ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 12 Μάιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
e-mail: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
12.05.2004

Απογοήτευση από τις τοποθετήσεις κυβέρνησης και ΡΑΕ για τα φωτοβολταϊκά

Την περασμένη Πέμπτη όλος ο κόσμος των ηλιακών στην Ελλάδα μαζεύτηκε στην Ετήσια Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών “EPIA” με την προσδοκία, ότι επιτέλους θα δοθούν ισχυρά κίνητρα, κατά το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να προχωρήσει στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των φωτοβολταϊκών και η ευρύτερη χρήση τους στον οικιακό τομέα.

Από τη μία το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στον ελληνικό χώρο, που επιβεβαιώθηκε με τη διοργάνωση για πρώτη φορά της ετήσιας συνόδου της ΕΡΙΑ στην Αθήνα και από την άλλη οι προεκλογικές υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης, είχαν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα, που έθρεψε τις προσδοκίες.

Από πολύ νωρίς λοιπόν οι εκπρόσωποι των φορέων φωτοβολταϊκών συστημάτων έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν το ζητούμενο: Σημαντική επιδότηση τόσο της αγοράς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κυρίως στον οικιακό τομέα, προκειμένου να γίνεται απόσβεση σε εύλογο χρονικό διάστημα, όσο και της τιμής της κιλοβατώρας, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από Φ/Β και τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν ανάλογες πολιτικές στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία.

Δυστυχώς η προσγείωση ήταν άμεση και δυσάρεστη. Πρώτος ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης «στράβωσε το κλήμα» περιοριζόμενος σε ευχολόγια και αόριστες εξαγγελίες χωρίς να δεσμευτεί έστω και για ένα συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης, παραπέμποντας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις «λεπτομέρειες». Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ, απαλλαγμένος από πολιτικό κόστος και προεκλογικές δεσμεύσεις, δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσφέρει το κλήμα τροφή στο γάιδαρο ξεκαθαρίζοντας ότι η ΡΑΕ «δεν εξετάζει κανενός είδους φοροελαφρύνσεις ή επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο επένδυσης ή επιδότησης της ηλιακής κιλοβατώρας και δεν σκοπεύει να υιοθετήσει και να προτείνει εφαρμογή παρόμοιων μέτρων στην ελληνική ενεργειακή αγορά, επειδή το κόστος θα είναι σημαντικό και θα επιβαρυνθεί η αγορά και οι καταναλωτές».

Επειδή έγινε πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και η αγανάκτηση από τις ανέξοδες γενικόλογες εξαγγελίες περίσσεψε, θεωρούμε απαράδεκτα και καταγγέλλουμε ότι:

  • Η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη είναι προτελευταία στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά.
  • Γίνεται επίκληση του κόστους την ίδια στιγμή που η διεθνής τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται σε ύψη που απειλούν την ευστάθεια ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος. Ταυτόχρονα η ίδια η ΡΑΕ προσπαθεί μανιωδώς να επιβάλλει τη λύση του ενεργειακού προβλήματος της εξαιρετικά πλούσιας σε ανανεώσιμες πηγές Κρήτης βασιζόμενη στο μέγιστο βαθμό σε εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο, για το οποίο θα απαιτηθούν εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης τεράστιου κόστους και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Να αγνοούνται επιδεικτικά οι θετικές επιπτώσεις των ΑΠΕ όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία, μέσω της ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής εξοπλισμού. Ακόμα και η ανθούσα κάποτε ελληνική βιομηχανία θερμικών ηλιακών συστημάτων (ηλιακοί θερμοσίφωνες), από το 2001 που καταργήθηκε το μοναδικό κίνητρο φοροαπαλλαγής που υπήρχε για την εγκατάσταση τους, φυτοζωεί και επιβιώνει χάρη στις εξαγωγές.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575140
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.