ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΜΠ κάνουν έρευνες για οπ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών πολυτεχνείου κρήτης , Τρίτη, 04 Μάρτιος 2008


Η συγκυρία για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι σε κρίσιμη καμπή εδώ και αρκετό καιρό πανελλαδικά αλλά και για το Πολυτεχνείο Κρήτης συγκεκριμένα. Παράλληλα με την πρόσφατη εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" του νέου Νόμου-Πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ, κατατίθεται  πρόσφατα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο προωθούνται αναδιαρθρώσεις στους εξής βασικούς άξονες:

• Τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά πλέον χορηγούνται και απο ιδιωτικούς φορείς, εκτός του πανεπιστημίου. Επιπλέον, νομιμοποιείται και επίσημα η επιβολή διδάκτρων (κάτι που ισχύει άτυπα εδώ και αρκετό καιρό)

• Επανιδρύεται ο θεσμός των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων που λειτουργούν εντός των πανεπιστημίων, με ρόλο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα αναπτύσσουν αποκλειστικά επιχειρηματική δραστηριότητα

• Εκτός του πανεπιστημίου θεσμοθετείται η λειτουργία φορέων – ινστιτούτων που λειτουργούν χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο και έλεγχο απο τα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων (π.χ. σύλλογος φοιτητών, γενικές συνελεύσεις τμημάτων)

Τέλος, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για γενναία άυξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστήμιων απο το ΑΕΠ (σε 1.5% απο 0.5% που είναι σήμερα) καμία δέσμευση δεν υπάρχει στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο.

Με το παρόν νομοσχέδιο νομιμοποιείται η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια, που ήδη επικρατεί, στις ερευνητικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΜΠ που σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (27-1-08) εμπλέκονται σε ερευνητικά προγράμματα για οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με το άρθρο, το ΠΚ συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων 3 SIGMA ΑΕ, στο πελατολόγιο της οποίας περιλαμβάνονται:

"[...] οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Αμερικής, του Καναδά και του Ισραήλ, καθώς και εταιρείες κατασκευής αντιαεροπορικού και αμυντικού υλικού όπως η Raytheon των ΗΠΑ, η Rafael του Ισραήλ και η γαλλοολλανδική Thales. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει δείξει ο νατοϊκός οργανισμός NSPO, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσιγκτον, με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού [...]."

Με βάση τα παραπάνω εγείρονται μερικά θεμελιώδη ερωτήματα:

• Ποιός είναι τελικά ο ρόλος των πανεπιστημίων στην έρευνα;

• Οφείλουν τα συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων και οι φοιτητές να έχουν λόγο στο για ποιόν και για ποιό σκοπό διεξάγεται αυτή η έρευνα;

• Η παραγόμενη έρευνα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες - όπως οφείλει να μεριμνά η ανώτατη εκπαίδευση - ή αντίθετα οδηγεί στην χειραγώγησή τους απο τις ορέξεις της αγοράς;

Ο Σύλλογος Φοιτητών Π.Κ., η Γενική Συνέλευση Τμήματος του Γενικού Τμήματος του Π.Κ., καθώς και εκατοντάδες Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες τους. Ο ρόλος των πανεπιστημίων κατευθύνεται κύρια απο τις κοινωνικές ανάγκες και εκεί οφείλει να εμπίπτει και η ερευνητική δραστηριότητα. Είναι χρέος όλων όσων απαρτίζουν το πανεπιστήμιο να έχουν δημόσιο λόγο στα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται.

Θεωρούμε τουλάχιστον ειρωνικό ο βουλευτής της Ν.Δ.  Μ. Βολουδάκης, μετά απο τις παρατηρήσεις του πρύτανη του Π.Κ. Ι. Γρυσπολάκη, να αποκαλεί το Σύλλογο Φοιτητών "θορυβώδη μειοψηφία", την ίδια στιγμή που καμία τεκμηριωμένη απάντηση δεν έχει δωθεί, εκ μέρους της Πρυτανείας, για την διεξαγωγή πολεμικής έρευνας στο Π.Κ. Την ίδια στιγμή, που παρά τις πάγιες εκκλήσεις του συλλόγου, για έλεγχο στην δραστηριότητα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Π.Κ., αυτός παραμένει ερμητικά κλειστός. Απαιτούμε απο την Πρυτανεία να δώσει σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και την καλούμε να θέσει στην δημοσιότητα όλα τα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται, με σαφή τον σκοπό και το περιεχόμενό τους, τους εμπλεκόμενους φορείς, και τις πηγές χρηματοδότησής τους, ώστε ο κάθε πολίτης να είναι ενημερωμένος για το που επενδύονται τα χρήματα των φορολογικών εισπράξεων. Καλούμε, τέλος, τους συλλόγους και κάθε μέλος της πολυτεχνειακής κοινότητας να πάρει θέση στα ζητήματα που προκύπτουν επιτακτικά.


Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών πολυτεχνείου κρήτης
www.enotiki.tuc.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 144 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57015839
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.