ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρακτικός οδηγός "Βιώσιμες Ενεργειακές κοινότητες" γι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Θ. Τσούτσος , Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2008

H δημιουργία Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πανευρωπαϊκά, κύριο στόχο των τοπικών και περιφερειακών αρχών που ενδιαφέρονται να προάγουν την τοπική οικονομία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξή τους μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ιδιαίτερα στις νησιωτικές και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές – που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, ενώ τα εγκατεστημένα ενεργειακά συστήματα αδυνατούν να τις καλύψουν - οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, ώστε να επιτύχουν ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου RERINA, παρουσιάζει την έκδοση "Βιώσιμες Ενεργειακές κοινότητες- Πρακτικός οδηγός για νησιώτικες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές", ένα εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους όσους σκοπεύουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν βιώσιμα ενεργειακά σχέδια.  

Ο οδηγός περιγράφει τα αναγκαία βήματα που κατά τη διαδικασία ανάπτυξης ενός Βιώσιμου Ενεργειακού Σχεδίου και περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για το πως οι κοινότητες, στις νησιωτικές ή οικολογικά ευαίσθητες νησιώτικες περιοχές, μπορούν να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και λειτουργικό σχέδιο Βιώσιμης Ενέργειας και να διαχειριστούν μακροπρόθεσμα τους ενεργειακούς τους πόρους. Ακόμα περιέχει παραδείγματα σχεδίων Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων και επιτυχημένες  πρακτικές από την Ευρώπη ή τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να βοηθήσει, να μάθουν για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, να εκτιμήσουν την καταλληλότητά τους σύμφωνα με τις διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες της περιοχής τους και να επιλέξουν την πιο ενδεδειγμένη λύση για τις ανάγκες της κοινότητας τους.   

Ο Οδηγός "ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ" συγκεντρώνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά την υλοποίηση του έργου Ευρωπαϊκού RERINA, βασικό αντικείμενο του οποίου ήταν η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογικής προσέγγισης για τη δημιουργία Ενεργειακών Βιώσιμων Κοινοτήτων  (Sustainable Energy Communities) σε νησιά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την ενέργεια, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα.

Το έργο RERINA, το οποίο υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα "ΕΥΦΥΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ" (Intelligent Energy for Europe) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών αρχών (Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δ. Αρμένων - Κρήτη, Κοινότητα Cabras- Σαρδηνία), διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, ελληνικό παράρτημα), Δίκτυα και Ενώσεις Ευρωπαϊκών νησιών (ISLENET), ερευνητικών φορέων (Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου) και της πανεπιστημιακής κοινότητας  (Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), περιελάμβανε την πιλοτική εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Ενέργειας σε τρεις οικολογικά ευαίσθητες νησιώτικες περιοχές, στην Κύπρο, την Κρήτη και τη Σαρδηνία.
 
Επικ. Καθηγητής Θ. Τσούτσος, συντονιστής του έργου, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης

Ακόμη στην ιστοσελίδα www.rerina.net, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο και  τη δημιουργία Βιώσιμων Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και την ηλεκτρονική έκδοση του Οδηγού στα Αγγλικά (www.rerina.net/?secid=7).

Ο οδηγός πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελληνική γλώσσα.


 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574638
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.