ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Από τη βιολογική αμπελουργία στο βιολογικό κρασί Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκδηλώσεις
ΔΗΩ , Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 2 Απριλίου 2008

Η ΔΗΩ, Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, οργάνωσε στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 εκδήλωση με τίτλο: "Από τη βιολογική αμπελουργία στο βιολογικό κρασί".

Ζητήματα που σχετίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού έχουν σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί και αυτό που απασχολεί σήμερα και κυριάρχησε στη συζήτηση, στις απόψεις και στις ερωτήσεις των παρισταμένων ήταν η βιολογική οινοποίηση, δηλαδή πόσο έτοιμοι είμαστε να ονομάσουμε βιολογικό το κρασί που προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες.

Σ' ένα προσεκτικό και επαγγελματικό ακροατήριο που απαρτίζονταν από αμπελουργούς, οινοποιούς, οινολόγους, φοιτητές και άλλους ειδικούς του οίνου οι πέντε εισηγητές παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αναλύσεις, εμπειρίες και προτάσεις, για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού, κυρίως όμως για τη την βιολογική οινοποίηση:

- Ο Σπύρος Σγούρος, Πρόεδρος - Γεν. Διευθυντής Οργανισμού ΔΗΩ ανοίγοντας τις ομιλίες, παρουσίασε τις 130 οινοποιητικές επιχειρήσεις που ελέγχονται από τη ΔΗΩ, ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός επιχειρήσεων που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν όλα τα είδη του κρασιού, των ποικιλιών και των περιοχών
Στην συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στις επιμέρους δράσεις του Οργανισμού ΔΗΩ για την βιολογική αμπελουργία και το βιολογικό κρασί.
Από το Συνέδριο για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού (Τρίπολη 1996), το ελληνοϊταλικό πρόγραμμα ΒιοΒάκχους (Γιαννιτσά 2000), αλλά και το σημερινό πρόγραμμα (εφαρμογές βιολογικής αμπελουργίας και οινοποίησης 2006-2008) που υλοποιεί μετά από ανάθεση από τον ΟΠΕΓΕΠ, Οργανισμό του ΥΑΑΤ.

- Ο Alessandro Triandafyllidis, από την Ιταλία, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της IFOAM, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος ORWINE και στις τελευταίες εξελίξεις και απόψεις που επικρατούν στην Ευρώπη για το βιολογικό κρασί.
Κλείνοντας κάλεσε τους παρευρισκόμενους και κάθε ενδιαφερόμενο να μετέχουν στην επόμενη έρευνα με θέμα το βιολογικό κρασί που συντονίζεται επίσης από την ΑΙΑΒ-ΙΤΑΛΙΑ. Για περισσότερες πληροφορίες στο
www.orwine.org.

- Ο αμπελουργός και οινολόγος Παύλος Αργυρόπουλος παρουσίασε τις ελληνικές απόπειρες καθορισμού προδιαγραφών για το βιολογικό κρασί, αναφερόμενος τόσο σε τεχνικές οινοποίησης όσο και στα ανώτερα όρια πρόσθετων ουσιών, με στόχο όχι απλώς το βιολογικό κρασί, αλλά το βιολογικό κρασί αρίστης ποιότητας.

- Τις πρακτικές πλευρές της βιολογικής οινοποίησης επεσήμαναν οι οινοποιοί Θωμάς Λίγας και Δημήτρης Γεώργας οι οποίοι με τις έξοχες επισημάνσεις τους, αποκύημα της εμπειρίας χρόνων προσέφεραν συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τη βιολογική καλλιέργεια και την οινοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Λίγας (Κτήμα Λίγα, Γιαννιτσά) παρουσίασε με λεπτομέρειες τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυσκολίες και το αποτέλεσμα των προσπαθειών στην πρακτική εφαρμογή βιολογικής οινοποίησης. Σε μια πιο ιστορικο-πολιτική ομιλία με τη ιδιαίτερη αφηγητική του δεινότητα ο κύριος Γεώργας (Οικογένεια Γεώργα, Σπάτα) τόνισε ότι πέρα από τη σχετική νομοθεσία, χρειάζεται να "συμπλέξουν" οι εμπειρίες όλων όσων ασχολήθηκαν παλαιότερα και τώρα και να καθορίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνει το βιολογικό κρασί. Επιπλέον οι καθορισμένοι στόχοι της βιολογικής γεωργίας να απασχολήσει όλους οινοποιούς, οινολόγους, καταναλωτές.

Βασικά συμπεράσματα της παρουσίασης ήταν
1. η ανάγκη θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το βιολογικό κρασί.
2. Η νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην νομοθεσία για την βιολογική γεωργία.
3. Οι τεχνικές που θα μπορούν να εφαρμοστούν, το συμπυκνωμένο γλεύκος και το διοξείδιο του θείου είναι τα τρία μεγάλα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Μια ρύθμιση που θα πρέπει να πάρει υπόψη της την οικολογική πλευρά του θέματος, αλλά και την ποιότητα του τελικού προιόντος.

Στην εκδήλωση αναγγέλθηκε επίσης η πραγματοποίηση του 3ου διαγωνισμού/γευσιγνωσίας κρασιών που προέρχονται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Ο διαγωνισμός οργανώνεται από τη ΔΗΩ, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οινοποιοί μπορούν να στείλουν τα κρασιά τους ή να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

ΔΗΩ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 38 – 104 33 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-82.24.384 FAX: 210-88.48.164
WEB:
www.dionet.gr e-mail: magazine@dionet.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 123 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57606250
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.