ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προσχέδιο Ιρανικού νόμου προμηνύει κατάφωρες παραβιά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
ΜΠΑΧΑΪ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ , Πέμπτη, 06 Μάρτιος 2008

ΑΘΗΝΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Μαρτίου 2008

Το Ιρανικό Κοινοβούλιο εξετάζει μια νομοθεσία η οποία θα θεσμοποιήσει μια σειρά κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας επιπτώσεις όχι μόνο στους Μπαχάι αλλά σε και πολλούς άλλους, ακόμη κι έξω από το Ιράν, είπε η Διεθνής Μπαχάι Κοινότητα σήμερα.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί μια παράγραφος που προβλέπει την ποινή του θανάτου για όποιον προσχωρεί από το Ισλάμ σε άλλη θρησκεία, ένας όρος που θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους Μπαχάι αλλά και στους Χριστιανούς, τους Εβραίους, και άλλους.

"Αυτός ο προτεινόμενος νόμος είναι ενάντια σε όλους τους κανόνες και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών συνθηκών τις οποίες το ίδιο το Ιράν έχει συνυπογράψει", είπε η Μερβάς Μαάνιαν, εκπρόσωπος Τύπου της Μπαχάι Κοινότητας της Ελλάδας.

"Είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει ανοιχτά τώρα, προτού να είναι πολύ αργά και το προσχέδιο του κώδικα γίνει νόμος του κράτους του Ιράν".

Ο προτεινόμενος νόμος θα επεκτείνει την κυβερνητική δικαιοδοσία και έξω από τη χώρα πάνω σε δήθεν παραβιάσεις της ασφάλειας, θα προσφέρει νομική ισχύ σε μεροληπτικές πρακτικές οι οποίες ήδη είναι σε ευρεία χρήση ενάντια στους Μπαχάι κι άλλους, και θα επαναπροσδιορίσει μια σειρά "θρησκευτικών" και άλλων εγκλημάτων τόσο αόριστα ώστε να θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά οποιαδήποτε ομάδα που αντιμετωπίζει την κυβερνητική αποδοκιμασία.

"Εάν ψηφιστεί, ο κώδικας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και στον κλήρο να ενεργήσουν ατιμωρητί ενάντια στους πολίτες του Ιράν βάσει μόνο των θρησκευτικών τους πιστεύω", είπε η κα Μαάνιαν. "Αυτό όχι μόνο είναι ύβρις στο λαό του Ιράν• είναι μια προσβολή σε όλους αυτούς που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα".

Η κα Μαάνιαν είπε ότι η καινούρια παράγραφος για τη θρησκευτική μεταστροφή - ορισμένη ως αποστασία - είναι ιδιαίτερα αυστηρή, δεδομένου ότι η φρασεολογία της προβλέπει την ποινή του θανάτου για όποιον προσχωρεί από το Ισλάμ σε άλλη θρησκεία και δεν μετανοεί αμέσως.

"Το κείμενο χρησιμοποιεί τη λέξη Hadd, που σημαίνει ότι θέτει ρητά το θάνατο ως οριστική τιμωρία η οποία δεν μπορεί να αλλάξει, να μειωθεί ή να ακυρωθεί", είπε η κα Μαάνιαν. "Ναι μεν κατά το παρελθόν η θανατική ποινή είχε επιβληθεί και εκτελεστεί σε υποθέσεις αποστασίας, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχε εμπεδωθεί σε νομοθέτημα."

"Ο νόμος επίσης επεκτείνεται κατονομάζοντας ως αποστάτη οποιοδήποτε οπαδό μιας θρησκείας εκτός από το Ισλάμ, που είχε έναν Μουσουλμάνο γονέα κατά την διάρκεια της σύλληψής του. Έτσι, για παράδειγμα, το παιδί ενός Μουσουλμάνου και ενός Χριστιανού που επιλέγει να ασπαστεί τη Χριστιανική Πίστη θα θεωρείται αποστάτης σύμφωνα με το νόμο και θα υπόκειται σε εκτέλεση", είπε η κα Μαάνιαν.

Μια άλλη ανησυχητική παράγραφος του προτεινόμενου κώδικα θα επεκτείνει τους νόμους "ασφάλειας" και έξω από τη χώρα, εκθέτοντας εκείνους που είναι έξω από το Ιράν στην κυβερνητική δικαιοδοσία.

"Το Ιράν δεν είναι προφανώς ικανοποιημένο που στοχεύει μόνο μέσα στα σύνορά του εκείνους που θεωρεί πολέμιούς του", είπε η κα Μαάνιαν, εξηγώντας ότι το ¶ρθρο 112 του προτεινόμενου κώδικα αναφέρεται σε ενέργειες "ενάντια στην κυβέρνηση, στην ανεξαρτησία και στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας".

"Δεδομένου ότι η έννοια της "ασφάλειας" δεν καθορίζεται στο νόμο, οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια", είπε η κα Μαάνιαν. "Πράγματι πολλοί Ιρανοί Μπαχάι έχουν κατηγορηθεί ψευδώς για δραστηριότητες ενάντια στην ασφάλεια του κράτους.

"Εάν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας, οι Ιρανοί Μπαχάι - κι άλλοι - σ’ όλον τον κόσμο θα είναι παρομοίως εκτεθειμένοι για ενέργειες που θα γίνονται έξω από το Ιράν, και οι οποίες θα θεωρούνται αντίθετες προς την ασφάλεια του Ιράν".

Η ασάφεια του κώδικα όσον αφορά "την προσβολή των ιερών" και άλλων εγκλημάτων θα δώσει στην κυβέρνηση το ελεύθερο να ενεργεί ενάντια σε οποιαδήποτε ομάδα αποδοκιμάζει, είπε η κα Μαάνιαν. "Ο κώδικας περιλαμβάνει άρθρα τα οποία αναφέρονται στη διάπραξη απροσδιόριστων εγκλημάτων ή κακουργημάτων, καθώς επίσης και άρθρα τα οποία αναφέρονται σε εκείνους που είναι ένοχοι για "διαφθορά και αναστάτωση στη γη", είπε.

"Θα θεσπίσει επίσης την εσχάτη των ποινών για οποιονδήποτε "προσβάλει τον Προφήτη", εξήγησε η κα Μαάνιαν. "Τέτοιοι νόμοι θέτουν πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και τους Μπαχάι, σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση, δεδομένου ότι "προσβολή" στον Προφήτη μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε, ειδικά όταν πρόκειται για θρησκευτική πεποίθηση".

Σε σχετικές εξελίξεις, η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε πρόσφατα της ανησυχίες της σχετικά με το υπό εξέταση σχέδιο ποινικού κώδικα στο Ιράν.

"Την ΕΕ έχει θορυβήσει εντονότατα η είδηση σύμφωνα με την οποία το Ιρανικό Κοινοβούλιο έχει αρχίσει την επανεξέταση σχεδίου Ποινικού Κώδικα. Η ΕΕ έχει ειδικότερα ενδοιασμούς για το Τμήμα Πέντε, το περί Αποστασίας, Αιρέσεων και Μαγείας", είπε η Προεδρία της ΕΕ σε μια δήλωση στις 25 Φεβρουαρίου 2008.

"Δέον να παρατηρηθεί ότι εάν ο νόμος αυτός θεσπιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συμπεριλαμβάνει ως ρήτρα του Ποινικού της Κώδικα την θανατική ποινή για αποστασία… Τα άρθρα αυτά αντιβαίνουν σαφώς προς τις δεσμεύσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δυνάμει των διεθνών συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέρος των οποίων είναι το Ιράν".

ΜΠΑΧΑΪ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την
κα Μερβάς Μαάνιαν, τηλ. 693-2277939,
mehrvash@hol.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Μάρτιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55171082
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.