ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2008


Ενώ το ενδιαφέρον μονοπωλείται από το ασφαλιστικό, το Σκοπιανό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους λοιπούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το «Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων».

Στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο υπουργός δηλώνει ότι το Πρόγραμμα «θα δοθεί για διαβούλευση και γνωμοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Υδατικών Πόρων». Δηλώνει, παράλληλα, ότι «Βρίσκονται σε τελική φάση οι μελέτες διαχείρισης υδατικών πόρων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας». Μιλούμε δηλαδή για διαδικασίες διαβούλευσης που έπονται όχι μόνο των αποφάσεων αλλά ακόμα και της υλοποίησης τους!!!

Ο υπουργός, αφού διαπιστώνει ότι «Η Ελλάδα έχει χαμηλούς δείκτες στην κατασκευή μεγάλων υδραυλικών έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων,... Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 24 ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών διαθέτοντας μόλις 46 μεγάλα φράγματα. Η Ισπανία (1η στην κατάταξη) διαθέτει 1196, η Τουρκία (2η) 625, η Γαλλία (3η) 569, η Ιταλία (4η) 524, η Αλβανία (8η) 306 κλπ.» και αφού τονίζει ότι «Αυτό που πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε, είναι ότι οι εκτροπές ή μεταφορές νερού στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτες, για τον απλούστατο λόγο ότι σε άλλες περιοχές έχουμε τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων και σε άλλες περιοχές έχουμε τη μεγαλύτερη ζήτηση νερού.» έρχεται και στο «ψητό»: «Χρειάζεται να κατασκευασθούν έργα (μεσαίας και μεγάλης κλίμακας), τα οποία θα επιτρέψουν την κάλυψη των υδατικών ελλειμμάτων των ελλειμματικών περιοχών της χώρας και τη μερική επαναφορά των υπογείων υδατικών πόρων σε ανεκτή κατάσταση...Στα έργα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν περίπου 20 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που έχουν μελετηθεί (π.χ. στον Αχελώο, τον Αλιάκμονα, τον Αώο, τον Καλαμά και τον ¶ραχθο) και περίπου 250 μικρά υδροηλεκτρικά έργα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί. Επίσης, θα πρέπει να συνεχισθεί με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και υδρευτικών/αρδευτικών φραγμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (11 ήδη κατασκευαζόμενα, 87 με οριστικές εγκεκριμένες μελέτες, και 9 με εκπονούμενες ή προς ανάθεση μελέτες).»

Οι συντάκτες της μελέτης, προβληματιζόμενοι μεν για το ότι «σε διεθνές επίπεδο ήδη υπάρχουν σοβαρές αρνητικές εμπειρίες από τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του νερού», προτείνουν δε ότι «… κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, η προσπάθεια σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που επιχειρείται στη χώρα για τη χρηματοδότηση έργων κοινής ωφέλειας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση ύπαρξης σχεδιασμού για την αποφυγή μη αναστρέψιμων επιλογών...» (σελ. 670). Κι αυτά παρά το γεγονός ότι:

• Στην οδηγία 2000/60/ΕΚ διατυπώνεται ότι «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης».

• Από το Δεκέμβριο του 2002 το πόσιμο νερό χαρακτηρίζεται «ανθρώπινο δικαίωμα» με πρωτοβουλία της Επιτροπής Οικονομικών Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNCECSR). Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών του ΟΗΕ «να αναλάβουν το διαρκές και σταθερό καθήκον» της διασφάλισης πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες τους και κλείνει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, σε μια συγκυρία όπου σε διάφορα μέρη του κόσμου δίνονται μάχες με τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το νερό. Στη Βολιβία αυτές έφτασαν ακόμα και στη ακραία περίπτωση να απαγορεύσουν στους πολίτες να μαζεύουν το νερό της ...βροχής!!!

ΚΑΤΑ ΤΆ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΧΡΗΣΗ. ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΡΔΕΥΣΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΟΥ ΑΚΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΚΟΛΦ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΗΔΗ ΜΠΕ ΓΙΑ 3!!!

Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
http://www.amak.tee.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 25 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227827
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.