ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο μεγάλος ψαράς τρώει τον μικρό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ακτές - θάλασσα
Δήμος Τσαντίλης , Τρίτη, 08 Απρίλιος 2008


Έχω μια μόνιμη απορία τον τελευταίο καιρό. Αν αίφνης ψηφιζόταν ένας νόμος, που να επιτρέπει ρητά την κλοπή, θα άλλαζε τίποτε αισθητά στον περίγυρό μας; Και ομολογώ, φόβος με διακατέχει, μήπως τελικά η απάντηση είναι όχι.

Θέλω με αυτό να πω ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μου είναι κλέφτες; Σε καμία περίπτωση. Κλέφτες είναι μια μειονότητα ανάμεσα στους τίμιους πολίτες. Αλλά και ανάμεσα στους κλέφτες, ελάχιστοι είναι αυτοί που χώνουν τα χέρια τους σε ξένες τσέπες, όπως οι κοινοί λωποδύτες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα, ενδεχομένως ευυπόληπτα, που έχουν μάθει να επιπλέουν στην κρατούσα γενικευμένη ανομία.

Η μόνιμη και σχεδόν ολική έκλειψη του Νόμου τους επιτρέπει να προσπορίζονται έσοδα και κέρδη από την καταλήστευση, όχι κατΆ ανάγκη των συνανθρώπων τους, αλλά των δημόσιων αγαθών.

Οι σκέψεις αυτές, που όπως είπα με βασανίζουν τον τελευταίο καιρό, μου ήρθαν ξανά στο μυαλό, όταν προσφάτως αντίκρισα έναν στολίσκο από μηχανότρατες να ψαρεύει ανοικτά του Πετρέ, σε ελάχιστη απόσταση από την παραλία.

Αλλά τι κακό κάνουν οι μηχανότρατες, που μας επισκέπτονται από τα Χανιά και το Ηράκλειο, ώστε να γεννούν τέτοιου είδους συνειρμούς; Ψαρεύουν στα ρηχά, εκεί που γενούν και τρέφονται τα ψάρια. Ψαρεύουν επίσης τα μικρά ψάρια πριν μεγαλώσουν και φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής. Για τους μικρούς παράκτιους ψαράδες δεν μένει τίποτε ή σχεδόν τίποτε και γιΆ αυτούς. Δεν μένει καν ο γόνος που θα αναπλήρωνε τα λεηλατημένα αλιευτικά αποθέματα.

Η μεγάλη καταστροφή είναι όμως η καταστροφή του βυθού από τα βαριά αλιευτικά εργαλεία που σέρνουν πίσω τους οι τράτες. Η μεταλλική δοκός, με την οποία είναι εξοπλισμένα τα δίχτυα τους, ανασκάπτει κυριολεκτικά τον βυθό και δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Καταστρέφει την θαλάσσια βλάστηση, κυρίως τα θαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας, που προσφέρουν τροφή και προστασία στα ψάρια.

Ποιος νοιάζεται; Τα ψάρια της θάλασσας είναι ότι είναι δημόσιο αγαθό. Ανήκουν, δηλαδή, σε όλους και σε κανέναν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να τα ψαρέψει και κανείς δεν έχει την δυνατότητα να αποκλείσει οποιονδήποτε να κάνει το ίδιο. Τα ψάρια ανήκουν τότε σε αυτούς που τα ψάρεψαν.

Όσο τα ψάρια είναι άφθονα, οι ψαράδες λίγοι και τα ψαράδικα μικρά δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα ψάρια φθάνουν για όλους και οι ψαράδες εξασφαλίζουν, με κόπο βέβαια, ένα σίγουρο μεροκάματο. Τα ψάρια αναπαράγονται και οι πληθυσμοί τους ανακάμπτουν μετά από κάθε μείωση.

Το πρόβλημα εμφανίζεται, όταν τα ψάρια αρχίζουν να λιγοστεύουν, όταν οι ψαράδες γίνονται πολλοί και όταν τα ψαράδικα μεγαλώνουν και εκσυγχρονίζονται. Το ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα μεγάλα εκσυγχρονισμένα ψαράδικα συμβαίνει να είναι μηχανότρατες. Ο κατεστραμμένος βυθός που αφήνουν πίσω τους τα συρόμενα δίχτυα τους είναι μια υποθαλάσσια έρημος όπου τίποτε δεν ζει και τίποτε δεν αναπαράγεται.

Οι μηχανότρατες είναι το μεγάλο ψάρι που τρώει τους μικρούς ψαράδες. Οι θάλασσες παραμένουν τυπικά ελεύθερες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει τον οποιονδήποτε να κάνει τον ψαρά. Όμως οι μηχανότρατες δεν αφήνουν σε κανέναν άλλο ψάρια για να ψαρέψει.

Οι μηχανότρατες κλέβουν και λεηλατούν. Κλέβουν από τα αποθέματα των ψαριών στην θάλασσα (ιδιοποιούνται ένα δημόσιο αγαθό) και λεηλατούν το θαλάσσιο οικοσύστημα στο σύνολό του (καταστρέφοντας τον βυθό).

Η ληστρική εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου πλήττει όλους. Εμάς που θέλουμε να τρώμε τα νόστιμα ψάρια του Αιγαίου, όσο και τους που θέλουν να υπάρχουν στην θάλασσα ψάρια για να ψαρεύουν.

Κλασική συνεπώς περίπτωση για τον νομοθέτη να ρυθμίσει με νόμο την νομή των αλιευτικών αποθεμάτων. Η ανομία και ο ετσιθελισμός δεν συμφέρουν κανέναν. Ούτε τους ανθρώπους, ούτε τα ψάρια που, ας μη ξεχνάμε, δεν δημιουργήθηκαν με μοναδικό προορισμό το πιάτο μας.

Και πράγματι νομοθεσία υπάρχει, έστω και αν δεν εφαρμόζεται. Στα ρηχά επιτρέπεται να ψαρεύουν οι παράκτιοι αλιείς, οι τράτες μόνο στα ανοικτά και αυτό ορισμένη περίοδο του έτους (από 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαΐου). Αυτό που δεν υπάρχει είναι η κοινή βούληση να εφαρμοστεί ο νόμος. Το αντίθετο μάλιστα. Μια οργανωμένη μειοψηφία επιχειρεί να επιβάλει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Έτσι το (ανεπαρκέστατο) ενάμισι μίλι, που ο νόμος θεωρούσε, μέχρι πρότινος, απόσταση ασφαλείας από την ακτή, έγινε ένα ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν σε εύκαμπτους πολιτικούς. Και, στην πράξη, το ένα μίλι εύκολα γίνεται κανένα, όταν η ανομία βασιλεύει.

Φαίνεται, συνεπώς, ότι είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσεις τους λίγους να κλέβουν τους πολλούς. Ακόμη δυσκολότερη είναι η μετάβαση από την γενικευμένη ανομία στην έννομη τάξη, όταν αυτοί, που θα έχαναν από την μετάβαση αυτή, τυχαίνει να έχουν ισχυρές πολιτικές πλάτες. Η ανομία παγιώνεται καθώς οδηγεί στην κλοπή και την λεηλασία του φυσικού πλούτου και η κλοπή και η λεηλασία του δημόσιου φυσικού πλούτου δημιουργεί μια κοινωνία που ζει από την κλοπή και την λεηλασία του δημόσιου φυσικού πλούτου.

Ταυτολογία; Ίσως. Αλλά πώς αλλιώς εξηγείται ότι το προφανές, δηλαδή η εφαρμογή του νόμου, που θα ωφελούσε όλους, είναι τόσο δύσκολο να επιβληθεί;

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 89 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546747
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.