ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έσκαβαν για ΧΥΤΑ, παραλίγο να... πνιγούν και ...σκόνταψαν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κερκυρα , Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2008

Δελτίο τύπου
Κέρκυρα 31/03/2008

 
Οι εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή Μεσοράχια της Λευκίμμης στην νότια Κέρκυρα αποτελούν δικαίωση των όσων εφ εξαρχής υποστήριζαν ότι η περιοχή που επιλέχθηκε ήταν λάθος.
Μια μεγάλη πανέμορφη δασική περιοχή και ένα μεγάλο κομμάτι του αγέρωχου κερκυραϊκού ελαιώνα έπεσαν θύματα της μπουλντόζας και του περιβαλλοντικού φασισμού με τον οποίο διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση τα απορρίμματα της Κέρκυρας. Πως επέτρεψε αυτό η Δασική υπηρεσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την στιγμή που ο ελαιώνας αποτελεί προστατευόμενο οικοσύστημα; Μετά την καταστροφή των οικοσυστημάτων του Τεμπλονίου με την κατάμαυρη λίμνη Μπρεντάνου, πάνω από τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται σε δύο δήμους, σειρά είχε το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της νότιας Κέρκυρας.
Η δύναμη της εξουσίας κάνει τον άνθρωπο να νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και ότι μπορεί να υποτάξει ακόμη και τα στοιχεία της φύσης.
Ο Θεός, όμως, αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη.

Παρ' όλες τις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες σταμάτησαν τους κατοίκους που σταματούσαν τις εργολαβίες, οι εργασίες σταμάτησαν και πάλι, ως θεία δίκη, για δύο σημαντικούς λόγους:
1) Καθώς η μπουλντόζα ξεκίνησε να σκάβει τον λάκκο για να δημιουργήσει τον χώρο ταφής απορριμμάτων, στα δύο μέτρα βάθος περίπου, έπεσε σε φλέβα νερού το οποίο σχημάτισε μια λίμνη. ¶δικα η δημοτική αρχή της Λευκίμμης προσπάθησε να πείσει τους πάντες ότι ήταν νερό της βροχής. Η λίμνη μεγάλωσε γιατί το νερό αναβλύζει. Οι κάτοικοι έκαναν νέα κατάληψη του χώρου και απέκλεισαν την περιοχή, παρακάμπτοντας τα ματ. Έστησαν οδοφράγματα και σκηνές και από τότε φρουρούν τον χώρο, ώστε να μην κακοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

2) Και σαν να μην έφτανε η εύρεση νερού, στην νοτιοανατολική πλευρά του χτήματος βρέθηκαν αρχαία. Οι εργασίες όμως δεν διακόπηκαν αμέσως, με αποτέλεσμα να μπαζωθεί ένα μεγάλο κομμάτι στα όρια του κτήματος, από το οποίο όμως, με την βοήθεια της βροχής, ήλθαν στην επιφάνεια κομμάτια από αμφορείς και πιθάρια που μοιάζουν να είναι αρχαιολογικής σημασίας, πράγμα που φαίνεται και από το πάχος και το χρώμα της αργίλου από το οποίο είναι φτιαγμένα.

Δικαιολογημένα η αρχαιολογική υπηρεσία διέταξε παύση των εργασιών. Κατά την γνώμη μας θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου, διότι πιστεύουμε ότι κάτω από τον μπαζωμένο χώρο βρίσκονται πολλά περισσότερα θραύσματα σκευών. Το όλο σκηνικό δείχνει μιαν, κατά την γνώμη μας εγκληματική για τον ελληνικό πολιτισμό αδιαφορία, εκ μέρους των κατασκευαστών οι οποίοι θα έπρεπε να προβούν αμέσως σε παύση των εργασιών, αντί να αφήσουν τις μπουλντόζες να δημιουργήσουν λόφους στα όρια της περιοχής που προφανώς είναι γεμάτοι τέτοια θραύσματα. Συγχαίρουμε την αρχαιολογική υπηρεσία για την διακοπή των εργασιών που επέβαλε και ζητούμε την σε βάθος διερεύνηση του μπαζωμένου χώρου.

Γνωρίζαμε και είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα, μια και είχαμε επισκεφτεί και φωτογραφίσει την περιοχή και διαπιστώσαμε ότι το ποτάμι του Σωτήρα απέχει μόλις 180 μέτρα από τον επιλεχθέντα για την κατασκευή ΧΥΤΑ χώρο και υπάρχουν και άλλα ποτάμια γύρω από την περιοχή. Οι χάρτες του στρατού τους οποίους κατέχουμε, το δείχνουν επίσης, καθαρότατα. Παρόλα αυτά, οι "μελέτες" των "ειδικών" του συνδέσμου καθαριότητας το απέκρυψαν, όπως απέκρυψαν και την ύπαρξη πολλών κατοικιών, καθώς και μιας τουριστικά αναπτυγμένης περιοχής, την οποία, οι "ειδικοί", προκειμένου να κάνουν αυτοί την δουλειά τους, αψήφησαν, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της περιοχής και τους τόσους Λευκιμιώτες που θα έχαναν οι ίδιοι την δική τους δουλειά.

Η δυσοσμία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, όταν βρέχει και έχει ελαφρό αεράκι, είναι έντονα αισθητή από τον δρόμο στο Λιβάδι του Ρόπα, έως και την Εθνική οδό Κέρκυρας Παλαιοκαστρίτσας, στο ύψος της περιοχής Γουβιών. Το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται στην γύρω περιοχή σε μεγάλα ποσοστά. Αρκεί να δει κάνεις τις πρόσφατες φωτογραφίες του χώρου που αποψιλώθηκε για να δει καθαρά τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των ορίων ασφαλείας (πράγμα που αποκρύπτεται από τις "μελέτες") και να συνειδητοποιήσει την απειλή που εγκυμονεί αυτή η κατασκευή, την οποία επιμένουν οι "αρμόδιοι" ακόμα και σήμερα να κάνουν.

Από το στέλεχος της περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας Χρήστο Μηλίγγο, Γεωλόγο, έγιναν μετρήσεις με ειδικά εργαλεία για την αγωγιμότητα των στρωμάτων νερού που ανευρέθηκαν Σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση του υπεδάφους και το μέγεθος του υδροφόρου ορίζοντα που ανευρέθηκε. Να σκεφτεί κανείς ότι οι "μελέτες" για την κατασκευή, έγιναν από κάποιους που δεν διαθέτουν τα ανάλογα εργαλεία μέτρησης της αγωγιμότητας (δηλαδή έγιναν εμπειρικά, το γνωρίζουμε καλά αυτό). Η εγκληματική προχειρότητα και η αδιαφορία προς το περιβάλλον είναι δύο κύρια χαρακτηριστικά του "Περιβαλλοντικού Φασισμού", με τον οποίο διαχειρίζεται τα σκουπίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο αγώνας για τη διάσωση μιας πανέμορφης, κατοικημένης και παραγωγικής ζώνης της Λευκίμμης, αλλά και όλης της Κέρκυρας από την κατασκευή ενός ακόμη λανθασμένα χωροθετημένου ΧΥΤΑ, μπαίνει σε νέα τροχιά. Πρώτοι, οι ίδιοι οι κάτοικοι, έδωσαν μέχρι σήμερα με αυτοθυσία τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα τους. Τώρα πια, όλοι οι υπόλοιποι Κερκυραίοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είχαν δίκιο και ότι δεν το έκαναν απλά και μόνο για να "διώξουν τα σκουπίδια από την περιοχή τους ώστε να παν σε κάποια άλλη", όπως πολλοί τους κατηγόρησαν.
Τώρα όλοι οι Κερκυραίοι, αλλά και όλοι οι σύλλογοι, οφείλουν να σεβαστούν και να συμπαρασταθούν στον περιβαλλοντικό αγώνα που άρχισαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης, το Αλεύχιμον και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Για το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κερκυρας
Δημήτρης Φαναριώτης
πρόεδρος
Όθωνας Παπαδάτος γ.γραμματέας

Εν τω μεταξύ, σε καταγγελία σχετικά με τη χωροθέτηση του επίμαχου ΧΥΤΑ και κατάληψη του χώρου, έχουν προχωρήσει οι κάτοικοι της περιοχής Λευκίμμης, απαιτώντας διαφάνεια στη διαδικασία χωροθέτησης, αδειοδότησης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με την απόφαση μας να καταλάβουμε τον χώρο κατασκευής του υπό δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, θέλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, όχι τόσο ως προς τη δημιουργία ενός Χ.Υ.Τ.Α, όσο την κατάφωρη παραβίαση κάθε νόμιμης πράξης, που συνδέεται με την διαδικασία χωροθέτησης, αδειοδότησης και περιβαλλοντικής επίπτωσης, που ακολουθήθηκε από την αρμόδια διοικητική αρχή και όχι μόνον.
Πρόκειται για εμπαιγμό μιας ολόκληρης περιοχής, η οποία είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει κάθε ενέργεια νόμιμη και μη για να προασπίσει τα αυτονόητα και να διαφυλάξει το Νόμο, από την κατάφωρη παραβίασή του.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 35 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603154
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.