ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Fair Trade Hellas γιορτάζει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκδηλώσεις
FAIR TRADE HELLAS , Τρίτη, 11 Μάρτιος 2008

Η Fair Trade Hellas με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό γιορτάζει στις 16 Μαρτίου 2008 τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του καταστήματος της στην Αθήνα.

Σας προσκαλούμε στο Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44) στις 4μμ. να γνωρίσουμε περισσότερα για τους συνεταιρισμούς της Χιλής και της Βολιβίας μέσα από φωτογραφίες και βιντεοπροβολή αλλά και να γιορτάσουμε με γεύσεις και μουσική από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα χειροποίητα προϊόντα του συνεταιρισμού Pueblos del Sur που υποστηρίζει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μικρών χειροτεχνών στη Χιλή και βοηθάει τους μικρούς παραγωγούς να βγουν από τη δυστυχία του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που είχε επιβάλει ο Pinochet.

Ο συνεταιρισμός Apicoop ξεκίνησε τη συνεργασία με το fair trade το 1988. Σήμερα είναι από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς μελιού της Χιλής (valdivia). Η παραγωγή του μελιού γίνεται από 166 μέλη και τις οικογένειές τους. Η πώληση του μελιού που αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών αυτών είναι η κύρια πηγή πλούτου γι’ αυτούς. Ο Apicoop υποστηρίζει την ανάπτυξη μικρών τοπικών κοινοτήτων τονίζοντας παράλληλα την αξία της διατήρησης των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δουλεύει με περισσότερες από 400 ομάδες μικρών χειροτεχνών είναι ο συνεταιρισμός Comparte στη Χιλή. Υποστηρίζει μικρούς τοπικούς παραγωγούς δίνοντας τους την ευκαιρία να προωθούν τα προϊόντα τους στην αγορά. Η παραγωγή τους σέβεται αυστηρά τις παλιές τεχνικές και περιλαμβάνει κεραμικά, ρούχα, κοσμήματα και ξύλινες χειροτεχνίες με πρώτες ύλες που προέρχονται αποκλειστικά από τη Χιλή. Ο συνεταιρισμός Comparte υποστηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα και την προώθηση των τοπικών κοινοτήτων ενώ οι μακροχρόνιες σχέσεις που διατηρεί με τους μικρούς παραγωγούς δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς να σχεδιάζουν τόσο τη δική τους ζωή όσο και των οικογενειών τους.

Ο συνεταιρισμός Anapqui ιδρύθηκε το 1983 στη Βολιβία. Είναι μια ομοσπονδία που αποτελείται από 7 τοπικούς συνεταιρισμούς παραγωγών κινόα. Ο βασικός σκοπός του Anapqui είναι να δοθεί στους παραγωγούς η δυνατότητα να προμηθεύουν στην αγορά αυτό το προϊόν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, λαμβάνοντας υπ’όψιν τη μη-δυνατότητά τους να διαχειριστούν όλες τις απαραίτητες πρακτικές για εμπορευματοποίηση και εξαγωγή. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει την καλλιέργεια της κινόας και θεωρεί ότι αποτελεί μέσο με το οποίο η περιοχή αυτή θα μπορέσει να αποφύγει τη μετανάστευση του πληθυσμού για λόγους εργασίας. Η κινόα είναι ένα σημαντικό προϊόν για την διατροφή των πληθυσμών Αϊμάρα και Κέτσουα. Προϊόντα με κινόα που θα βρείτε στο κατάστημά μας είναι

Μπύρα ξανθιά με ρύζι και κινόα
Μπύρα μαύρη με ρύζι και κινόα
Κινόα βιολογική
Δημητριακά βιολογικά Μπισκότα biofrolle

Ο συνεταιρισμός El Ceibo της Βολιβίας είναι παλιός συνεργάτης του Fair Trade. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα μικρών παραγωγών κακάου που ήθελαν να οργανωθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την εκμετάλλευση των μεσολαβητών. Το κακάο των El Ceibo βρίσκεται στη σοκολάτα ‘mascao’ αλλά προωθείται και σε σκόνη κακάο. Ο συνεταιρισμός αυτός πήρε το όνομά του από ένα δέντρο, El Ceibo, το οποίο παρέχει σκιά στα κακαόδεντρα. Το δέντρο αυτό είναι καρπερό και θεωρείται αθάνατο. Ο El Ceibo είναι μια ομοσπονδία 37 συνεταιρισμών παραγωγών με 800 μέλη. Η έλλειψη κυβερνητικής βοήθειας στους μικρούς αγρότες ενθάρρυνε τη δημιουργία συνεταιρισμών ανάμεσα στους καλλιεργητές κακάου. Κάθε ομοσπονδιακός συνεταιρισμός επωφελείται από κάποια ειδικά προγράμματα: ελεύθερη τεχνική εκπαίδευση, πρόσβαση σε επιδοτούμενα δάνεια, πίστωση για τη μόρφωση των παιδιών και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση αρρώστιας.

Ο συνεταιρισμός Vina Chequen σχηματίστηκε το 2002 από 11 καλλιεργητές της επαρχίας Talca της Χιλής. Το όνομα Chequen είναι μια λέξη στην τοπική διάλεκτο της Χιλής (Napudungun) και σημαίνει λουλούδι του Arrayan (ένα ενδημικό δέντρο που κυριαρχεί στην περιοχή). Ένας από τους βασικότερους στόχους του συνεταιρισμού είναι να προωθήσει την οργανική μέθοδο καλλιέργειας των αμπελιών και την ανάπτυξη ενός κοινωνικού σχεδίου στήριξης των τοπικών κοινοτήτων. Το κρασί ποικιλίας Chardonnay του συνεταιρισμού Vina Chequen είναι ισορροπημένο και μαλακό που χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και ελαφριές τανίνες που οφείλονται στο δρύινο βαρέλι που το φιλοξένησε.

Σας περιμένουμε εσάς και τους φίλους σας για μια ξεχωριστή γιορτή!

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις είμαστε στη διάθεσή σας.

FAIR TRADE HELLAS
Νίκης 30 [Nikis 30]
105 57 Αθήνα [Athens-Greece]
Tel/Fax:0030 210 3614070
info@fairtrade.gr
www.fairtrade.gr
Νάσια Ζορμπά (tel:210 3614070/ info@fairtrade.gr)
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Η ιστορία του κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου

Οι ρίζες του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου μπορούν να αναζητηθούν στο παρελθόν σε εγχειρήματα που ξεκίνησαν από εκκλησίες στη Νότιο Αμερική και στην Ευρώπη στα τέλη του 1940. Στόχος τους ήταν να προσφέρουν ανακούφιση σε πρόσφυγες και σε άλλες κοινότητες ανθρώπων χτυπημένες από τη φτώχεια, πουλώντας τις χειροτεχνίες τους στις Βόρειες αγορές. Συγκρινόμενες με τις δομές του συμβατικού εμπορίου, αυτές οι Οργανώσεις Εναλλακτικού Εμπορίου (ATOs) προσέφεραν μεγαλύτερες απολαβές στους παραγωγούς του αναπτυσσόμενου κόσμου μέσω του άμεσου εμπορίου και των δίκαιων τιμών.

Η πιστοποίηση των αγαθών του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου ξεκίνησε στην Ολλανδία το 1988, σαν απάντηση στην κατακόρυφη πτώση των τιμών στην παγκόσμια αγορά του καφέ. Η υπέρ-δίκαια σφραγίδα ξεκίνησε αργότερα στη Γερμανία. Σήμερα, 19 χώρες έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες ετικετοποίησης, που λειτουργούν με τα ίδια κριτήρια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ετικετοποίησης δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι για την ιστορία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου.

Κάποιοι λένε ότι οι Αμερικάνοι ήταν οι πρώτοι με τα Δέκα Χιλιάδες Χωριά (πρώην Αυτοβοηθούμενοι Τεχνίτες) που άρχισαν ν' αγοράζουν κεντήματα από το Πουέρτο Ρίκο το 1946, και η SERRV που ξεκίνησε τις συναλλαγές με φτωχές κοινότητες στο Νότο στα τέλη του 1940. Το πρώτο επίσημο κατάστημα "δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου" το οποίο πουλούσε αυτά και διάφορα άλλα είδη άνοιξε το 1958 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πρώτα ίχνη του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ευρώπη χρονολογούνται από τα τέλη του 1950, όταν η Oxfam UK άρχισε να πουλά στα μαγαζιά της χειροτεχνίες που έφτιαχναν Κινέζοι πρόσφυγες, ενώ το 1964 δημιούργησε τον πρώτο Οργανισμό δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Παράλληλα, πρωτοβουλίες γίνονταν και στην Ολλανδία και το 1967, ιδρύθηκε ο εισαγωγικός οργανισμός Fair Trade Organisatie.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ομάδες του Τρίτου Κόσμου από τη Δανία άρχισαν να πουλάνε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο με το μήνυμα: "Αγοράζοντας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο προσφέρετε στους ανθρώπους στις φτωχές χώρες μια θέση στον ήλιο της ευημερίας". Αυτές οι ομάδες συνέχισαν με το να πωλούν χειροτεχνίες από το Νότο, και το 1969 το πρώτο "Κατάστημα του Τρίτου Κόσμου" άρχισε να λειτουργεί. Τα Καταστήματα του Κόσμου (ή καταστήματα δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου όπως αποκαλούνται σε άλλα μέρη του κόσμου) έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στο κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Όχι μόνο αποτελούν σημεία πώλησης, αλλά είναι πολύ ενεργά στην ενημέρωση και την αφύπνιση συνειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και του '70, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινωνικά κινούμενα άτομα σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, διέκριναν την ανάγκη για οργανώσεις δίκαιου μάρκετινγκ, οι οποίες θα παρείχαν συμβουλές, βοήθεια και υποστήριξη σε μη προνομιούχους παραγωγούς. Πολλές τέτοιες Νότιες Οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου ιδρύθηκαν και δημιουργήθηκαν σύνδεσμοι με τις καινούριες οργανώσεις του Βορρά. Αυτές οι σχέσεις βασίζονταν στον συνεταιρισμό, το διάλογο, τη διαφάνεια και τον σεβασμό.
Ο στόχος ήταν μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα μ' αυτήν την κίνηση πολιτών, οι αναπτυσσόμενες χώρες οργάνωναν διεθνείς πολιτικές συζητήσεις, όπως το δεύτερο συνέδριο του UNCTAD (United Nations Conference On Trade And Development) -Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη- που πραγματοποιήθηκε στο Δελχί το 1968, για να μεταδώσουν το μήνυμα "Trade Not Aid" –Εμπόριο, όχι Βοήθεια-.
Αυτή η προσέγγιση έδωσε έμφαση στην καθιέρωση δίκαιων εμπορικών σχέσεων με το Νότο, αντί να βλέπει το Βορρά να οικειοποιείται όλα τα οφέλη και να επιστρέφει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των οφελών ως βοήθεια για ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (ή εναλλακτικού εμπορίου όπως ονομαζόταν στις αρχές) από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και μετά σχετιζόταν κυρίως με την ανάπτυξη του εμπορίου. Μεγάλωσε ως απάντηση στη φτώχεια και τις καταστροφές στο Νότο και εστίασε στην προώθηση των προϊόντων χειροτεχνίας. Οι ιδρυτές του ήταν συχνά αναπτυξιακές οργανώσεις και μερικές φορές οργανώσεις της εκκλησίας σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, δρώντας κυρίως με συνεταίρους οικονομικά και πολιτικά περιθωριοποιημένους, βοήθησαν στην ίδρυση Οργανισμών δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που οργάνωναν τους παραγωγούς και την παραγωγή, παρείχαν κοινωνικές υπηρεσίες στους παραγωγούς και έκαναν εξαγωγές στο Βορρά.

Η ιστορία της FAIR TRADE ΕΛΛΑΣ

Η οργάνωση Fair Trade Hellas ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της Marina Sarli, εθελόντριας από την Ιταλία ενός εννιάμηνου προγράμματος (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία) στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Η Marina πρόσφερε εθελοντική εργασία σε ένα κατάστημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ιταλία. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, παρατήρησε ότι ήταν ελάχιστα τα άτομα που γνώριζαν για το κίνημα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου αλλά και για τις παγκόσμιες εκστρατείες ενάντια στις μεγάλες πολυεθνικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια ενός παραγωγικού κύκλου.

Από το 2002 έως το 2004 δημιουργήθηκε μία άτυπη ομάδα εθελοντών που συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Στη συνέχεια σχεδιάστηκε μία ιστοσελίδα www.fairtrade.gr για την ενημέρωση στα ελληνικά σχετικά με το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο αλλά και για εκστρατείες που αφορούσαν την ηθική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2004 η Fair Trade Hellas απέκτησε τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Απαρτίζεται από 10 άτομα που συγκροτούν το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση και λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού. Όλοι είναι εθελοντές όπως συμβαίνει και στις τοπικές ομάδες που έχουν ένα ρόλο συντονιστικό σχετικά με τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο.
Στις 16 Μαρτίου του 2006 εγκαινιάστηκε το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα της Ελλάδας στο κέντρο της Αθήνας.

Από τότε η παρουσία της οργάνωσης σε εκθέσεις, φεστιβάλ, κοινωνικά φόρουμ, πολιτιστικές εκδηλώσεις δυναμώνει όλο και περισσότερο χάρη στην αφοσίωση των ήδη πέντε εργαζομένων και των δεκάδων εθελοντών της.

Εκτός από την προώθηση των προϊόντων η Fair Trade Hellas συμμετέχει ενεργά στην αφύπνιση της κοινωνίας μέσα από την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ταξιδεκπαιδεύουμε ένα δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο", που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης και ειδικά των νέων και μαθητών σχετικά με τις αρχές του δίκαιου εμπορίου και την ανάγκη υιοθέτησής τους με σκοπό να καταπολεμηθεί η φτώχεια διεθνώς.

Συμμετέχει στο πρόγραμμα EVS της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για φιλοξενία εθελοντών από όλα τα μέρη του κόσμου διάρκειας 6 μηνών για την προώθηση του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου αλλά και για την αποστολή ελλήνων εθελοντών στην Ευρώπη και στις αναπτυσσόμενες χώρες για εθελοντική εργασία διάρκειας από 6 έως 12 μήνες. Επίσης, λαμβάνει ενεργό ρόλο στην εκστρατεία κατά της φτώχειας.

Fair Trade Hellas
info@fairtrade.gr
www.fairtrade.gr
T/F +30 210 3614070
Marina Sarli
marina@fairtrade.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 11 Μάρτιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675236
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.