ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο εφιάλτης των Γουβών: Λατομείο Ανώπολης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Χερσόνησος
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Δευτέρα, 21 Απρίλιος 2008


Ένα πληγωμένο βουνό, ρωγμές στα σπίτια των κατοίκων, καταστροφή τουλάχιστον ενός ιστορικού σπηλαίου και ενός φαραγγιού, εξαφάνιση των πηγών Κρύα Βρύση και Κόλυμπος, διατάραξη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, σύννεφα σκόνης και εκκωφαντικός θόρυβος είναι η «προσφορά» της έντονης λατομικής δραστηριότητας που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή του Δ. Δ. Ανώπολης του δήμου Γουβών, μια περιοχή που σημειωτέον δεν έχει χαρακτηριστεί ποτέ επίσημα ως λατομική ζώνη.
 
Το 2001 μια ειδική άδεια και έγκριση με περιβαλλοντικούς όρους δόθηκε στην εταιρεία "Λατομεία Γουρνών ΑΕ", που ανήκει στη ΤΙΤΑΝ, με εντολή την αποκατάσταση των 150.000 τμ. της περιοχής του λατομείου στη θέση Δύο Γκρεμοί στην Ανώπολη. Αυτή η άδεια ΅ΆαποκατάστασηςΆΆ που απαγορεύει τις κανονικές δραστηριότητες του λατομείου είχε ανανεωθεί τον Οκτώβρη 2005 (ουσιαστικά έδωσε παράταση να συνεχιστούν οι εργασίες για τρία χρόνια) και τελειώνει στις 5 Οκτωβρίου 2008. Το 2003 ο δήμος Γουβών εξέφρασε την καθολική αντίθεση του στον καθορισμό λατομικής ζώνης στην περιοχή της Ανώπολης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Γουβών ενώ το 2004 η Νομαρχιακή Επιτροπή απέρριψε την περιοχή ως λατομική ζώνη. Όμως, η εταιρεία όχι μόνο συνεχίζει κανονικά την εξόρυξη υλικού αλλά έκανε αίτηση για να πάρει επιπλέον 39 στρέμματα στη περιοχή Δύο Γκρεμοί του Δ. Δ. Ανώπολης τα οποία ζήτησε να χαρακτηριστούν ως λατομική ζώνη προς εξόρυξη αδρανών υλικών (!).
 
Δεκαετίες τώρα η περιοχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λατομική ζώνη διότι οι θέσεις των λατομείων υποβαθμίζουν έντονα περιβαλλοντικά την περιοχή ενώ υπονομεύουν τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτές τις μέρες συνεδριάζει πάλι η Νομαρχιακή Επιτροπή καθορισμού λατομικών Ζωνών και αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει στις συνθήκες της περιοχής, το λογικό είναι να απορριφθεί και πάλι ως λατομική ζώνη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές πιέσεις για την έγκριση λειτουργίας του λατομείου και ότι το δημοτικό συμβούλιο της Ανώπολης έχει ταχθεί υπέρ. Έχει επίσης ανακύψει ως δίλημμα για την εξέταση της αίτησης της εταιρείας "Λατομεία Γουρνών ΑΕ" το γεγονός ότι ο Δήμος Γουβών έχει οικονομικά οφέλη από την λειτουργία του λατομείου. Όμως οι κάτοικοι της περιοχής και ο "Σύνδεσμος Γουρνών Ανάπτυξη και Περιβάλλον", βλέπουν σαν μοναδική διέξοδο την οριστική παύση της μακροχρόνιας λειτουργίας του λατομείου που έχει επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.
 
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πιεστική ανάγκη για αδρανή υλικά. Ένα πολύ σημαντικό μέρος των αδρανών υλικών που χρησιμοποιούνται στην δόμηση και την οδοποιία μπορεί να προέρχεται από την ανακύκλωση υλικών από κατεδαφίσεις και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει η πολιτεία να θεσπίσει ειδικά κίνητρα. Όμως, υπάρχει και άμεση ανάγκη για τον καθορισμό των λατομικών ζωνών. Η σχετική νομοθεσία αποσκοπεί ξεκάθαρα στο σχεδιασμό της ορθολογικής εκμετάλλευσης των λατομείων, στη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, στη διασφάλιση των μνημείων και των έργων δημόσιας ωφέλειας καθώς και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, τα περισσότερα λατομεία στον τόπο μας λειτουργούν με άδειες που χορηγήθηκαν παράτυπα ή, ακόμα, και παράνομα. Είναι γνωστό από παλιότερη ανακοίνωσή μας ότι στην περιοχή Βαχού στην Βιάννο η λατομική περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του δικτύου Natura!
 
Στο λατομείο των Γουρνών δεν ελέγχεται η λειτουργία και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και δεν γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Ποιος παρακολουθεί την αποκατάσταση του που υποτίθεται ότι τελειώνει σε μερικούς μήνες; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους κατοίκους ότι ο εφιάλτης τους θα τελειώσει;
 
Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ζητά να καθοριστούν άμεσα με διαφάνεια και υπευθυνότητα οι λατομικές ζώνες στον νομό, να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να γίνεται σωστή αποκατάσταση των λατομείων. Ζητάμε δηλαδή από τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόζουν την νομοθεσία και να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Θα μπορέσει η πολιτεία, έστω και μετά από δεκαετίες, να εκφράσει τις ελπίδες των κατοίκων; Μόνο τότε θα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη τους.
 

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 14 Μάιος 2011 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 55 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57044400
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.