ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η απεργία, τα σκουπίδια κι εμείς Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση
Φώτης Ποντικάκης , Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2008

Ζώντας μια πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της σε μεγάλα ΜΜΕ να χρεώσουν την ευθύνη για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στους απεργούς.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να απεργούν μέρες οι εργαζόμενοι για αυτονόητα πράγματα, όπως το να θεωρείται η δουλειά του εργαζόμενου στην αποκομιδή των σκουπιδιών "βαρέα και ανθυγιεινή". Ναι, δεν κάνουμε πλάκα! Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό! Η κυβέρνηση, μετά από μέρες απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τους εντάξει στα "βαρέα κι ανθυγιεινά" επαγγέλματα!

Για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τα σκουπίδια, για να έρθουμε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, τρεις είναι υπεύθυνοι: Η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών και οι πολίτες. Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απεργούν διεκδικώντας τα αιτήματά τους όπως δικαιούνται από τους νόμους και το Σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατίας, η ευθύνη της δημόσιας υγείας σε σχέση με τα σκουπίδια εκ των πραγμάτων πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης και των πολιτών.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι να συζητήσει με τους απεργούς εργαζόμενους και να καταλήξει σε μια συμφωνία μαζί τους. Τα προβλήματα που προκαλούν τις απεργίες δε λύνονται με απεργοσπάστες και τα ΜΑΤ. Η χρήση τέτοιων μεθόδων πυροδοτεί νέες εντάσεις, δίκες και ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων. Ακόμη κι αν σταματήσει η κυβέρνηση μια απεργία με τέτοιες μεθόδους, η νίκη της είναι προσωρινή και πύρρεια, γιατί το πρόβλημα (π.χ. οι στρατιές των συμβασιούχων στην καθαριότητα και οι συνθήκες εργασίας) παραμένει μέχρι την επόμενη απεργία.
Όταν υπάρχει μια τέτοια ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων οι ευθύνες των απλών πολιτών για τη δημόσια υγεία μεγαλώνουν. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

• Να δούμε την απεργία αυτή σαν μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι πραγματικά είναι για πέταμα και τι όχι.
• Να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα σκουπίδια μας, αποφεύγοντας να αγοράζουμε προϊόντα με άχρηστες συσκευασίες, χρησιμοποιώντας πάνινες τσάντες ή διχτάκια αντί για πλαστικές σακούλες, ξεχωρίζοντας όλα εκείνα που ανακυκλώνονται (μέταλλα, χαρτί, πλαστικό, γυαλί), φτιάχνοντας δικό μας κομπόστ (φυσικό λίπασμα) στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας (η κατασκευή ενός τέτοιου κάδου είναι εύκολη, βλ.
www.ecorec.gr) χρησιμοποιώντας τα αποφάγια (εκτός των κρεατικών) και τα κλαδέματα. Εάν τα κάνουμε όλα αυτά, ή έστω απλά αν ξεχωρίζουμε αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν θα δούμε μια εντυπωσιακή μείωση των σκουπιδιών μας, μιας και αυτά που μπορούν να ανακυκλώνονται αποτελούν πάνω από τα μισά σκουπίδια μας.
• Για όσο διαρκεί η απεργία, το να κρατάμε τα σκουπίδια μας στο σπίτι σε κάποιο χώρο δεν είναι δα κάτι και τόσο φοβερό. Δείχνει ότι έχουμε κοινωνική συνείδηση και αναλαμβάνουμε προσωπικά τη δική μας ευθύνη για τη δημόσια υγεία σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το οικολογικό κίνημα, βεβαίως, προτείνουν τη μείωση των σκουπιδιών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση στην πηγή (στο σπίτι ή την εργασία μας) ως μόνιμες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν και φυσικούς πόρους να εξοικονομούμε και τη δημόσια υγεία να προστατεύουμε. Η απεργία αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να στραφούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675218
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.