ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Greenpeace , Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2008

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2008

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε συνέχεια του πρωινού αποκλεισμού που πραγματοποίησαν ακτιβιστές της Greenpeace στην είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός, κος Αλέξανδρος Κοντός, δεσμεύτηκε ότι αύριο το πρωί θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού, καθώς και τα μέτρα που παίρνει για την καταστροφή των τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων.

Η δυναμική δράση της Greenpeace έγινε έπειτα από τον εντοπισμό τριών δειγμάτων παράνομου μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος. Οι αναλύσεις έγιναν σε τυχαία δείγματα και εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε η οργάνωση σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο1 και τα θετικά αποτελέσματα παραδόθηκαν στον Υπουργό με αίτημα να ενταχθούν στο συνολικό πρόγραμμα ελέγχων που πραγματοποιεί το Υπουργείο.

Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 20012, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να προχωράει σε δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων για όλες τις σπορομερίδες καλαμποκιού και βαμβακιού, είτε πρόκειται για σπόρους εισαγωγής είτε για ντόπια παραγωγή.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που παρέδωσε σήμερα η Greenpeace στον υπουργό,3 προκύπτει ότι μέχρι να ανταποκριθεί ουσιαστικά στο ρόλο του το Υπουργείο, οι αγρότες και η ελληνική γεωργία παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από την απειλή της γενετικής επιμόλυνσης.

"Περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που πραγματοποιεί το Υπουργείο σε σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού και τα μέτρα που παίρνει προκειμένου να εξασφαλίσει ότι καταστρέφονται τυχόν επιμολυσμένοι σπόροι", δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων και συμπλήρωσε "σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι μεταλλαγμένοι σπόροι δεν θα καλλιεργηθούν στην Ελλάδα".

Το αίτημα της Greenpeace προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μην επιτρέψει τη σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού μέχρι να εξασφαλίσει ότι δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένοι σπόροι στην αγορά. Συγκεκριμένα η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα και με χαρακτήρα επείγοντος στα παρακάτω:

• Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού. Καμιά σπορομερίδα δεν πρέπει να καταλήξει στο χωράφι χωρίς την επιβεβαίωση της απουσίας μεταλλαγμένων σπόρων.
• Δέσμευση τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων και καταστροφή τους, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του θιγόμενου.
• Καταστροφή της καλλιέργειας σε περίπτωση που επιμολυσμένη σπορομερίδα έχει σπαρεί, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του παραγωγού.
• ¶μεση κοινοποίηση των παραπάνω στις εταιρίες σπόρων, τους αγρότες, τις ΕΑΣ, τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Νομαρχίες ώστε να προληφθεί η εμπορία και σπορά επιμολυσμένων σπορομερίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη, 6992 662654, 210 3840774-5.

Σημειώσεις για Συντάκτες:
1. H Greenpeace έλαβε τυχαία δείγματα σπόρων βαμβακιού και καλαμποκιού που ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και προχώρησε στις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις για τον εντοπισμό τυχόν μεταλλαγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Τρία (3) από τα τυχαία δείγματα βρέθηκαν θετικά.
2. ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 332657/21-2-2001 (ΦΕΚ Β’ 176).
3. Τα τυχαία δείγματα που έλαβε η Greenpeace δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των σπορομερίδων και ποικιλιών βαμβακιού και καλαμποκιού που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η πλήρης εικόνα για την παρουσία μεταλλαγμένων σπόρων στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί από τη δημοσιοποίηση όλων των εργαστηριακών αναλύσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603216
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.