ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 03 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
SOS: ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΜΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2008

Ακτιβιστές της Greenpeace έβαλαν σε "καραντίνα" ένα κατάστημα Coffeeway στο κέντρο της Αθήνας, την Δευτέρα 17 Μαρτίου, με σύνθημα "Όχι στα μεταλλαγμένα". Με αυτή τη συμβολική κίνηση η Greenpeace διαμαρτύρεται για την πώληση εισαγόμενων συσκευασμένων ροφημάτων που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι.

Τα συσκευασμένα στιγμιαία ροφήματα της αμερικανικής εταιρείας Caffe d’Amore εισάγονται αποκλειστικά από την Coffee Connection ΑΒΕΕ και πωλούνται στα καταστήματα Coffeeway, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Greenpeace ζητά από την Coffee Connection ΑΒΕΕ να διακόψει την πώληση και την εισαγωγή τους, καθώς και να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διαθέσει στην αγορά αυτά ή άλλα προϊόντα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένα.

Η Coffee Connection ΑΒΕΕ, η οποία τροφοδοτεί τα καταστήματα Coffeeway στην Ελλάδα και την Κύπρο, τροφοδοτεί επίσης ξενοδοχεία, καφετέριες, χώρους μαζικής εστίασης, super market, κλπ. (1) Τα συγκεκριμένα προϊόντα εισάγονται και πωλούνται παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων καταναλωτών είναι αντίθετη στη χρήση μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα.

Tα ροφήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας που δεν έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι οι καταναλωτές δε γνωρίζουν ποια ποικιλία περιέχεται στα συγκεκριμένα προϊόντα και εάν τυχόν υπάρχει επιμόλυνση με παράνομες μεταλλαγμένες ποικιλίες. Συνεπώς, η σήμανση (σε όσες συσκευασίες αυτή υπάρχει) δεν αρκεί εφόσον το προϊόν που πωλείται ενδέχεται να περιέχει συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια και καταναλώνεται χωρίς έγκριση στην Ευρώπη.

Τέλος, η έρευνα της Greenpeace έδειξε πως ενώ ορισμένες συσκευασίες από την ίδια παρτίδα είχαν σήμανση, κάποιες άλλες δεν είχαν. Αυτό είναι παράδοξο αφού στην ίδια παρτίδα αποκλείεται και να περιέχεται και να μην περιέχεται συστατικό που παράγεται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια. (2) Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε σχετικά από τη Greenpeace, σήμερα.

"Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα όπου κοινωνία και πολιτεία λένε όχι στα μεταλλαγμένα να εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες που τα εισάγουν και τα πουλάνε" είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων και συμπλήρωσε: "η άρνηση των καταναλωτών, το γεγονός πως τα συγκεκριμένα προϊόντα προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου η επιμόλυνση με μεταλλαγμένα είναι πρακτικά αναπόφευκτη, αλλά και η απαράδεκτη και ελλιπής σήμανση οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: να μην πωλούνται πουθενά αυτά τα προϊόντα".

Η Greenpeace ζητά από την εταιρεία Coffee Connection ΑΒΕΕ:

1. να διακόψει την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων, να τα αποσύρει από όλα τα καταστήματα Coffeeway καθώς και από όλες τις επιχειρήσεις τις οποίες τροφοδοτεί με αυτά τα προϊόντα (ξενοδοχεία, καφετέριες, χώρους μαζικής εστίασης, super market, κλπ), είτε οι συσκευασίες έχουν σήμανση είτε όχι,
2. να διακόψει άμεσα την εισαγωγή αυτών των προϊόντων σε Ευρωπαϊκό έδαφος,
3. να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διαθέσει στην ελληνική αγορά αυτά ή άλλα προϊόντα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένα.


Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη 6992 662654, 210 3806374-5

Σημειώσεις για Συντάκτες:

(1) www.coffeeway.com

(2) Δείτε επιστολή της Greenpeace προς το ΕΦΕΤ με τα αποτελέσματα της έρευνας στο http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/coffeeway/letter-to-efet

Greenpeace

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55200269
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.