ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
H ΑΝΘΡΩΠΌΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΡΙΣΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008

α) Περιβάλλον και ποιότητα ζωής:

Το ζητούμενο σήμερα παγκόσμια είναι η Ανάπτυξη σε αρμονία με την ποιότητα ζωής η οποία αποτελεί ουσιαστική παράμετρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη σύγχρονη κοινωνία. Η Ανάπτυξη της Οικονομίας θα πρέπει λογικά να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ανάπτυξη της, όμως της κοινωνίας απαιτεί επιπλέον και ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον. Πως προσδιορίζεται όμως το υγιές κι καθαρό περιβάλλον;

Ως υγιές και καθαρό περιβάλλον δεν νοούνται απλώς πολυτελείς εσωτερικοί χώροι εργασίας από ακριβό ξύλο, κρύσταλλο και δέρμα όπου απαγορεύεται το κάπνισμα ως ένδειξη πολιτισμού, καθαριότητας και υγείας. Ούτε και τα γυαλισμένα μαρμάρινα πεζοδρόμια όπου το παπούτσι του φτωχού διστάζει να πατήσει και η γόπα του τσιγάρου του επισύρει πρόστιμα. Αν το τσιγάρο είναι κακό για μια υγιή ανεπτυγμένη κοινωνία γιατί να επιτρέπεται η παραγωγή και η πώλησή του; H διαφήμιση και η δωρεάν διαφημιστική διανομή του;

Ως υγιές και καθαρό περιβάλλον νοείται αυτό που σέβεται την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων κάθε κοινωνικής και οικονομικής διαστρωμάτωσης. ΣΆ αυτό έγκειται η ελευθερία των επιλογών. Στο να μπορεί ο άνθρωπος να διαλέξει μέσα στη μεγάλη πόλη τις γειτονιές διαβίωσης και εργασίας, ανάλογα με τα οικονομικά του και τη δική του προσωπική αισθητική και κουλτούρα. Να μην υποχρεώνεται να πατά σε χώμα αν δεν θέλει ούτε και σε αστραφτερά μάρμαρα αν δεν αντέχει.

Όλοι τείνουν να αντιλαμβάνονται την ποιότητα ζωής σε σχέση μόνο με το υψηλό ατομικό εισόδημα. Αυτό το λάθος είναι παγίδα που δημιουργεί έντονο στρες και ανθρώπους ψυχοσωματικά αδύναμους άρα αντιπαραγωγικούς και επομένως χαμηλού κόστους για τον επιχειρηματία που τους απασχολεί για να κλείσει τρύπες. Η αδυναμία της αρμονίας ανάμεσα στη φύση και την ανάπτυξη του ανθρώπου δημιουργεί μια διαρκή κρίση η οποία εκφράζεται, ως οικονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, οικολογική κρίση.

Σήμερα βρισκόμαστε σΆ ένα σημείο καμπής όπου το όλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό σύστημα που κυριάρχησε στο ΒΆ Παγκόσμιο πόλεμο οδηγείται σε κατάρρευση. Οι παράγοντες της κατάρρευσης αυτής είναι οι τρεις ξεχωριστές κρίσεις που φαίνονται να συγκλίνουν χρονικά:

1) Οικονομική κρίση: που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2005 στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και σήμερα βρίσκεται σε σημείο επιτάχυνσης ήδη από το καλοκαίρι του 2007 αποκτώντας τον γενικό τίτλο στην ειδησεογραφία "πιστωτική κρίση". Τα ΜΜΕ για λόγους σύνδεσης με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν πρόκειται να προσφέρουν στο ευρύ κοινό εξηγήσεις και πληροφόρηση που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά μεγέθη παρά μόνο όταν αυτά είναι ήδη ξεκάθαρα φανερά, για τον λόγο πέρα από άλλα, ότι αν ο κόσμος αντιληφθεί το βάθος του προβλήματος θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

2) Ενεργειακή κρίση, ιδίως στην παραγωγή, μεταφορά και διάθεση πετρελαϊκών προϊόντων η οποία ήδη έχει καθηλώσει τις οικονομίες μεγάλου αριθμού αναπτυσσόμενων φτωχών κρατών που πετάχτηκαν έξω από το παιχνίδι διεκδίκησης ενεργειακών πόρων όταν η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολ /βαρέλι. Κύριες συνέπειες βλέπουμε να εκδηλώνονται με την κλιμάκωση διεθνών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την ανάπτυξη πολιτικών "ενεργειακού εθνικισμού" από πετρελαιοπαραγωγές χώρες

3) Οικολογική κρίση: που ήδη εκδηλώνεται με επιτάχυνση της διαδικασίας των κλιματικών αλλαγών και ακραία καιρικά φαινόμενα. ¶μεσες επιπτώσεις της κρίσης αυτής είναι ανθρωπιστικές καταστροφές, καταστροφές γεωργικής παραγωγής και μετακινήσεις προσφύγων.

Στην εξέλιξη τους οι παραπάνω κρίσεις αλληλεπιδρούν με τρόπους που δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν.

β) Αντιμετώπιση των οικολογικών κρίσεων διαχρονικά:

Η συνειδητοποίηση των κινδύνων για το περιβάλλον και κατΆ ανάγκην για τον άνθρωπο, αναπτύχθηκε βαθμιαία στη κοινή γνώμη, καθώς συσσωρευόταν οι επιστημονικές αποδείξεις και γίνονταν αισθητές οι άμεσες συνέπειες της ρύπανσης και των άλλων μορφών υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αρχικά κέρδισε έδαφος η προσέγγιση των λεγομένων "περιβαλλοντικών", που προτείνει μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν πιο ευχάριστη τη ζωή των ήδη προνομιούχων, αδιαφορώντας γι τα προβλήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας.

Η αναγνώριση της ανάγκης για μια κρατική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης έγινε με τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε το 1972 στη Στοκχόλμη. Αλλά όταν τα πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την έκταση και το κόστος των αλλαγών, που ήταν αναγκαίες για την προστασία του περιβάλλοντος προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τα προβλήματα, εστιάζοντας στην ενεργειακή κρίση του 1973-74, στη πτώση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και στην ασταθή διεθνή κατάσταση.

Το 1987 η Παγκόσμια Επιτροπή Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση με τίτλο "το κοινό μας μέλλον" που εξέταζε τις προοπτικές εξέλιξης, μεταξύ άλλων, της ενέργειας των τροφίμων, της βιομηχανίας, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και των ανθρώπινων οικισμών. Η έκθεση αυτή εγκαινίαζε την εποχή της ελεγχόμενης ανάπτυξης, αλλά οι προτάσεις της έπεσαν στο κενό, αφού η υλοποίηση τους θα έθετε σε κίνδυνο το διεθνές οικονομικό σύστημα και πολιτικές δομές πάνω στις οποίες αυτό εστηρίζετο.

Είκοσι χρόνια μετά την σύνοδο του ΟΗΕ στη Στοχόλμη, στην νέα συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον το 1992 στο Ρίο Ιανείρο , αντιπρόσωποι 178 χωρών και 117 αρχηγοί καρτών υπέγραψαν τη "διακήρυξη του Ρίο", που διατρανώνει το στόχο της ελεγχόμενης ανάπτυξης. Το κείμενο της διακήρυξης δεν είναι περισσότερο από ένα ευχολόγιο. Ακολουθεί μετά από δέκα χρόνια το φιάσκο της διάσκεψης του Γιχάνεσμπουρκ, όπου το επιχειρηματικό λόμπι, που στη διάσκεψη του Ρίο αντιμετωπιζόταν με καχυποψία, συμμετείχε τώρα σαν ομάδα με τον τίτλο "επιχειρηματική δράση για την βιώσιμη ανάπτυξη, και έδωσε λαβή σο σλόγκαν, "από δω και πέρα οι φτωχές χώρες θα φροντίσουν να είναι φιλικές, όχι στο περιβάλλον, αλλά στους ξένους επενδυτές".

Στο μεταξύ η υγεία του πλανήτη συνέχισε να επιδεινώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, όπως φαίνεται και από τα παρακάτω στοιχεία:

- Στα ανεπτυγμένα κράτη το 50% όλων των πηγών, ποταμών, λιμνών έχουν ήδη μολυνθεί ή απειλούνται από μόνιμη μόλυνση.

- Η ατμοσφαιρική ρύπανση και όξινη βροχή καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ το στρώμα του όζοντος μειώνεται συνεχώς, και η ελάττωση του συνεπάγεται μια αύξηση των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

-Τα βουνά των σκουπιδιών υψώνονται με τρομακτικούς ρυθμούς σΆ όλο τον κόσμο, ενώ η ποσότητα των χημικών αποβλήτων που συσσωρεύεται σε χωματερές, λίμνες, ποταμούς και ωκεανούς είναι τρομακτική κ.λ.π.

Πέρα όμως από το μέγεθος των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κρίσεων της εποχής μας, καταδεικνύεται ότι αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι το ίδιο το δώρο της ζωής. Η ζωή δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπινα όντα:

H ζωή είναι μυστήριο που εμψυχώνει οτιδήποτε ζωντανό, κάτι που αναδημιουργείται ατέρμονα στη φύση καθώς επίσης και τα μέσα στην ανθρωπότητα, αλλά επίσης και σε όλες τις σχέσεις μεταξύ τους.

Εν τούτοις παρά την ποικιλομορφία του φαινομένου της ζωής, η ανθρωπότητα έχει τώρα την "κοινή ευθύνη" να εξασφαλίσει τα δικαίωμα στην ίδια την ζωή. ΓιΆ αυτό μια "Χάρτα", "ένα κοινωνικό συμβόλαιο" που βασίζεται σε αυτήν την συνειδητοποίηση είναι "καθολική" με όλη την σημασία της λέξης: αγγίζει όλα τα όσα υπάρχουν, τα ορατά και τα αόρατα ταυτόχρονα. Ρόλος της είναι να διαφυλάξει κάτι που είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση και τον ανθρώπινο έλεγχο, αλλά για το οποίο η ανθρωπότητα είναι στο σύνολο της υπεύθυνη.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της βασικής ευθύνης είναι η ανάγκη να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί χώρος για όλους τους λαούς της γης, για όλες τις μορφές της ζωής. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο προκύπτει ο χώρος αυτός να διαφυλαχθεί και η ευθύνη γιΆ αυτόν να κατανεμηθεί, θα ποικίλει από την μια κοινωνία στην άλλη, όμως η διατήρηση του χώρου για όλους και για άλλες μορφές της ζωής αποτελεί ένα αναπόσπαστο. Αυτό είναι ένα όραμα που έχει εμπνεύσει την πρόταση για την Χάρτα των Ευθυνών του Ανθρώπου.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54584034
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.