ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Βρετανική εταιρεία σχεδιάζει τεράστιο θέρετρο σε ευαί Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
e , Πέμπτη, 06 Μάρτιος 2008


Το άρθρο προλογίζει την δημοσίευση των Oliver Racham και Jenifer Moody στο ίδιο φύλλο της Βρετανικής εφημερίδας Guardian και περιγράφει την επένδυση στο Κάβο Σίδερο, την έντονη αμφισβήτηση για το έργο από διεθνούς κύρους οικολόγους και αρχαιολόγους και τις δικαιολογίες των επενδυτών:

¶ρθρο του John Vidal, συντάκτη περιβάλλοντος στον Guardian, Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008


• Γήπεδα γκολφ και μαρίνα σε επένδυση στην Κρήτη 800 εκατ. λιρών


• Οι οικολόγοι προειδοποιούν για τεράστια καταστροφή σε απόμερη περιοχήΣτον Guardian το άρθρο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Doug Pearson/Alamy με τίτλο: Η χερσόνησος Σίδερο στη Βορειο-Ανατολική Κρήτη, που θεωρείται μια τοποθεσία μεγάλης οικολογικής αξίας.Μια Βρετανική εταιρία αξιοποίησης ακινήτων σχεδιάζει πέντε χωριά διακοπών πολυτελείας, μια αλυσίδα "υπερ-πολυτελών" ξενοδοχείων, τρία γήπεδα γκολφ και μια μαρίνα σε μια από τις πιο απόμακρες και οικολογικά εύθραυστες περιοχές της Ελλάδας.


Η επένδυση των 7,000 κλινών που σχεδιάζεται από τη Minoan Group σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ξηροθερμικής, ανεμοδαρμένης χερσονήσου Σίδερο στη Βορειο-Ανατολική Κρήτη θα είναι μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Το έργο των 800 εκατ. Λιρών υποστηρίζεται ισχυρά από την Ελληνική κυβέρνηση και το τοπικό μοναστήρι που κατέχει τη γη.

Αλλά χθες βράδυ, διεθνούς κύρους οικολόγοι και αρχαιολόγοι είπαν ότι αυτή η τουριστική επένδυση θα κάνει "τεράστια και μόνιμη ζημιά σε ένα μέρος της Κρήτης που έχει Ευρωπαϊκή σπουδαιότητα".

Ο Dr Oliver Rackham, καθηγητής ιστορικής οικολογίας και mκαθηγητής του Corpus Christi College στο Πανεπιστήμιο Cambridge, που έχει γράψει ένα βιβλίο για την γέννηση του Κρητικού τοπίου, είπε: "η επένδυση είναι αποκρουστικά αταίριαστη με το περιβάλλον σΆ αυτό το μέρος της Ελλάδας. Είναι μια από τις πιο ξηρές περιοχές στην Ευρώπη. Η επένδυση δεν είναι αειφόρος γιατί θα απαιτηθούν τεράστιες ποσότητες νερού.

"Οι επενδυτές προτείνουν αφαλάτωση, αλλά ένα μεγάλο εργοστάσιο αφαλάτωσης θα κάνει περαιτέρω ζημιά στο οικοσύστημα: είτε θα καλύψει μια μεγάλη έκταση γης με ηλιακούς συλλέκτες είτε θα απαιτήσει πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας, που είναι ανεπαρκής στην Ελλάδα".

Το εγχείρημα, που καλείται Κάβο Σίδερο, καταδικάστηκε επίσης από τον Βαρθολομαίο τον Α, τον πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι ηγετική μορφή του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος. Το Πατριαρχείο επί μακρόν έχει διαμάχες με την Εκκλησία της Ελλάδας για τις δικαιοδοσίες πάνω στο μοναστήρι που κατέχει τη γη όπου σχεδιάζεται η επένδυση.

"Θα είναι ένα τέρας. Ανησυχούμε πολύ και έχουμε δεχτεί παράπονα, αλλά δεν είναι στη δικαιοδοσία μας" είπε η εκπρόσωπος του κ. Βαρθολομαίου.

Χθες βράδυ η εταιρεία είπε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κόστους 2 εκατ. λιρών, έδειξε ότι η οποιαδήποτε βλάβη θα είναι ελάχιστη.

"Θα κτίσουμε σε λιγότερο από το 1% της έκτασης," είπε ο πρόεδρος της Minoan, Christopher Egleton. "Θα είναι η πρώτη πλήρως αειφόρος τουριστική επένδυση. Η πρόθεση είναι να είναι ουδέτερη σε άνθρακα. Η τοπική κοινωνία θα ωφεληθεί πάρα πολύ σημαντικά".

Το έργο υποστηρίζεται από το "Φόρουμ για το Μέλλον", μια από τις μεγαλύτερες πράσινες δεξαμενές γνώσης (thinktank) της Βρετανίας, που ιδρύθηκε από τον κυβερνητικό επίτροπο για την αειφόρο ανάπτυξη, Sir Jonathon Porritt.

"Πήγαμε εκεί. Είναι ένα όμορφο μέρος", είπε η Stephanie Draper, του Φόρουμ, στο οποίο η Minoan καταβάλλει 10.000 λίρες το χρόνο σαν συνεργαζόμενος οργανισμός. "Είναι μια ευκαιρία να κάνεις τον τουρισμό σωστά, να δημιουργήσεις δουλειές και να δείξεις ότι μπορείς να έχεις αειφόρο τουρισμό. Δεν υπάρχουν επενδύσεις στην περιοχή και επί του παρόντος η γή υφίσταται υπερβόσκηση.

"Η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης και τα γήπεδα γκολφ θα φυτευτούν με γρασίδι ανθεκτικό στο αλάτι και ενδημικά φυτά αντί για γρασίδια που απαιτούν πολύ νερό".

Αλλά ο Rackham και άλλοι δεν έχουν πειστεί από τους ισχυρισμούς περί αειφορίας.

"Εδώ είναι ένα ολόκληρο τοπίο αρχαίων αναβαθμίδων, αγρών μικρών υδροφραγμάτων", είπε. "Πουθενά αλλού, εκτός από μερικά απόμερα νησάκια, δεν μπορεί κανείς να δει με τι έμοιαζε η καλλιεργούμενη ύπαιθρος της Μεσογειακής αρχαιότητας. Όλη η χερσόνησος ... είναι μια αρχαιολογική περιοχή, με μεγάλο δυναμικό για έρευνα και αξίζει να προστατευθεί έτσι όπως είναι".

Η Jennifer Moody, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας, είπε: "Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει μελέτη αρχαιολογικών επιπτώσεων. Τα ερείπια είναι ευαίσθητα και δεν θα αντέξουν με τη δόμηση και τις χωματουργικές εργασίες".

Το ΟικοΚρήτη, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης, είπε ότι έγραψε σε 11 υπουργεία προσπαθώντας να σταματήσει το έργο αλλά μάταια.

"Έχουμε ανησυχήσει πάρα πολύ με την κλίμακα του έργου," είπαν.


Απόδοση στα Ελληνικά: Κ.Φ.

Διαβάστε επίσης το "Harch course of nature", το άρθρο του Oliver Rackham και της Jennifer Moody στον Guardian για το Κάβο Σίδερο.

Το άρθρο στον Guardian:
http://www.guardian.co.uk/world/2008/mar/05/greece.pollution


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 58 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57044546
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.