ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι

Δελτίο Τύπου 5.1.2004

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΜΑ

Η ενεργοποίηση των πολιτών = η καλύτερη υποθήκη για τη νέα χρονιά

Στο μέτωπο των μεταλλαγμένων, οι τελευταίες εβδομάδες του 2003 σημαδεύτηκαν από σημαντικές εξελίξεις, που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στη μάχη για να μη γίνουμε όλοι πειραματόζωα σε ένα ανεξέλεγκτο και ανεύθυνο πείραμα που, αν αρχίσει, δεν θα μπορέσει ποτέ να τερματιστεί:

* Το αίτημα για ανακήρυξη ολόκληρης της χώρας μας σε ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων γίνεται ακόμη πιο ρεαλιστικό με την επίσημη έκθεση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα συνύπαρξης των καλλιεργειών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών με τη συμβατική και βιολογική γεωργία. Η έκθεση υιοθετήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, με 327 ψήφους υπέρ και 52 κατά, και ορίζει ρητά ότι "οι κοινοτικοί κανόνες για τη συνύπαρξη οφείλουν να αναγνωρίζουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν πλήρως την καλλιέργεια ΓΤΟ σε γεωγραφικά καθορισμένες περιοχές με στόχο τη διασφάλιση της συνύπαρξης". Παρόλο που αποδέχεται την καταστροφική συνύπαρξη, δίνει χρήσιμα όπλα στον αγώνα μας. Με την ίδια έκθεση, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί επίσης από την Κομισιόν σαφή νομοθεσία για την αστική ευθύνη (και τη σχετική υποχρέωση για ασφαλιστική κάλυψη) εταιρειών και παραγωγών που καλλιεργούν μεταλλαγμένα.

* Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και στη χώρα μας με επίκεντρο μάλιστα τις αγροτικές περιοχές. Μετά το ψήφισμα της ΕΝΑΕ, τα νομαρχιακά συμβούλια σταδιακά παίρνουν αρνητική θέση. Ήδη στη Θεσσαλία, καρδιά της ελληνικής συμβατικής γεωργίας, συγκροτήθηκε το ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, που οργάνωσε ήδη τις και τις πρώτες κινητοποιήσεις -ημερίδες, όπου συμμετέχουν πάνω από 90 φορείς, ανάμεσά τους και το σύνολο σχεδόν των τοπικών φορέων που σχετίζονται με τη γεωργία και τη διατροφή. Το ψήφισμα ζητάει από τα νομαρχιακά και κοινοτικά συμβούλια της Θεσσαλίας να κηρύξουν τις περιοχές τους σε ζώνες ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

* Επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η αντίστοιχη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του Δικτύου στην AGROTICA της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ δημιουργήθηκε ήδη και λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα για ενημέρωση και συντονισμό, στη διεύθυνση www.metallagmena-stop.org

Όλα αυτά δημιουργούν τις βάσεις για ένα ευρύ κίνημα πολιτών, ικανό να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από τη χώρα -τις καλλιέργειες και το πιάτο μας. Οι τοπικές ζώνες ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων ενισχύουν και εξειδικεύουν το αίτημα για αποκλεισμό των μεταλλαγμένων από όλη την έκταση της χώρας μας (και όχι μόνο). Δυστυχώς όμως η συντριπτικά απορριπτική θέση και ενεργοποίηση των πολιτών βρίσκεται, μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας:

- Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί επίσημα την προοπτική των μεταλλαγμένων, με τις αναφορές για "προκλήσεις της βιοτεχνολογίας" στη γνωστή Χάρτα Σύγκλισης, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

- Η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει συστηματικά να αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τομέα. Πολύ περισσότερο, αποφεύγει να δεσμευτεί για την κήρυξη της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

- Η Αριστερά έχει σαφώς θετικότερες θέσεις, η πρακτική της όμως κάθε άλλο παρά βοηθάει την υπόθεση. Οι προσπάθειες του ΣΥΝ για ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό του κινήματος και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του ΚΚΕ (ο ευρωβουλευτής του Κ. Πατάκης έφθασε να καταγγείλει το Πανθεσσαλικό Δίκτυο περίπου ως μετωπικό σχήμα του ΣΥΝ που εκφράζει συμφέροντα) μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην υπόθεση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών των κομμάτων και της αυτοδιοίκησης συντάσσονται με τις πρωτοβουλίες του κινήματος, κάτι που δίνει ελπίδες να γενικευτεί σύντομα η έκδοση απορριπτικών ψηφισμάτων για τα μεταλλαγμένα από τα νομαρχιακά αλλά και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός αυτόνομου κινήματος, ικανού να ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλαγμένα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, όσο μας είναι δυνατό, σε κάθε νομό, σε όλη τη χώρα και τον πλανήτη ολόκληρο.

Τα μεταλλαγμένα δεν θα περάσουν.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210 - 3241001, fax: 210 - 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503, fax: 2310-421196
e_mail: ecogreen@otenet.gr

www.ecogreens.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 29 Φεβρουάριος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 128 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126177
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.