ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2008

1) Κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές CO2:

Είναι πλέον γνωστό ότι ο τομέας της ενέργειας συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μειώνοντας την ενέργεια που καταναλώνουμε, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να βοηθήσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος. Εάν προσέξουμε περισσότερο στο πως χρησιμοποιούμε την ενέργεια μπορούμε να συνεισφέρουμε καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτή. Η εξοικονόμηση ενέργειας σε ορισμένους τομείς της καθημερινότητάς μας θα συμβάλλει σημαντικά στη προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας: στα κτίρια, στις οικιακές συσκευές, στα κλιματιστικά, στα καύσιμα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον φωτισμό.

2) Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια:

Στα νέα κτίρια, στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Το ίδιο και με τα υλικά κατασκευής. Υπάρχουν επίσης αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στα υπάρχοντα κτίρια: βελτιώσεις στο κέλυφός τους, μονώσεις στην ταράτσα και στους τοίχους, αντικατάσταση των τζαμιών, χρήση κουφωμάτων με θερμοδιακοπή, χρήση κατάλληλων χρωμάτων (απορροφητικά το χειμώνα και μη απορροφητικά στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμη και στο φωτισμό, οι νέοι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης θα βοηθήσουν σημαντικά την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως και η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος παραγωγής θερμότητας.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουν οι ειδικοί στις κατασκευές είναι ότι δεν θα πρέπει για χάρη της αισθητικής να κατασκευάζουν κτίρια που καταστρέφουν τον πλανήτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τομέας των κτιρίων, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώνει το 40% της ενέργειας, ενώ ευθύνεται περίπου για το 50% των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα. Εδώ προκύπτει ένα σημαντικό ηθικό ερώτημα για το αν έχουμε το δικαίωμα να κατασκευάζουμε πλέον τέτοια κτίρια.

Αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο, επικρατούν δύο τάσεις. Η μια είναι αυτό που ονομάζουμε «Global» αρχιτεκτονική, δηλαδή η παγκοσμιοποίηση της αρχιτεκτονικής σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να βρει κανείς το ίδιο κτίριο από τη Σουηδία έως την Κίνα και τον Ισημερινό. Αυτή η τάση που υιοθετείται είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους, στην πραγματικότητα έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η δεύτερη τάση έχει να κάνει με την αειφορία, η οποία ουσιαστικά προσπαθεί να κατασκευάσει κτίρια τα οποία να προσφέρουν άνεση, καλή ποιότητα περιβάλλοντος και υγιεινή ζωή, και τα οποία μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας. Οι εκπρόσωποι της δεύτερης τάσης συνεχώς αυξάνονται, και κυριαρχούν σε χώρες κυρίως της Ευρώπης (όπως οι σκανδιναβικές και η Βρετανία) , αλλά τελευταία και στην Ιαπωνία, δηλαδή σε κοινωνίες προηγμένες περιβαλλοντικά.

3) Εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις φωτισμού:

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., τα 2/3 των εγκαταστάσεων φωτισμού στην Ευρώπη είναι βασισμένα σε τεχνολογίες που επιδέχονται πολλές βελτιώσεις ως προς την ενέργεια που καταναλώνουν και το φωτισμό. που αποδίδουν. Έτσι λοιπόν, σε ευρωπαϊκά επίπεδα μπορεί να εξασφαλιστεί ετήσια μείωση παραγωγής ενέργειας κατά ποσοστό τουλάχιστον 40%, που σημαίνει:

α) Εξοικονόμηση ενέργειας αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. β) Μείωση της εκπομπής CO2 κατά 85 εκατομμύρια τόνους γ) Εξοικονόμηση 355 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου

Οι βελτιώσεις που μπορεί κανείς να επιφέρει είτε σε υπάρχουσες είτε σε νεκτασκευαζόμενες εγκαταστάσεις φωτισμού κλιμακώνονται ως εξής:

- Απλή αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

- Αντικατάσταση των συμβατικών ηλεκτρομαγνητικών μετασχηματιστών για την τροφοδοσία των λαμπτήρων αλογόνων χαμηλής τάσης με αντίστοιχους ηλεκτρονικούς.

- Αντικατάσταση των συμβατικών ηλεκτρομαγνητικών οργάνων αφής και λειτουργίας των λαμπτήρων φθορισμού και εκκενώσεις με σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα.

- Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας και με υψηλής αποδοτικότητας οπτικά συστήματα

- Χρήση λαμπτήρων τεχνολογίας LED για διακοσμητικές εφαρμογές που απαιτούν χρώμα, καθώς οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν εξαιρετικά μεγάλο χρόνο ζωής και εξαιρετικά μικρή κατανάλωση. Ενέργειας.

- Χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων και συστημάτων γι τη ρύθμιση του φωτισμού ανάλογα με τον εισερχόμενο φυσικό φωτισμό και την παρουσία ατόμων.

4) Εξοικονόμηση ενέργειας στις οικιακές συσκευές:

΅Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται μέσα στα κτίρια οφείλεται στην καθημερινή χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν στην αγορά οικιακές συσκευές νέας τεχνολογίας, οι οποίες συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Η ενεργειακή κατανάλωση από τη χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να μειωθεί έως και 30% γεγονός που μεταφράζεται και σε αντίστοιχο οικονομικό όφελος. Όταν λοιπόν αποφασίζουμε για κάποιο λόγο να αντικαταστήσουμε μια οικιακή συσκευή παλιάς τεχνολογίας Θα ήταν οικονομικότερο για εμάς να επιλέξουμε μια συσκευή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης έστω και αν το κόστος αγοράς είναι λίγο υψηλότερο Μακροπρόθεσμα, η χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση θα επιφέρει και λιγότερο «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ και συνεπώς εξοικονόμηση χρημάτων. Το οικονομικό όφελος σε συνδυασμός με την εξοικονόμηση ενέργειας δίνει τη δυνατότητα της εξοικονόμησης χρημάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

5) Εξοικονόμηση ενέργειας στα κλιματιστικά.

H ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες πόλεις τα καλοκαίρια για κλιματισμό είναι πολύ μεγάλη και συχνά ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη χρήση των κλιματιστικών καθώς υπάρχει κίνδυνος συσκότισης (μπλακάουτ) . Αυτή η αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση σημαίνει αφενός υψηλό οικονομικό κόστος και αφετέρου έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής λόγω της αυξημένης ηλεκτροπαραγωγής που συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η χρήση κλιματιστικών δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως. Μπορούμε όμως να εφαρμόσουμε μερικά απλά μέτρα ώστε να μειώσουμε τη χρήση τους, έχοντας έτσι οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Σκοπός των μέτρων αυτών είναι να μειωθεί η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει σε ένα κτίριο και η οποία είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. Απλά, αλλά βασικά μέτρα, για να ελαττώσουμε τη χρήση των κλιματιστικών, είναι η ηλιοπροστασία και τα ανοιχτόχρωμα χρώματα στην εξωτερική επιφάνεια των κτιρίων.

Ο περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος ηλιπροστασίας ενός κτιρίου είναι η σκίαση των παραθύρων και των άλλων ανοιγμάτων του. Οι πιο συνήθεις τεχνικές σκίασης είναι η χρήση της βλάστησης και δένδρων στο εξωτερικό των κτιρίων και η χρήση προσαρμόσιμων σκιάστρων (τέντες, περσίδες, πέργκολες, κουρτίνες, ρολά, κ.λ.π) Ειδικά όσον αφορά στα φυτά, πρέπει να επιμείνουμε στην επιλογή φυλλοβόλων φυτών ώστε να μην εμποδίζεται η θέρμανση του κτιρίου από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε περίπτωση που τα παράθυρα είναι δύσκολο να σκιαστούν καλό θα ήταν να χρησιμοπούνται οι ειδικοί υαλοπίνακες που υπάρχουν στην αγορά, που έχουν την ικανότητα να περιορίζουν την ηλιακή ακτινοβολία.

Όσον αφορά στην εξωτερική επιφάνεια των κτιρίων, είναι βασικό να χρησιμοποιούνται ανοιχτόχρωμες μπογιές και γενικότερα υλικά (πλακίδια, κεραμικά κ.τ.λ) με μεγάλη ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και δεν της επιτρέπουν να εισχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό στο εσωτερικό του κτιρίου. Στην αγορά υπάρχουν ειδικές βαφές για την επικάλυψη των προσόψεων και των οροφών που φέρουν την ονομασία «ψυχρά» ή « χρώματα αλουμινίου».¶λλες τεχνικές για την κάλυψη των εξωτερικών επιφανειών είναι η χρήση αναρριχητικών φυτών, η οποία όχι μόνο παρέχει ηλιοπροστασία το καλοκαίρι μειώνοντας τη θερμοκρασία των εξωτερικών επιφανειών είναι η χρήση αναρριχητικών φυτών, η οποία όχι μόνο παρέχει ηλιοπροστασία το καλοκαίρι μειώνοντας τη θερμοκρασία των εξωτερικών επιφανειών, αλλά παράλληλα σχηματίζει ένα θερμομονωτικό υλικό που περιορίζει τις απώλειες θερμότητας το χειμώνα, και η φύτευση της οροφής που προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

6) Εξοικονόμηση ενέργειας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέρχονται από το αυτοκίνητο, πηγές που είναι καθαρά στο χέρι μας να τις μειώσουμε, χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητό μας και περισσότερο τα μέσα μεταφοράς. Το αυτοκίνητο μας αποτελεί την πηγή πολλών αερίων ρύπων, όπως όζοντος, μονοξείδιο του άνθρακα. κ.α και φυσικά αερίων του θερμοκηπίου.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

- Κάνοντας συντήρηση κσι ρύθμιση της μηχανής του αυτοκινήτου μας μπορούμε να αυξήσουμε τα χιλιόμετρα ανά λίτρο βενζίνης μεταξύ 4 και 40%.

- Ένα καινούργιο φίλτρο αέρα μπορεί να αυξήσει τα χιλιόμετρα ανά λίτρο βενζίνης κατά 10%

- Έχοντας τα ελαστικά του αυτοκινήτου φουσκωμένα. Έρευνα στις Η,Π,Α, απέδειξε πως αν όλα τα αυτοκίνητα είχαν φουσκωμένα τα ελαστικά τους, η κατανάλωση βενζίνης σε ολόκληρη τη χώρα θα μειωνόταν κατά 2 %.

Πλεονεκτήματα της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

- Πρώτα από όλα για την υγεία μας και την υγεία των απιδιών μας. Μειώνοντας τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο, μειώνονται και οι ρύποι της ατμόσφαιρας τους οποίους και εισπνέουμε.

- Γιατί είναι πιο οικονομικό να μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

- Γιατί καταπονούμε το αυτοκίνητό μας κινούμενοι συνεχώς με μικρές ταχύτητες

- Γιατί όσο πιο πολύ αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας και μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς τόσο πιο γρήγορα φτάνουμε στο προορισμό μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58161326
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.