έτος 2030 μ.Χ. |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Πόλη του Ηρακλείου
|
Γιάννης Περτσελάκης
,
Παρασκευή, 18 Απρίλιος 2008
|
Όλο και πιο συχνά διαβάζομε τελευταία για τις αλλαγές στο κλίμα, στα αποθέματα νερού και τροφών, στην παραγωγή ενέργειας, που, με τις επερχόμενες μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις, θα επιδράσουν καταλυτικά στην εξέλιξη των πόλεων. Η ρύπανση από τα διοξείδια άνθρακα - αζώτου και το μεθάνιο βλάπτει την υγεία, απειλεί την αγροτική παραγωγή με λειψυδρία ή κατακλυσμούς, καταστρέφει οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα, προκαλεί απώλεια εδαφών, απειλεί πληθυσμούς με αναγκαστική μετανάστευση.
Ο τρόπος διαβίωσης, οι εργασιακές σχέσεις, οι κοινωνικές συμπεριφορές θα ανατραπούν, τίποτα δε θαΆ ναι πια όπως πριν. Όμως, ενώ το μέλλον είναι ήδη εδώ, εμείς είμαστε αλλού : Εγκλωβισμένοι εσαεί στον εσωστρεφή μας μικρόκοσμο κιΆ αγκιστρωμένοι στο Μίνωα, στο Θεοτοκόπουλο και στον Καζαντζάκη, ασχολούμαστε με ευτελή κιΆ ασήμαντα. Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω δε μας αγγίζουν προς το παρόν.
Δε μας νοιάζει λ.χ. που το 2000 η NASA έκανε εδώ μετρήσεις φωτόλυσης του τροποσφαιρικού όζοντος, (ναι, αυτού που βλάπτει την υγεία, τη χλωρίδα και τη διάρκεια ζωής των κατασκευών) και το βρήκε ελάχιστα λιγότερο από εκείνο της Αθήνας του νέφους!. Δηλαδή, ο "φρέσκος αέρας της θάλασσας και του βουνού της Κρήτης" (τουριστικού προορισμού...), αποτελεί μύθο!
Δε μας απασχολεί ότι από την αύξηση της θερμοκρασίας χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, της οποίας η παραγωγή προκαλεί περισσότερους ρύπους, οι οποίοι προκαλούν πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας!. Ούτε πως η αύξηση της στάθμης του νερού θα απειλήσει κατοικημένες περιοχές της πόλης και της Κρήτης, ή ότι τα αποθέματα φυσικών και κοινωνικών πόρων έχουν κι εδώ σχεδόν εξαντληθεί.
Αιχμαλωτισμένοι στη μόνιμη αδυναμία πρόβλεψης, καταστρέφομε την πανίδα του κόλπου Ηρακλείου με ολυμπιακά μπάζα και τόνους ζεστά νερά της ΔΕΗ ημερησίως, που μπορούσαν να θερμάνουν όλο το Γάζι!. Όταν στα γήπεδα της Γερμανίας μαζεύουν τα βρόχινα νερά για πότισμα του χλοοτάπητα και τα φωτίζουν με ηλιακούς συλλέκτες, εμείς φτιάχνουμε την πιο ενεργοβόρα και απηρχαιωμένη κατασκευή (του ΅60), που στο πληροφοριακό Γκουαντανάμο προβάλλεται ως " παγκρήτιο στολίδι".
ΣΆ όλο τον κόσμο, τώρα και αιώνες, οι στρώσεις με κυβόλιθους δεν έχουν βάση από μπετόν, ώστε να διατηρείται υγρό το υπέδαφος, να βελτιώνεται το μικροκλίμα κλπ. Με το μπετόν, όπως γίνεται εδώ, οι συνέπειες είναι ξηρό υπέδαφος, περισσότερο κρύο το χειμώνα, αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι κατά 2-3 βαθμούς(!), δηλ. περισσότερη ενέργεια, δαπάνες, ρύποι.
Ενώ εμείς ...φωτίζομε τον πλανήτη, στην Ευρώπη αφαιρούν φωτιστικά απΆ τους δρόμους. Ενώ εμείς γκρεμίζομε (Ξενία, κλπ.) εκείνοι, με σλόγκαν "κατ΄ αρχήν δεν κατεδαφίζομε", φροντίζουν την ανακαίνιση και θερμική θωράκιση των κτηρίων, ώστε να διατηρηθούν για πάντα!. Από πρόγραμμα θερμομόνωσης 451.700 κατοικιών στη Γερμανία εξοικονομήθηκαν 11 εκ. κιλοβατώρες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 3 εκ. τόνους και εξοικονομήθηκαν 593 εκ. ευρώ!.
Επειδή θα χρειαστούν ακόμη 15-20 χρόνια, μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι Αρχές το πρόβλημα κιΆ ότι χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό είδος βιώσιμης πόλης, στις ατομικές μας τουλάχιστον δραστηριότητες, έχομε χρέος να εφαρμόζομε λύσεις με αντοχή στο μέλλον.
Τα νέα κτήρια θα πρέπει να αξιοποιούν τον ήλιο και τον αέρα για φυσική θέρμανση ή δροσισμό, ναΆ ναι έτοιμα για την (υποχρεωτική) ενεργειακή πιστοποίηση που καθιέρωσε πρόσφατα η Ε.Ε..
Η θέση του κτηρίου, ο προσανατολισμός, το σχήμα, το πάχος των τοίχων, η θέση και το μέγεθος των παραθύρων, η σκίαση, το είδος των φυτεύσεων και άλλα μέτρα, είναι δυνατόν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό μέχρι και 80%, προς όφελος του χρήστη και της εθνικής οικονομίας.
Είναι μια αντίληψη προσαρμογής στον τόπο και στο κλίμα μας, που αξιοποιεί γνώσεις του παρελθόντος, δίδει αυξημένο χρόνο ζωής και εξοικονομεί κοινωνικούς και φυσικούς πόρους.
Γιάννης Περτσελάκης Δημοσιεύτηκε στο ένθετο της εφ. "Πατρίς" (www.patris.gr) στις 14.4.2008
. ecocrete.gr . |
|