ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ...«ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ» ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Δευτέρα, 10 Μάρτιος 2008


Φαίνεται ότι επιστρατεύτηκαν ...επικοινωνιολόγοι για να καθορίσουν πόσες φορές θα αναφέρονται οι λέξεις «περιβάλλον», «κλιματική αλλαγή» και άλλα ωραία και ζητούμενα στο αναμορφωμένο Σχέδιο του Γενικού Πλαισίου! Μάλλον επιστρατεύτηκαν και καλύτεροι χρήστες της ελληνικής γλώσσας αν και δεν ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι τα απορρίμματα στην τεχνική ορολογία δεν λέγονται ...απόβλητα!

Καλοδεχούμενες οι «αλλαγές» στο αναμορφωμένο σχέδιο! Θα μας βοηθούν να αντλούμε επιχειρήματα όταν η ...σκληρή πραγματικότητα της ανταγωνιστικότητας και του προτάγματος της εφήμερης ανάπτυξης των δεικτών της οικονομίας θα φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική και τα έργα που υποκρύπτονται πίσω από τις ...φιλοπεριβαλλοντικές διατυπώσεις, αλλά και όταν άλλη πολιτική και άλλα έργα θα αναβάλλονται επ΄ αόριστον για τον ίδιο λόγο!

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ...ικανοποίηση του αιτήματος να απεικονιστούν στον ίδιο χάρτη οι μεταφορικές υποδομές, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο (με «ολίγη» ακόμα από σιδηρόδρομο αν και «υπό μελέτη»), λιμάνια και αεροδρόμια- !

Δε χαιρόμαστε όμως για πολλά άλλα όπως για:

• Το ότι στους Στόχους (άρθρο 2) του Πλαισίου μνημονεύονται μεν οι (προς πώληση) φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, οι μεταφορές, η ενέργεια και οι επικοινωνίες, η έρευνα η τεχνολογία και ο τουρισμός, η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα άλλα όχι και η αγροτική οικονομία. Τόσο δεν τη θέλουν την αγροτική γη που μέχρι και την εφαρμογή κοινοτικού προγράμματος για ...αναδάσωση θα προωθήσουν σε «πτωχές σε απόδοση γεωργικές εκτάσεις»! (άρθρο 7).

• Την εμμονή στους άξονες των διεθνών θαλασσίων μεταφορών σε συνδυασμό με την ειδίκευση της χώρας στη διεθνή ναυτιλία που οδηγεί στη «φύτευση» ενός διαμετακομιστικού κέντρου στην πεδιάδα της Μεσαράς, τη μοναδική ζώνη που προτείνεται στην Κρήτη ως γόνιμη περιοχή όπου πρέπει να διατηρηθεί η γεωργία και όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ μερίμνησε (για του λόγου το αληθές) να εγκρίνει τη ΠΠΕΑ του σχεδιαζόμενου λιμανιού από το ΥΕΝ.

• Το γεγονός ότι «φωτογράφισε» και τη Μαρίνα mega-yacht για την οποία έχει προκηρύξει διαγωνισμό (με σύμβαση παραχώρησης) και πάλι το ΥΕΝ πάνω στο ενάλιο τείχος του Ηρακλείου στον ιστορικό όρμο Δερματά και όχι στο φυσικό του χώρο, το λιμάνι του Ηρακλείου, του οποίου, κατά τα άλλα, από το Γενικό Πλαίσιο προτείνεται να ενισχυθεί ο τουριστικός χαρακτήρας και οι σχετικές υποδομές.

• Το ότι θα διερευνηθεί η σκοπιμότητα δημιουργίας σιδηρόδρομου προαστιακού τύπου σε όλα τα «δίπολα» πόλεων και τα γειτονικά τους αεροδρόμια εκτός αυτού του Ηρακλείου-Χανιά.

• Τη διατυπούμενη ανάγκη αναγνώρισης των ορυκτών πόρων ως ισότιμων προς τους λοιπούς φυσικούς πόρους (αν είναι ποτέ δυνατόν ορυκτά προς εκμετάλλευση να είναι ισότιμα με πόρους πρωταρχικής σημασίας όπως το έδαφος, το νερό κι ο αέρας!), όπου μέχρι κι ο χρυσός της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας μνημονεύεται, η προοπτική εξόρυξης του οποίου έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Για λιθάνθρακα δε λέει (επειδή αυτός θα ...εισάγεται!)

• Το ότι, στις περιοχές ΦΥΣΗ 2000 θα έχουμε απΆ όλα: και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και εξόρυκτική δραστηριότητα (η οποία θα διασφαλίζεται από ...ανταγωνιστικές χρήσεις!) και εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Διαβάζουμε μάλιστα ότι τις ειδικές μελέτες για την προστασία της ορνιθοπανίδας θα τις αναλάβουν ...οι επενδυτές!

• Το ότι ανάμεσα στα μνημεία διεθνούς και εθνικής εμβέλειας δε βρέθηκε τόπος για το Μινωϊκό ανάκτορο της Ζάκρου στο νοτιανατολικό άκρο της Κρήτης.

• Το ότι λείπει παντελώς αναφορά στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ερημοποίηση»

• Το ότι εξαγγέλλεται νομοθετική πρόβλεψη τρόπων έγκαιρης αντιμετώπισης προτάσεων ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, δηλαδή καταστρατήγηση του σχεδιασμού με νόμο!

Και βέβαια δε χαιρόμαστε καθόλου για την κορυφαία δήλωση του Υπουργού ότι δεν μπορούμε να αγγίξουμε την εκτός σχεδίου δόμηση για να μην αλλάξουν οι ...συνήθειες του Νεοέλληνα!

Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
www.amak.tee.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 24 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58227839
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.