ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνεχίζεται στο Ηράκλειο ο κύκλος ανοικτών συζητήσεων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Πλανήτης Γη
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης , Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2008


Κύκλος ανοικτών συζητήσεων με αφορμή το Διεθνές Έτος του Πλανήτη Γη

11-18-27 Μαρ. & 1 Απρ. 2008
7:00 μ.μ., Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο Κρήτης


Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ενόψει του εορτασμού από τον ΟΗΕ του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη συνδιοργανώνει με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από τις 11 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2008 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω του Δ. Ηρακλείου, μια σειρά συζητήσεων όπου εκλεκτοί και διακεκριμένοι ομιλητές εκθέτουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, συζητούν με το κοινό και αναζητούν το μίτο της Αριάδνης στην επιστημονική αλήθεια για τον Πλανήτη Γη. Αυτόν τον εύθραυστο και μοναδικό γαλάζιο πλανήτη, το τεράστιο εργαστήρι, τη μεγάλη μήτρα της ίδιας της ζωής.

Με απόφαση του Ο.Η.Ε. το έτος 2008 αφιερώνεται στον εορτασμό του πλανήτη Γη με έμφαση στις Γεωεπιστήμες για την κοινωνία. (www.yearofplanetearth.org) Έρευνες και μελέτες των επιστημών της Γης έχουν καταδείξει ότι o πλανήτης μας χαρακτηρίζεται από μια εσωτερική τάξη και μια πληθώρα φυσικών διεργασιών που ανακυκλώνουν υλικά, διατηρούν ισορροπίες και εναλλάσσουν τη ζωή.

Σε αυτούς τους φυσικούς κύκλους έρχεται ο άνθρωπος, μέρος τους και αυτός, να επιδράσει βίαια και πολλές φορές με ύβρη, ζητώντας να καθορίσει τις προδιαγεγραμμένες πορείες. Αδυνατώντας να ελέγξει, τροποποιεί περιστασιακά και επιταχύνει απερίσκεπτα φυσικές διεργασίες εις βάρος της φύσης και της ίδιας του της ύπαρξης. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα ο Πλανήτης Γη θα είναι εδώ. Ο άνθρωπος όμως;

Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν:

11.3.2008:
ΓΑΙΑ-ΓΗ, μια ολιστική αντίληψη για τον πλανήτη μας

Σπύρος Παυλίδης

Η γήινη λιθόσφαιρα και ιδιαίτερα ο ηπειρωτικός φλοιός της αποτελούν μοναδικό γνώρισμα του πλανήτη μας σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η μοναδικότητά του οφείλεται σε δύο καταρχήν βασικά δεδομένα, στην ύπαρξη του νερού, βασικού στοιχείου της ζωής, και στην τεκτονική ευκινησία του. Μικρές αλλαγές σε μεγάλο χρονικό διάστημα επιφέρουν σημαντικότατες γεωλογικές ανακατατάξεις στο φλοιό. Το γεωλογικό γίγνεσθαι δεν το αφουγκραζόμαστε.

Το υπερσύνολο Γη συγκροτούν διάφορα γεωσυστήματα, ο ρόλος και η λειτουργία των οποίων δεν κατανοήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα. Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να καταλάβουμε σε ικανοποιητικό βαθμό και ακόμη μεγαλύτερο μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τη δομή και λειτουργία των γεωσυστημάτων ως επιστήμη και ως κοινωνία. Οι παρεμβάσεις μας στα γεωσυστήματα, στο περιβάλλον φαίνεται ότι είναι σημαντικότερες απΆ ό,τι επιτρέπουν οι γνώσεις και οι χειρισμοί μας, ενώ τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των παρεμβάσεων μας φαίνονται σε βάθος χρόνου.

Ο κος Σπύρος Παυλίδης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοσεισμολογίας και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας. Ασχολείται με τη μελέτη της νεοτεκτονικής και των ενεργών ρηγμάτων. Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και έχει μετάσχει σε πλήθος ερευνητικών αποστολών και προγραμμάτων ανά τον κόσμο για τη μελέτη σεισμικών ρηγμάτων και την επίδρασή τους σε παλιότερους πολιτισμούς. Είναι συγγραφέας αρκετών επιστημονικών συγγραμμάτων.

18.3.2008:
Θαλάσσιες Φυσικές Καταστροφές και κλιματικές αλλαγές

Κώστας Συνολάκης

Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα που είναι όμως ευάλωτη σε ακραίες φυσικές καταστροφές όπως μεγασεισμούς, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κλιματικές αλλαγές - πέρα από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη- θα μεταβάλλουν την ακτογραμμή. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην στάθμη της θάλασσας μπορεί να οξύνουν σημαντικά τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, φερ' ειπείν την αναρρίχηση μακρών κυμάτων και τσουνάμι και τη διάβρωση.

Ξεκινώντας από το μεγατσουνάμι του 2004, θα περιγραφεί περιληπτικά η γνώση που έχουμε για το πώς οι φυσικές παραλίες λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας από πλημμύρες και τσουνάμι. Θα γίνει αναφορά στα καινούρια συμπεράσματα για τη μινωική έκρηξη της Σαντορίνης, το τσουνάμι και την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού. Ακολούθως θα γίνει αναφορά στη μεγάλης κλίμακας καταστροφή παραλιών στην Κρήτη (σε μία τουλάχιστον τοποθεσία φθάνει στο 1μ/χρόνο) και στο τι μέτρα χρειάζονται για να διατηρήσουμε ή και να αποκαταστήσουμε τις παραλίες που χάνουμε.

Ο κος Κώστας Συνολάκης είναι σήμερα καθηγητής φυσικών καταστροφών στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και παράλληλα καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες στο θέμα των τσουνάμι και μάλιστα διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Τσουνάμι του Ειρηνικού. Έχει ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό και επιστημονικό έργο, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις διεθνών οργανισμών και φορέων και έχει εκπονήσει πλήθος ερευνητικών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων.

Οι επόμενες συζητήσεις:

27.3.2008:
Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην άγρια ζωή
Δημήτρης Καραβέλλας

Οι κλιματικές αλλαγές είναι φαινόμενα που επηρεάζουν το σύνολο της επιφάνειας της Γης. Περισσότερο ίσως την άγρια ζωή μια που αυτή δεν έχει τη δυνατότητα της γρήγορης προσαρμογής ή άλλους μηχανισμούς για να τις αντιμετωπίσει. Είναι συνεπώς η άγρια πανίδα και χλωρίδα που θα αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές. Στις μέρες μας πολλά είδη βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης και οι επερχόμενες αλλαγές είναι σίγουρο ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αυτές.

Ο κος Δημήτρης Καραβέλλας έχει σπουδάσει υδροβιολογία και διαχείριση αλιείας και είναι από το 1998 Διευθυντής του Ελληνικού τμήματος τουWWF. Συνεργάτης τουWWF από το 1993, διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία της μεσογειακής φώκιας στη Ζάκυνθο και υπεύθυνος της διεθνούς εκστρατείας τουWWF International για την αλιεία στη Μεσόγειο.

1.4.2008:
Η ανθρωπόκαινος περίοδος του πλανήτη μας

Χρήστος Ζερεφός

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού φτάνει τον διπλασιασμό ανά 40 χρόνια. Ο πληθυσμός τα τελευταία 100 χρόνια τετραπλασιάστηκε και έχει ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια. Οι εκπομπές της βιομηχανίας αυξήθηκαν 40 φορές και η χρήση της ενέργειας 16 φορές τα τελευταία 100 χρόνια. Τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια απΆ όλη όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια. Τα τελευταία 100 χρόνια από τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 30% το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις του όζοντος και των αιωρουμένων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία. Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια περισσότερο από όσο τα προηγούμενα χίλια χρόνια με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον μεταξύ των οποίων η συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων και αποσταθεροποίησης του κύκλου του ύδατος παγκόσμια. Στα τελευταία 100 χρόνια η αστυφιλία δεκαπλασιάστηκε, το μισό του πληθυσμού της γης ζει σε πόλεις και το 50% της καλλιεργήσιμης γης άλλαξε χρήση. Ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε δίκαια η ανθρωπόκαινος περίοδος γιατί ο άνθρωπος ανταγωνίστηκε με τηΦύση. Όλα τα νεότερα αποτελέσματα της πλανητικής αλλαγής στον τελευταίο και στον προσεχή αιώνα θα αναπτυχθούν σε αυτή τη διάλεξη.

Ο κος Χρήστος Ζερεφός είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και Μέλος διαφόρων Επιστημονικών Εταιριών και Επιτροπών, μεταξύ των οποίων η Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κρήτης
Τ.Ε.Ε. Τμ. Ανατολικής Κρήτης

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη
Δήμος Ηρακλείου


Πληροφορίες: Δρ. Χ. Φασουλάς, Τμήμα Γεωποικιλότητας
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστημίο Κρήτης.
Τηλ.: 2810 393277, 2810 324366
www.nhmc.uoc.gr.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085990
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.