ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Μ.Φ.Ι.Κ. για τα τρωκτικά στο Ηράκλειο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Μ.Φ.Ι.Κ. , Σάββατο, 08 Μάιος 2004

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ηράκλειο 5/5/2004
Αρ. Πρωτ. 2193 
Προς: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου,
Γραφείο Νομάρχη, (fax: 2810-342588)
Κοιν. Δ/ΝΣΗ Τεχνικών Υπηρεσιών (fax: 2810-342295)
Δ/ΝΣΗ Δημοσίας Υγείας, Τμ. Υγειονομικού Ελέγχου (fax: 2810-282249)
Δ/ΝΣΗ Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος (fax: 2810-305862)

Θέμα:
ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Αγαπητοί κύριοι-ες

Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο για την πρόθεση της Ν.Α.Η. να προβεί σε «εκστρατεία» καταπολέμησης επιβλαβών τρωκτικών σε περιοχές του νομού. Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας την άποψη μας επί του θέματος.

1. Αν και ακούμε από πολλούς ότι τα τρωκτικά, αρουραίοι και σπιτοπόντικες έχουν αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Και φυσικά να μπορεί να αξιολογήσει τους πραγματικούς κινδύνους σε τοπικό ή νομαρχιακό επίπεδο. Η κήρυξη ενός ολόκληρου νομού ως «αρουραιόπληκτου» δεν μπορεί να γίνεται με βάση γενικές πληροφορίες. Νομίζουμε ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μελέτη και η αξιολόγηση του προβλήματος.

2. Οι πληθυσμοί των αρουραίων Rattus rattus & Rattus norvergicus, που είναι τα συνήθη επιβλαβή τρωκτικά δεν είναι εύκολα ελέγξιμοι και δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα εξολόθρευσής τους παγκοσμίως ακόμα και σε μικρές βραχονησίδες. Από την άλλη πλευρά οι φυσικοί θηρευτές των τρωκτικών όπως τα διάφορα είδη νυκτοβίων και ημερόβιων αρπακτικών πτηνών (Τυτώ, Γερακίνα κλπ), τα σαρκοφάγα θηλαστικά (κουνάβι, νυφίτσα κ.α.) και ιδιαίτερα τα φίδια (σπιτόφιδο, λιόχεντρα κλπ) κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη χρήση των τρωκτικοκτόνων όπως έχει αποδείξει η διεθνής επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία. Πέρα από αυτό οι βιότοποι των θηρευτών αυτών ολοένα  υποβαθμίζονται στην ύπαιθρο του νομού και συχνά, ιδίως τα φίδια αντιμετωπίζονται το ίδιο εχθρικά με τα τρωκτικά λόγω της άγνοιας. Μεγάλος κίνδυνος είναι δυνατόν να υπάρξει και για πολλά άλλα είδη τρωκτικών, με επιβλαβή όπως είναι οι ενδημικοί ακανθοπόντικες (Acomys minous) και  τα Apodemus spp και άλλα όπως οι μυγαλές και οι νυχτερίδες. Τελικά η χρήση τρωκτικοκτόνων σε εξωτερικούς χώρους πέρα από επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον είναι εντελώς αναποτελεσματική!

3. Έλεγχος τρωκτικών είναι δυνατόν να γίνει σε περιορισμένους κλειστούς χώρους με απλούς τρόπους ακόμη και χωρίς χρήση χημικών τρωκτικοκτόνων. Το σφράγισμα των ανοιγμάτων σε αποθήκες, η σωστή υγιεινή των χώρων και η χρήση παγίδων μπορεί να βοηθήσει και μόνο σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται έντονο πρόβλημα να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φάρμακα. Η χρήση των φαρμάκων αυτών σε εξωτερικούς χώρους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ενώ η χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται σύμφωνα με τους περιορισμούς της Υπ.Απόφ. Υ1β/οικ.7723/94 (Β΄ 961) σε εναρμόνιση της Οδηγίας 98/8/Ε.Κ.

4. Οι χημικές ουσίες οι οποίες προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των τρωκτικών εντός της πόλης του Ηρακλείου και στην ύπαιθρο, είναι οι συγγενικά χημικές ουσίες brodifacoum και flocoumafen. Οι ουσίες αυτές είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε μικρές δόσεις. Ο  θάνατος του τρωκτικού επέρχεται 4-5 μέρες μετά την τροφοληψία της δηλητηριασμένης με το χημικό τροφής. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών το τρωκτικό μπορεί να  καταναλώσει και άλλες δηλητηριασμένες τροφές ή να αποτελέσει το θήραμα για άλλα είδη θηρευτών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση τους  στα τρωκτικά να είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για το θάνατο τους καθώς επίσης και να ανιχνεύονται σημαντικές ποσότητες χημικού σε θηλαστικά και πουλιά (σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) και σύμφωνα με πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά).

5. Να σημειώσουμε τέλος ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παραληφθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης δεκάδες δηλητηριασμένα πουλιά, μεταξύ τους απειλούμενα είδη όπως ο Μαυροπετρίτης, το Όρνιο, η Τυτώ και άλλα κάτι που αποδεικνύει την ευρεία χρήση βιοκτόνων  στην Κρήτη.

Με τιμή

Για το Μ.Φ.Ι.Κ.
Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος Ορνιθολόγος

Παπανικολάου Τά , 2004-12-23 21:41:52
Θα ήθελα μετά από αυτό το άρθρο να ακολουθούσε και μια σύντομη και απλή ανάλυση των κινδύνων από την χρήση τέτοιων φαρμάκων. Αλήθεια, πόσο συχνά θα έπρεπε να δημοσιεύονται τέτοια αρθρα στον τοπικό τύπο, μήπως κάποτε αλλάξει η νοοτροπία κάποιων συμπολιτών μας!
Μακεδόνας
Επισκέπτης , 2006-04-04 11:31:53
συμφωνώ με την τοποθέτηση σας αλλά θέλω να μου αναφέρετε τρόπους καταπολέμησης με παραδοσιακό τρόπο ,γιατί όπως καταλαβαίνετε με ενδιαφέρει αφού έχοντας χάσει την καθημερινή επαφή με τη φύση αδυνατούμε να σκεφτούμε κάτι ,που τα παλιότερα χρόνια θα ήταν φυσικό και εύκολο

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085473
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.