ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 2 Απριλίου 2008 Η ΔΗΩ, Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, οργάνωσε στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 εκδήλωση με τίτλο: "Από τη βιολογική αμπελουργία στο βιολογικό κρασί". Ζητήματα που σχετίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού έχουν σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί και αυτό που απασχολεί σήμερα και κυριάρχησε στη συζήτηση, στις απόψεις και στις ερωτήσεις των παρισταμένων ήταν η βιολογική οινοποίηση, δηλαδή πόσο έτοιμοι είμαστε να ονομάσουμε βιολογικό το κρασί που προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες. Σ' ένα προσεκτικό και επαγγελματικό ακροατήριο που απαρτίζονταν από αμπελουργούς, οινοποιούς, οινολόγους, φοιτητές και άλλους ειδικούς του οίνου οι πέντε εισηγητές παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αναλύσεις, εμπειρίες και προτάσεις, για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού, κυρίως όμως για τη την βιολογική οινοποίηση: - Ο Σπύρος Σγούρος, Πρόεδρος - Γεν. Διευθυντής Οργανισμού ΔΗΩ ανοίγοντας τις ομιλίες, παρουσίασε τις 130 οινοποιητικές επιχειρήσεις που ελέγχονται από τη ΔΗΩ, ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός επιχειρήσεων που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν όλα τα είδη του κρασιού, των ποικιλιών και των περιοχών Στην συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στις επιμέρους δράσεις του Οργανισμού ΔΗΩ για την βιολογική αμπελουργία και το βιολογικό κρασί. Από το Συνέδριο για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού (Τρίπολη 1996), το ελληνοϊταλικό πρόγραμμα ΒιοΒάκχους (Γιαννιτσά 2000), αλλά και το σημερινό πρόγραμμα (εφαρμογές βιολογικής αμπελουργίας και οινοποίησης 2006-2008) που υλοποιεί μετά από ανάθεση από τον ΟΠΕΓΕΠ, Οργανισμό του ΥΑΑΤ. - Ο Alessandro Triandafyllidis, από την Ιταλία, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της IFOAM, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος ORWINE και στις τελευταίες εξελίξεις και απόψεις που επικρατούν στην Ευρώπη για το βιολογικό κρασί. Κλείνοντας κάλεσε τους παρευρισκόμενους και κάθε ενδιαφερόμενο να μετέχουν στην επόμενη έρευνα με θέμα το βιολογικό κρασί που συντονίζεται επίσης από την ΑΙΑΒ-ΙΤΑΛΙΑ. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.orwine.org. - Ο αμπελουργός και οινολόγος Παύλος Αργυρόπουλος παρουσίασε τις ελληνικές απόπειρες καθορισμού προδιαγραφών για το βιολογικό κρασί, αναφερόμενος τόσο σε τεχνικές οινοποίησης όσο και στα ανώτερα όρια πρόσθετων ουσιών, με στόχο όχι απλώς το βιολογικό κρασί, αλλά το βιολογικό κρασί αρίστης ποιότητας. - Τις πρακτικές πλευρές της βιολογικής οινοποίησης επεσήμαναν οι οινοποιοί Θωμάς Λίγας και Δημήτρης Γεώργας οι οποίοι με τις έξοχες επισημάνσεις τους, αποκύημα της εμπειρίας χρόνων προσέφεραν συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τη βιολογική καλλιέργεια και την οινοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Λίγας (Κτήμα Λίγα, Γιαννιτσά) παρουσίασε με λεπτομέρειες τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυσκολίες και το αποτέλεσμα των προσπαθειών στην πρακτική εφαρμογή βιολογικής οινοποίησης. Σε μια πιο ιστορικο-πολιτική ομιλία με τη ιδιαίτερη αφηγητική του δεινότητα ο κύριος Γεώργας (Οικογένεια Γεώργα, Σπάτα) τόνισε ότι πέρα από τη σχετική νομοθεσία, χρειάζεται να "συμπλέξουν" οι εμπειρίες όλων όσων ασχολήθηκαν παλαιότερα και τώρα και να καθορίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνει το βιολογικό κρασί. Επιπλέον οι καθορισμένοι στόχοι της βιολογικής γεωργίας να απασχολήσει όλους οινοποιούς, οινολόγους, καταναλωτές. Βασικά συμπεράσματα της παρουσίασης ήταν 1. η ανάγκη θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το βιολογικό κρασί. 2. Η νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να γίνει θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην νομοθεσία για την βιολογική γεωργία. 3. Οι τεχνικές που θα μπορούν να εφαρμοστούν, το συμπυκνωμένο γλεύκος και το διοξείδιο του θείου είναι τα τρία μεγάλα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Μια ρύθμιση που θα πρέπει να πάρει υπόψη της την οικολογική πλευρά του θέματος, αλλά και την ποιότητα του τελικού προιόντος. Στην εκδήλωση αναγγέλθηκε επίσης η πραγματοποίηση του 3ου διαγωνισμού/γευσιγνωσίας κρασιών που προέρχονται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Ο διαγωνισμός οργανώνεται από τη ΔΗΩ, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οινοποιοί μπορούν να στείλουν τα κρασιά τους ή να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες. ΔΗΩ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 38 – 104 33 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210-82.24.384 FAX: 210-88.48.164 WEB: www.dionet.gr e-mail: magazine@dionet.gr . ecocrete.gr . |