ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μπαχάι κρατούμενοι στο Ιράν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μειονότητες - Ρατσισμός
Μπαχάι Κοινότητα της Ελλάδας , Σάββατο, 09 Φεβρουάριος 2008

Η Διεθνής Αμνηστία και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλούν για την άμεση απελευθέρωση των Μπαχάι κρατούμενων στο Ιράν.


ΑΘΗΝΑ -- Αμέσως μετά το κάλεσμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Ιράν να απελευθερώσει τους Μπαχάι κρατούμενους, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια έκκληση "επείγουσας ενέργειας" εκ μέρους τους.

Οι τρεις κρατούμενοι προφυλακίστηκαν στο Σιράζ, Ιράν, τον περασμένο Νοέμβριο και εκτίουν ποινή τετραετούς φυλάκισης με κατηγορίες που συνδέονται εξ ολοκλήρου με τα πιστεύω τους και το ότι ακολουθούν την Μπαχάι Πίστη.

"Προτρέπουμε την κυβέρνηση να απελευθερώσει όλα τα άτομα που κρατούνται χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και μια δίκαιη δίκη, συμπεριλαμβανομένων και των τριών νέων Μπαχάι δασκάλων, οι οποίοι κρατούνται σε ένα κρατητήριο του Υπουργείου Πληροφοριών στο Σιράζ", είπε ο Sean McCormack, ένας εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 23 Ιανουαρίου 2008.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε την έκκλησή της στις 25 Ιανουαρίου. Καλεί τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο να γράψουν κατευθείαν στους αξιωματούχους της Ιρανικής κυβέρνησης εκ μέρους των Μπαχάι κρατούμενων, να ρωτήσουν γιατί έχουν τεθεί υπό κράτηση και να καλέσουν τις αρχές να μην τους κακοποιήσουν ή να μην τους βασανίσουν.

"Η Haleh Rouhi Jahromi, η Raha Sabet Sarvestani και ο Sasan Taqva, όλοι Μπαχάι (μια θρησκευτική μειονότητα), έχουν τεθεί υπό κράτηση από το Υπουργείο Πληροφοριών του Σιράζ από τις 19 Νοεμβρίου 2007", δηλώνει η έκκληση, η οποία ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας στις 25 Ιανουαρίου 2008.

"Παρακαλούμε να στείλετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις εκκλήσεις στα περσικά, αραβικά, αγγλικά ή στη γλώσσα σας", προτρέπει η έκκληση, "δηλώνοντας ότι η Διεθνής Αμνηστία θα τους θεωρήσει κρατούμενους συνείδησης εάν έχουν τεθεί υπό κράτηση λόγω της Μπαχάι πίστης τους... απαιτώντας την απελευθέρωσή τους εάν δεν πρόκειται να κατηγορηθούν με ένα αναγνωρίσιμο ποινικό αδίκημα και να οδηγηθούν σε δίκη άμεσα και δίκαια" και "καλώντας τις αρχές να μην τους βασανίσουν ή να μην τους κακοποιήσουν...".

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας εξιστορεί την ιστορία των τριών κρατούμενων, οι οποίοι ήταν αρχικά μέρος μιας ομάδας 54 Μπαχάι που συνελήφθησαν τον Μάιο του 2006 καθώς συμμετείχαν σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσουν μη προνομιούχα παιδιά στο Σιράζ.

Οι περισσότεροι από τους 54 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές ημέρες, αν και η κα Rouhi, η κα Sabet και ο κος Taqva κρατήθηκαν για περίπου ένα μήνα. Κατόπιν, τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με την έκκληση, οι 53 από εκείνους που συνελήφθησαν ειδοποιήθηκαν από ένα τοπικό δικαστήριο ότι είχαν κατηγορηθεί για "αδικήματα σχετικά με την κρατική ασφάλεια".

Επιπλέον, η κα Rouhi, η κα Sabet και ο κος Taqva, καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκισης, αν και παρέμειναν ελεύθεροι με εγγύηση. Κατόπιν, στις 19 Νοεμβρίου 2007, κλήθηκαν τηλεφωνικώς να πάνε στο Γραφείο του Υπουργείου Πληροφοριών στο Σιράζ για να παραλάβουν τα πράγματα τους που είχαν κατασχεθεί κατά την διάρκεια της σύλληψης τους το Μάιο του 2006. Αντ' αυτού, φυλακίστηκαν.

"Όταν δεν επέστρεψαν στο σπίτι, δόθηκαν αντικρουόμενες πληροφορίες από την Ασφάλεια στα συγγενικά άτομα που τους είχαν συνοδεύσει", λέει η έκκληση. "Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι οι τρεις τους δεν είχαν εισέλθει στο κτήριο, παρόλο που οι συγγενείς τους, τους είχαν δει να μπαίνουν. Τελικά, οι συγγενείς τους ενημερώθηκαν ότι οι τρεις τους κρατούνται ακόμα στο Γραφείο του Υπουργείου Πληροφοριών στο Σιράζ".

Η έκκληση αναφέρει τις ηλικίες των κρατούμενων ως εξής: η κα Rouhi, 29 ετών, η κα Sabet, 33 ετών και ο κος Taqva, 32 ετών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, οι εκκλήσεις επείγουσας ενέργειας διαβιβάζονται σε ένα δίκτυο περισσότερων από 100.000 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 70 χώρες.

Η Μερβάς Μαάνιαν, εκπρόσωπος Τύπου της Μπαχάι Κοινότητας της Ελλάδας, είπε ότι η Μπαχάι Κοινότητα Ελλάδας, αλλά και η Διεθνής Μπαχάι Κοινότητα, ανησυχεί σοβαρά για την ευημερία των τριών Μπαχάι κρατούμενων.

Είπε ότι, "ελπίζουμε ότι η έκκληση επείγουσας ενέργειας της Διεθνούς Αμνηστίας, ως ένα μήνυμα από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, και η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα βοηθήσουν να επιλυθεί η άδικη κράτησή τους".

Η κα Μαάνιαν είπε ότι η έκκληση ήταν ιδιαίτερα έγκαιρη επειδή ο κος Taqva έχει ένα τραυματισμένο πόδι, από ένα αυτοκινητικό ατύχημα πριν τη φυλάκισή του, το οποίο απαιτεί ιατρική φροντίδα.

"Το πρόβλημα με το πόδι του είναι εξαιρετικά σοβαρό και επίπονο", είπε η κα Μαάνιαν. "Καταλαβαίνουμε ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ένα μεταλλικό καρφί που είχαν τοποθετήσει προηγουμένως".

Η κα Μαάνιαν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των τριών, αντί να περιέχουν οποιαδήποτε νόμιμη ανησυχία σχετικά με την "κρατική ασφάλεια" προέρχονται εξ ολοκλήρου από τις κατηγορίες του δικαστηρίου ότι οι Μπαχάι συμμετείχαν σε "έμμεση διδασκαλία" της Μπαχάι Πίστης.

"Στην πραγματικότητα," είπε η κα Μαάνιαν, "τα τρία άτομα μετείχαν σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τα μη προνομιούχα παιδιά της πόλης τους, μέσω ενός προγράμματος που δίνει έμφαση στις ηθικές αρετές.  

"Σαστίζει ο νους από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ιράν θα μπορούσε να θεωρήσει τέτοιες προσπάθειες ως οποιαδήποτε μορφής απειλή -- και είναι εντελώς αδικαιολόγητο ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να καταλήξουν σε μεγάλες ποινές φυλάκισης.  

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι τρεις είναι κρατούμενοι συνείδησης, που κρατούνται απλώς λόγω της πίστης τους και το ότι ακολουθούν την Μπαχάι Πίστη", είπε η κα Μαάνιαν. "Αυτό το γνωρίζουμε επειδή μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν τον Μάιο του 2006 ήταν μερικά άτομα που δεν είναι Μπαχάι. Αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε μια ημέρα και δεν τους έχουν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες."  

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επεσήμανε επίσης το "θάνατο κάτω από ύποπτες συνθήκες" του Ebrahim Lotfallahi, ενός ιρανού φοιτητή Κουρδικής καταγωγής που τέθηκε υπό κράτηση από το Υπουργείο Πληροφοριών στις 6 Ιανουαρίου. "Καλούμε τις ιρανικές αρχές να διεξάγουν μια πλήρη έρευνα", είπε ο κος McCormack. Η δήλωσή του εξέφρασε επίσης την ανησυχία σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση τριών φοιτητών του Πανεπιστημίου Amir Kabir.  

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας μπορεί να διαβαστεί πλήρως στην: http://www.amnesty.org/en/report/info/MDE13/017/2008

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μπορεί να διαβαστεί στην: http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2008/jan/99632.htm

Μπαχάι Κοινότητα της Ελλάδας


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 191 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234071
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.