ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα διαλογικά μαθήματα "Περιβάλλον – Πολιτισμός" συν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Διάφορα
Νώντας Σαρρής , Κυριακή, 16 Μάρτιος 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Την περασμένη Τρίτη βράδυ -11 Μάρτη 2008- στις Αρχάνες και μέσα σε "οικολογικό κλίμα", λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, πραγματοποιήθηκε, η 2η εσπερίδα με τίτλο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο παλιό δημοτικό σχολείο Αρχανών , όπου και στεγάζεται το Κ.Π.Ε. Αρχανών και με συντονιστική ευθύνη της διευθύντριας Ειρήνης Μπαγιάτη.

Δυστυχώς, για διαφόρους λόγους -απόσταση, ημέρα εργάσιμη, πληθώρα εκδηλώσεων στην πόλη κ.λπ. – η προσέλευση ήταν μικρή παρά τις σημαντικότατες ομιλίες.

Τις εργασίες άνοιξε ο δήμαρχος Αρχανών Δημήτρης Φραγκουλάκης, ενώ χαιρετισμούς έστειλε ο ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης και ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια του πρώην δημάρχου κ. Καλοψυκάκη

Οι παρόντες στην πλειοψηφία τους ήταν εκπαιδευτικοί περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαμερισματικοί σύμβουλοι Ηρακλείου, μηχανικοί και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων.

- Η πρώτη ομιλία αναπτύχτηκε από τον Γεράσιμο Αράπη (καθηγητή οικοτοξικολογίας, διευθυντή εργαστηρίου οικολογίας και περιβάλλοντος) και με τίτλο "ο μετασχηματισμός του 20ου αιώνα - έδαφος και νερό". Αναφέρθηκε στην πληθυσμιακή έκρηξη, στον τεράστιο αριθμό οχημάτων - μόνο τα επιβατικά είναι 590.000.000 - στον 4πλασιασμο κατανάλωσης των ορυκτών πόρων, στον 10πλασιασμο των λιπασμάτων, στον 30πλασιασμο των εντομοκτόνων στον 3πλασιασμό των αρδευομένων εκτάσεων και όλα αυτά τα τελευταία 50 χρόνια! Παρουσιάστηκαν με στατιστικά στοιχεία οι ανησυχίες των λαών και η απόδοση ευθυνών και αναπτύχθηκαν θέματα όπως: αποτελέσματα της επανάστασης πληροφορικής, αειφορεία ως διαδικασία και όχι ως τελικός στόχος, έδαφος και νερό (αλληλεξάρτηση αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος) και τέλος έγινε εκτενή αναφορά στην ανυπαρξία κανονισμών και πλαισίου για το έδαφος στην Ε.Ε. (πιστοποιητικά ποιότητας εδαφών).

- Η δεύτερη ομιλία ήταν αυτή του Δημήτρη Λάλα (καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών, Η/Μ μηχανικός) και με τίτλο "Μπροστά στα αδιέξοδα: η κρίση της κλιματικής αλλαγής" παρουσιάζοντας τα "ηθικά προβλήματα με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή". Το 2009 είναι κρίσιμο έτος διότι αν δεν συμφωνηθούν στόχοι για τον περιορισμό της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας το πολύ μέχρι 2 βαθμούς, τότε το 2012 που λήγει η συμφωνία του Κιότο δεν θα υπάρχει καμία νέα συμφωνία ούτε και περιορισμοί για μετέπειτα. Τέλος έγινε αναφορά στην πράσινη οικονομία ως οικονομία της "μη αρπαχτης".

- H τρίτη και τελευταία ομιλία ήταν από τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη (εκπαιδευτικός, πρόεδρος συμβούλιου περιβ. Εκπαίδευσης της Ελλ. Εταιρείας) και με τίτλο "η κατανάλωση ως οικονομικό μέσο και ως αυτοσκοπός - τα πρώτα βήματα στην παιδεία". Με πολύ παραστατικό τρόπο παρουσιάστηκε όλο το αρνητικό της σύγχρονης κοινωνίας όπου ο άνθρωπος έχει μεταμορφωθεί πλέον ως ένα καταναλωτικό ον στην κοινωνία της αγοράς. Αναλύθηκε επίσης εκτενώς τι είναι το αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου στο περιβάλλον και μπήκαν εκ νέου προτάσεις περιβαλλοντικής πρακτικής και επιλογών σε επίπεδο ατομικό.

Και οι τρεις ομιλίες έδωσαν έναυσμα για πολλές ερωτήσεις και βοήθησαν ακόμα περισσότερο στην προσέγγιση και κατανόηση του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος. Διαπίστωση παράλληλη ήταν ότι αυτές οι ομιλίες έπρεπε να ήταν λιγότερες από 3 σε κάθε εσπερίδα ώστε να υπάρχει ακόμα περισσότερος χρόνος για διαλογική συζήτηση.

Σίγουρο είναι ότι οι παραπάνω ομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν, όπως εκτιμήθηκε από τους παρευρισκόμενους και ίσως είναι ώριμο να δημιουργηθεί παράρτημα της ελληνικής εταιρείας και στην πόλη μας ώστε να υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης αλλά και δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 17 Μάρτη και ώρα 18.30, στην αίθουσα του ΤΕΕ ΤΑΚ και με τις ομιλίες των κκ. Γληνού, Παλαιοκρασσά, Δωροβίνη, κλείνει ο κύκλος αυτών των 3 πολύ σημαντικών εσπερίδων- με 9 συνολικά ομιλίες- που υλοποιούνται μέσα από την συνεργασία της Δημοτικής επιτροπής περιβάλλοντος Ηρακλείου, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Όλες δε στηρίζονται από το ΤΕΕ ΤΑΚ το Κ.Π.Ε. Αρχάνων και τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης μας.

Μετά το πέρας όλων των ομιλιών θα υπάρξει CD-ROM με τις ομιλίες και των 9 ομιλητών και θα διατεθούν δωρεάν σε όσους παρακολούθησαν αυτές τις εσπερίδες αλλά και γενικά σε όποιον ενδιαφερθεί.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13 ΜΑΡΤΗ 2008-03-13

Νώντας Σαρρής
Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηρακλείου


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57064973
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.