ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2008

Αθήνα, 23 Απριλίου 2008

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ, ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ!

Με σύνθημα "Όχι στα Μεταλλαγμένα", 11 ακτιβιστές της Greenpeace απέκλεισαν σήμερα το πρωί την είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτώντας από τον υπουργό να εξασφαλίσει ότι δε θα καταλήξουν μεταλλαγμένοι σπόροι στα χωράφια. Η δυναμική δράση της Greenpeace έγινε έπειτα από τον εντοπισμό τριών δειγμάτων παράνομου μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Σήμερα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, η Greenpeace εντόπισε σπόρους μεταλλαγμένου βαμβακιού στην ελληνική αγορά, ύστερα από τυχαία δειγματοληψία και εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο(1)!

Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2001(2), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να προχωράει σε δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων για όλες τις σπορομερίδες καλαμποκιού και βαμβακιού, είτε πρόκειται για σπόρους εισαγωγής είτε για ντόπια παραγωγή. Τη δουλειά του Υπουργείου φαίνεται να κάνει και πάλι η Greenpeace, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση, ενώ όσον αφορά τους αγρότες και την ελληνική γεωργία παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από την απειλή της γενετικής επιμόλυνσης.

"Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, ο Υπουργός οφείλει να εξασφαλίσει ότι δε θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένοι σπόροι στη χώρα. Καμία παρτίδα σπόρων δεν πρέπει να καταλήξει στην αγορά αν δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Προτεραιότητα του Υπουργού πρέπει να είναι η προστασία των αγροτών και της ελληνικής γεωργίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όπου η επιμόλυνση χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα μεταλλαγμένα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά", δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων και συμπλήρωσε "δεν είναι δυνατόν επτά χρόνια μετά τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για ελέγχους και αναλύσεις να εξακολουθεί το Υπουργείο να μη δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που οφείλει να πραγματοποιεί".

H Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην επιτρέψει τη σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού μέχρι να εξασφαλίσει ότι δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένοι σπόροι στην αγορά. Συγκεκριμένα η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα και με χαρακτήρα επείγοντος στα παρακάτω:

• Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού. Καμιά σπορομερίδα δεν πρέπει να καταλήξει στο χωράφι χωρίς την επιβεβαίωση της απουσίας μεταλλαγμένων σπόρων.
• Δέσμευση τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων και καταστροφή τους, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του θιγόμενου.
• Καταστροφή της καλλιέργειας σε περίπτωση που επιμολυσμένη σπορομερίδα έχει σπαρεί, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του παραγωγού.
• ¶μεση κοινοποίηση των παραπάνω στις εταιρίες σπόρων, τους αγρότες, τις ΕΑΣ, τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Νομαρχίες ώστε να προληφθεί η εμπορία και σπορά επιμολυσμένων σπορομερίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη, 6992 662654, 210 3840774-5.

Σημειώσεις για Συντάκτες:

1. H Greenpeace έλαβε τυχαία δείγματα σπόρων βαμβακιού και καλαμποκιού που ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και προχώρησε στις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις για τον εντοπισμό τυχόν μεταλλαγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Τρία (3) από τα τυχαία δείγματα αποδείχθηκαν θετικά.
2. ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 332657/21-2-2001 (ΦΕΚ Β’ 176).

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 130 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603672
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.