ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλλοντικός Σ. Ιτάνου Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η εκδήλωση για την τουριστική ανάπτυξη στον Δήμο Ιτάνο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Ιτάνου - Ανακοινώσεις
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου , Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2008


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με τίτλο “Εναλλακτικές μορφές τουρισμού – Ποια ανάπτυξη μας ταιριάζει”, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ιτάνου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, η Οικολογική Ομάδα Σητείας και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ιτάνου. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου με αμείωτο ενδιαφέρον κάθισαν όλοι μέχρι αργά το βράδυ και παρακολούθησαν τις ομιλίες των εισηγητών.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, ο Μάκης Σταύρου, Πρόεδρος του Ελληνικού δικτύου Friends of Nature, ο οποίος μίλησε για ένα επιτυχημένο πείραμα αειφορικής ανάπτυξης στο Αμπρούτσο της Ιταλίας. Έδειξε πως το φυσικό κάλλος μπορεί αν προστατευτεί μέσα από μια στρατηγική αειφορικής διαχείρισης να αποτελέσει πηγή ζωής για την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού. Έδειξε επίσης πως όταν υπάρχει έμπνευση και λειτουργήσουν δημοκρατικοί θεσμοί διαβούλευσης, αποφάσεων και ελέγχου μια κοινωνία μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις.

Ο Μιχάλης Καναβάκης, π. καθηγητής παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θεολόγος μίλησε για την ανάγκη μιας ανάπτυξης με βάθρο την πνευματικότητα τής περιοχής. Yποστήριξε ότι Oικολογία και Xριστιανική Διδασκαλία συμπορεύονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην περιοχή της Mονής πρότεινε να γίνει ένα παγκοσμίου επιπέδου μεταφραστικό και σπουδαστικό κέντρο της Aρχαίας Eλληνικής και Bυζαντινής Γραμματείας καθώς κι ένα πάρκο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων που κινδυνεύουν να χαθούν.

O Νικος Πετράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, τόνισε ότι η περιοχή μας προσφέρεται για ήπια ανάπτυξη και ανέφερε παραδείγματα για περιοχές στην Eυρώπη, οι οποίες, αν και με πολύ λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουν προκόψει θεαματικά αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές αειφορικού τουρισμού.

O Αντώνης Ανηψητάκης, Νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας επικεντρώθηκε στην ανάγκη η τοπική κοινωνία να πιστέψει στον εαυτό της, να πει το «θέλω» της, να πάψει να βασίζεται σε ιδιοτελείς μύθους κερδοσκόπων, να κρίνει με βάση την εμπειρία της (ΣOE) και να αναζητήσει θετικά πρότυπα όπως του Aμπρούτσο ή των κοντινών μας Aρχανών, όπου έχουν γίνει θαύματα. Σήμερα τόνισε χαλάει κόσμο το καινούργιο κινητό της apple, το iphone αλλά είναι στο χέρι μας να δείξουμε πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει περισσότερο ανάγκη την icrete, αυτό το χαρμάνι πολιτισμού, φύσης, γεύσης, ήχων, κοινωνικών παραδόσεων.

Tέλος ο Μανόλης Τσαντάκης, Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος τού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου αφού περιέγραψε την ανθρωπογεωγραφική ιδιοτυπία του Δήμου Ιτάνου τόνισε ότι μόνο η αειφόρος ανάπτυξη ταιριάζει σΆ αυτό τον ευλογημένο από τη φύση τόπο. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Εκκλησία, Δημοτική αρχή και φορείς της τοπικής και ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιτάνου, χωρίς ξένους σωτήρες να συζητήσουν από μηδενική βάση τη στρατηγική ανάπτυξης που ταιριάζει στον τόπο μας.

Kοινός τόπος εισηγήσεων και παρεμβάσεων ήταν η πίστη ότι είναι εφικτή μια άλλη ήπια ανάπτυξη,με σεβασμό στον φυσικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πλούτο της περιοχής. Tο κέρδος από μια αειφορική ανάπτυξη του Δήμου Iτάνου θα είναι διπλό, γιατί θα διαχέεται στον τόπο μας ενώ παράλληλα περιβάλλον και κοινωνία θα προστατευτούν.

Στην εκδήλωση που διηύθυνε υποδειγματικά ο Δήμαρχος Iτάνου Γιάννης Xατζηνάκης είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Παναγία Aκρωτηριανή, οι οποίοι, όμως, δεν προσήλθαν.

Παλαίκαστρο, 21.2.08
Οι διοργανωτές

Δήμος Ιτάνου
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου
Οικολογική Ομάδα Σητείας
Σύλλογος Ξενοδόχων ΙτάνουÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547739
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.