ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παν. Κίν. Κατά των Μεταλλαγμένων , Πέμπτη, 06 Μάιος 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Καρδίτσα
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Το εγκριθέν ψήφισμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 17/4/04 η Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη Κινήσεων, Φορέων και Πολιτών από όλη την Ελλάδα κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.) - μεταλλαγμένων.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση είχαν κινήσεις φορείς και πολίτες από 20 νομούς της Ελλάδας.

Μετά από τις εισηγήσεις που αφορούσαν την ίδρυση της νέας Πανθεσσαλικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο., το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε., τα παγκόσμια κινήματα και τη δράση των πολιτών κατά των μεταλλαγμένων, συζητήθηκε το κυρίως θέμα που ήταν η συγκρότηση της πανελλαδικής κίνησης, όπου προτάθηκε και έγινε αποδεκτή ομόσπονδη δικτύωση των νομών καθώς και συγκεκριμένο οργανωτικό σχήμα.

Προέκυψε εκπροσώπηση κάθε νομού στην Κίνηση και Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Μανίκη Παναγιώτη (Ν. Πέλλας) – Χρύσα Τσιντάρη (Ν. Λάρισας) – Κάτσαρη Παναγιώτη (Ν. Μεσσηνίας) – Βασιλάκο Σωκράτη (Ν. Καρδίτσας) – Λεπενιώτη Γιώργο (Ν. Τρικάλων) – Κουλαουζίδη Παναγιώτη (Ν. Πιερίας).

Η Πανελλαδική Δικτύωση θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών και από άλλους νομούς που δήλωσαν την υποστήριξή τους, αποδεχόμενοι την διακήρυξη Αρχών – Σκοπών και Μέσων, αλλά δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούν στην Καρδίτσα.

Στα πλαίσια του αγώνα αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις.

Η επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση ορίστηκε για το διήμερο 15 και 16/5/2004 στις κατασκηνώσεις Σωτήρα του Νομού Πέλλας. Θα είναι ανοιχτή στον κόσμο και θα συνδυαστεί με ενημερωτικές και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Τέλος μέσα από εποικοδομητική συζήτηση προέκυψε το ψήφισμα που ακολουθεί

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (γ.τ.ο.)
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 17/4/2004

Κινήσεις, φορείς και πολίτες από όλη την Ελλάδα που συγκεντρωθήκαμε στην Καρδίτσα στις 17-4-04 , συγκροτήσαμε την «Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών» και ύστερα από γόνιμο διάλογο και έντονο προβληματισμό και μέσα στα πλαίσια των διακηρυγμένων αρχών μας , σκοπών και μέσων,  αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Α΄ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ:

 • Αποτελούν μία πρωτοφανή απειλή για τη φύση και την κοινωνία.
 • Αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, και την βιοποικιλότητα με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
 • Ισοπεδώνουν τους τοπικούς διατροφικούς πολιτισμούς, χειραγωγούν τις κοινωνίες  και οδηγούν στον έλεγχο του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος  από μια χούφτα πολυεθνικών.

Β΄ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ:

 • την οδηγία 18/2001/Ε.Ε για την σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στο περιβάλλον και τους κανονισμούς περί ελεύθερης διακίνησης τροφίμων γ.τ.ο. και ελεύθερης καλλιέργειας γ.τ.ο.
 • τη συμμετοχή στις επιτροπές που υλοποιούν την εφαρμογή της παραπάνω οδηγίας και των δύο κανονισμών (επιτροπές σήμανσης, ιχνηλασιμότητας).
 • την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας με κριτήρια την αύξηση του κέρδους και την αρχή της ανταγωνιστικότητας.

Γ΄ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

την “ασφαλή συνύπαρξη γ.τ.ο. με μη γ.τ.ο.” ούτε σαν επιστημονική διαπίστωση, ούτε σαν πραγματική κατάσταση ούτε σαν νομική κατασκευή.

Δ΄ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 • Των αγροτών και παραγωγών να χρησιμοποιούν καθαρούς σπόρους και ζωοτροφές με 0% επιμόλυνση. Η καλλιέργεια και η διακίνηση γ.τ.ο απειλούν με επιμόλυνση τις βιολογικές, παραδοσιακές  αλλά και τις συμβατικές καλλιέργειες. Δεν διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη παραγωγή των άλλων ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α) και επί πλέον μακροχρόνια υπάρχει ο κίνδυνος τόσο της εξάρτησης των παραγωγών από τις πολυεθνικές όσο και της μονοπωλιακής κυριαρχίας των μεταλλαγμένων (γ.τ.ο.) επιφέροντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αναγνωριζόμενη από όλους πολυλειτουργικότητα της γεωργίας.
 • Των καταναλωτών να χρησιμοποιούν ποιοτικά ,ασφαλή, υγιεινά προϊόντα προσιτά στο σύνολο του ελληνικού λαού , με μηδενικά ποσοστά επιμόλυνσης από γ.τ.ο.
 • Των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν την γενετική καθαρότητα των ντόπιων φυτών και ζώων του τόπου τους. Με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία του πλανήτη.

Ε΄ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επικύρωση από την ελληνική βουλή του “Πρωτοκόλλου Βιοασφάλειας της Καρθαγένης” και να κάνει πράξη την συντριπτική θέληση του ελληνικού λαού, ψηφίζοντας εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει την είσοδο, διακίνηση και καλλιέργεια των γ.τ.ο. στη χώρα μας.
 • Από όλα τα πολιτικά κόμματα, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, το αγροτικό, συνεταιριστικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να πάρουν άμεση και δημόσια καθαρή θέση υποστήριξης του αγώνα μας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μην υπάρχουν μεταλλαγμένα προϊόντα ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι και να  ενισχυθούν τα ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα που είναι η κατεύθυνση την οποία προτείνουμε στη γεωργική παραγωγή.
 • Ριζική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και επανιεράρχιση στόχων και μέσων για την ανάπτυξή της, στα πλαίσια της κοινωνικής παραγωγής και των αναγκών  του κόσμου της εργασίας στην πόλη και την ύπαιθρο.
 • Τον άμεσο δραστικό περιορισμό ως την πλήρη κατάργηση της κυριαρχίας των επιχειρήσεων, τόσο στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων όσο και στους τομείς των φυσικών πόρων και του γενετικού υλικού, με στόχο την αυτάρκεια και την αυτοδιαχείριση.
 • Τον κυρίαρχο ρόλο των χειραφετημένων ανθρώπων και των συλλογικοτήτων τους στα ζητήματα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνικής.

ΣΤ΄ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ότι καμία κίνηση – προσπάθεια-δίκτυο δεν ανήκει σε κανένα αλλά αποκλειστικά και μόνο στον κόσμο που το στηρίζει και το δημιούργησε.

Ζ΄ ΚΑΛΟΥΜΕ

τους πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα μας μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

Το παρόν ψήφισμα αποφασίσθηκε να επιδοθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης), στην Ελληνική Βουλή, στα πολιτικά κόμματα, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, και στα Μ.Μ.Ε.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:  
- ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
- ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ  ΛΑΟΥ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
- ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Για επικοινωνία: Τηλ. 6938705295, 2441021000, 6974460193, 2441075855
φαξ. 2441028550, 2495052276
email: nogmosnet@yahoo.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566555
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.