ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2008

α) Οικολογική κρίση:

Η συνειδητοποίηση των κινδύνων για το περιβάλλον δεν έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα, ούτε επιβλήθηκε άνωθεν, αναπτύχθηκε βαθμιαία στη κοινή γνώμη καθώς συσσωρευόταν οι επιστημονικές αποδείξεις και γινόταν αισθητές οι άμεσες συνέπειες της ρύπανσης και των άλλων μορφών υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η αναγνώριση της ανάγκης για μια ουσιαστική αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης άρχισε με τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε το 1972 στη Στοκχόλμη, συνεχίσθηκε το 1987 από την Παγκόσμια Επιτροπή Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε, με τη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο "το κοινό μας μέλλον", όπου εξέτασε τις προοπτικές εξέλιξης, μεταξύ άλλων, της ενέργειας, των τροφίμων, της βιομηχανίας, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και των ανθρώπινων οικισμών. Το 1992 στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο, συναντήθηκαν αντιπρόσωποι 178 χωρών και 117 αρχηγοί κρατών υπέγραψαν τη "διακήρυξη για την αειφόρο ανάπτυξη". Το κείμενο αυτό ήταν ένα ευχολόγιο εφόσον οι Η.Π.Α. δεν δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τους περιορισμούς στις εκπομπές CO2. Αλλά και στην τελευταία συνάντηση της διεθνούς κοινότητας στο Μπαλί, διαπιστώθηκε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του Πλανήτη λόγω εκπομπών και παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και η Αγγλία πίεζαν για δεσμεύσεις τους Αμερικάνους, πάλι δια του προέδρου Μπούς αρνήθηκαν τον περιορισμό των εκπομπών.

Είναι σίγουρο ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών δεν θα παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να αναφέρονται στην περιβαλλοντική κρίση, ενώ οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολυεθνικών ωσάν "σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισαίοι" θα εμφανίζονται προς τα έξω αφοσιωμένοι περιβαλλοντιστές, Η αλήθεια είναι ότι οι επιστημονικές αποδείξεις και ενδείξεις για τη την κατάσταση του περιβάλλοντος σχηματίζουν χρόνο με το χρόνο μια όλο και πιο ζοφερό εικόνα. Η υγεία του πλανήτη ΓΗ συνεχίζει να επιδεινώνεται με πρωτοφανή ρυθμό.

Η οικολογική κρίση που συνοδεύει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποδεικνύεται και από τα παρακάτω στοιχεία.

Από το 1972 το έτος συνόδου της Στοκχόλμης, μέχρι σήμερα, η συνολική έκταση των ερήμων έχει αυξηθεί κατά 120 εκατομμύρια εκτάρια, η μισή έκταση των ΗΠΑ ανατολικά του Μισισιπή, και τα παγκόσμια δάση μειώνονται με ρυθμό 17 εκατομμύρια εκτάρια το χρόνο..

Στα ανεπτυγμένα κράτη το 50% όλων των πηγών και λιμών έχουν ήδη μολυνθεί ή απειλούνται από μόνιμη μόλυνση του νερού. Περισσότεροι από 2 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από χολέρα τύφο και δυσεντερίες, ενώ πάνω από 3 δις άνθρωποι δεν έχουν κατάλληλα συστήματα απολύμανσης. Η συσσώρευση γεωργικών εντομοκτόνων στα υδάτινα αποθέματα προκαλεί αποβολές και καρκίνο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ το στρώμα όζοντος μειώνεται συνεχώς, και η ελάττωση του συνεπάγεται μια αύξηση των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.. Η αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων του του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιφέρει σημαντική άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικείμενη αύξηση θερμοκρασίας κατά 6-8 βαθμούς Κελσίου, που είναι σε θέση να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο κλίμα

Τα βουνά των σκουπιδιών υψώνονται με τρομακτικούς ρυθμούς σΆ όλο τον κόσμο, ενώ η ποσότητα των χημικών αποβλήτων που συσσωρεύονται σε χωματερές λίμνες ποταμούς και ωκεανούς είναι τρομακτική. Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση των σκουπιδιών περιλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα, και καρκινογόνες ουσίες όπως: χλαωροβενζόλια, χλωφοφαινόλες, διοξείδιο του θείου , μεταλλικούς ρύπους, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, κοβάλτιο μόλυβδο, υδράργυρο. Αλλά ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα δημιουργούν τα νέα στερεά απόβλητα που απομένουν μετά την καύση.

Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα την οικολογική κρίση και να μεταδώσουμε γνώσεις γύρω από αυτή, χρειάζεται να την ερμηνεύσουμε σε τρία επίπεδα. Α) Τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθΆ αυτά, β)Τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα και γ) Το φιλοσοφικό και πνευματικό πλαίσιο που κατέστησε τόσο ισχυρά αυτά τα συστήματα

β) Ευθύνη για το περιβάλλον σημαίνει ευθύνη για τη ζωή.

Από ηθικής πλευράς, η έννοια της ευθύνης υπάρχει σε όλες τις ανθρώπινες ομάδες. Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα σημαίνει ότι πολιτικές διαφορές σε θέματα περιβάλλοντος πρέπει να ξεπερασθούν. Έτσι όπως τα κράτη παγκόσμια έχουν αποδεχθεί την ιδέα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καιρός για να αποδεχτεί και την έννοια των "ευθυνών του ανθρώπου".

Το μέγεθος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κρίσεων της εποχής μας καταδεικνύει ότι αυτό βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο είναι το ίδιο το δώρο της ζωής. Η ζωή δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπους. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που εμψυχώνει οτιδήποτε ζωντανό, κάτι που αναδημιουργείται ατέρμονα στη φύση καθώς επίσης και μέσα στην ανθρωπότητα, αλλά επίσης και σε όλες τις σχέσεις μεταξύ τους.

Εν τούτοις παρά την ποικιλομορφία του φαινομένου της ζωής, η ανθρωπότητα έχει τώρα την κοινή ευθύνη να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην ίδια την ζωή. Για το λόγο αυτό μία Χάρτα που βασίζεται σε αυτήν την συνειδητοποίηση είναι "καθολική" με όλη τη σημασία της λέξης: αγγίζει όλα όσα υπάρχουν, τα ορατά και αόρατα ταυτόχρονα. Ρόλος της είναι να διαφυλάξει κάτι που είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση και τον ανθρώπινο έλεγχο, αλλά για το οποίο η ανθρωπότητα είναι στο σύνολό της υπεύθυνη.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της βασικής ευθύνης είναι η ανάγκη να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί χώρος για όλους τους λαούς της γης, για όλες τις μορφές της ζωής. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο πρόκειται ο χώρος να διαφυλαχθεί και η ευθύνη γιΆ αυτόν να κατανεμηθεί, θα ποικίλει από την μία κοινωνία στην άλλη, όμως η διατήρηση του χώρου για όλους και για άλλες μορφές της ζωής αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης της ίδια της ζωής

Προς το παρόν, η διεθνής ζωή υποστηρίζεται από δύο πυλώνες: την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, που επικεντρώνεται στην αξιοπρέπεια των ατόμων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, και την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επικεντρώνεται στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Αυτοί οι δύο πυλώνες αποτελούν αναμφισβήτητα ένα πλαίσιο για την πρόοδο στην οργάνωση των διεθνών σχέσεων. Τα τελευταία πενήντα χρόνια εν τούτοις, έχουν γίνει ριζικές, παγκόσμιες αλλαγές. Σήμερα είναι σαφές ότι αυτοί οι δύο πυλώνες δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές προσκλήσεις.

Μετά από τα παραπάνω, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου πυλώνα, που θα επικεντρώνεται κυρίως στις σχέσεις μεταξύ της ανθρωπότητας και τη; Βιόσφαιρας

Οι πρωτοβουλίες για την σύνταξη μιας Χάρτας που θα ανταποκρίνεται στον τρίτο πυλώνα, άρχισαν κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής στο Ρίο de Janeiro to 1992. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ακολούθησαν για τη σύνταξη της Χάρτας του τρίτου πυλώνα είναι οι παρακάτω:

-H "Διακήρυξη για μια παγκόσμια Ηθική", που συντάχθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση των Θρησκειών στο Σικάγο το 1994

-Το "Universal Ethics Project" που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Φιλοσοφίας και Ηθικής της UNESCO

-Η "Παγκόσμια Διακήρυξη των Ευθυνών του Ανθρώπου", που συντάχθηκε στην στη Βιέννη το 1997 από το "Ιinteraction Council Congress" και υπογράφτηκε από 25 μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες.

- Η "Χάρτα της Γης" που γράφτηκε σε συνεργασία του "Συμβουλίου της Γης (Maurice Strong) και της οργάνωσης "Green Cross International".

Τελικά η Συντακτική Επιτροπή υπέβαλε το πρώτο κείμενο το φθινόπωρο του 2001 σε μια Επιτροπή Προσωπικοτήτων τα σχόλια των οποίων βελτίωσαν σημαντικά το αρχικό. Το αναθεωρημένο υποβλήθηκε στην "Παγκόσμια Συνέλευση Πολιτών" που οργανώθηκε από την Συμμαχία, στη Lille της Γαλλίας, το Δεκέμβριο του 2001. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν το κείμενο ο καθένας με βάση το δικό του πολιτιστικό υπόβαθρο. Τα σχόλια τους οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο κείμενο που, μετά από τη Συνέλευση της Lille υποβλήθηκε στα Μέλη της Συμμαχίας για περαιτέρω σχόλια, οδηγώντας σε ένα τελικό κείμενο, το οποίο έχει διαδοθεί ευρέως από τον Οκτώβριο του 2002 έως και σήμερα.

Τελικά "Η γη είναι το μοναδικό και αναντικατάστατο σπίτι μας. Η ανθρωπότητα σε όλη την ποικιλομορφία της, ανήκει στον ζωντανό κόσμο και είναι μέρος της εξέλιξής του. Οι μοίρες τους είναι αδιαίρετες"

Αυτές οι λέξεις προλόγιζαν το προσχέδιο της Χάρτας των Ευθυνών του Ανθρώπου που υποβλήθηκε το 1999 σε διάφορες ομάδες εργασίας της Συμμαχίας για ένα Κόσμο Υπεύθυνο, Πλουραλιστικό και Αλληλέγγυο. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο στην ιστορία της Χάρτας της Συμμαχίας, η οποί βασίστηκε σε μια διαδικασία εκτεταμένου και εντατικού διαλόγου ανάμεσα σε όσους μοιράζονταν όχι μόνο τις σοβαρές ανησυχίες τους για πολλές και μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, αλλά ακόμη περισσότερο, την απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις με άλλους για να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις των καιρών μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 211 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567967
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.