ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Χρήσιμη ή Περιττή η κοινοτική οδηγία για την ΣΠΕ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2008Ανταπάντηση στο Νομάρχη Λασιθίου

του Αντώνη ΑνηψητάκηΗ απάντηση του κ. Νομάρχη (Ανατολή 5.2.08) μάς θλίβει. Αποφάσισε να ρίξει στα σκουπίδια ένα πολύ ελπιδοφόρο αναπτυξιακό νομοθέτημα που καθυστερημένα, ανόρεχτα και υπό την απειλή προστίμου, ενσωματώσαμε στη νομοθεσία μας, τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ), την οδηγία 42/2001/ΕΚ. Απαξιώνει την εξ Ευρώπης προοδευτική οδηγία, για να ευθυγραμμιστεί ως υφιστάμενος με τις άτυπες οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που με παράθυρα δυνητικών εξαιρέσεων την ακυρώνουν. Κρίμα γιατί την είχαμε ανάγκη και η χώρα μας, αλλά και ο νομός μας ιδιαίτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές πιέσεις που υφίσταται και να επουλώσει τις βλάβες του πριν αυτές καταστούν ανήκεστες. Οι ΣΠΕ σε συνδυασμό με τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ θα συνέβαλλαν να αποκτήσει αναπτυξιακό όραμα ο κάθε Δήμος, θα επέβαλαν κατανοητές διαδικασίες ευρύτατης διαβούλευσης, θα αναζητούσαν την ισόρροπη οικονομική βελτίωση των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και περιοχών, θα ενίσχυαν την κοινωνική συνοχή, θα αντιπάλευαν τον τοπικισμό και τους ιδιοτελείς αναπτυξιακούς μύθους, που ορισμένοι επιχειρηματίες εν αγαστή συνεργασία με πολιτικούς στενών οριζόντων προωθούν. Οι ΣΠΕ θα ανέκοπταν τον εκφυλισμό των ΜΠΕ σε χαρτοβόρα γραφειοκρατική υποχρέωση και θα έδιναν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.) ένα σοβαρό πολιτικό οδηγό για τη συζήτησή τους. Αυτός ο οδηγός σήμερα δεν υπάρχει. Με την αποσπασματική συζήτηση για την ΜΠΕ κάθε ξενοδοχείου, κάθε λατομείου, κάθε προβλήτα, κάθε γεώτρησης χάνουμε το όλον, χάνουμε τη μάχη με την περιβαλλοντική προστασία, αδυνατούμε να εκτιμήσουμε φέρουσες ικανότητες περιοχών και επάρκεια φυσικών πόρων.

Η εφαρμογή της ΣΠΕ στα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως διπλή πρόκληση, ως ανάγκη να «ψηλώσουμε» όλοι μας, ώστε να αναζωογονηθούν οι πολιτικές διαδικασίες συμμετοχής, διαβούλευσης, δημοκρατικού προγραμματισμού και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Αντ' αυτών, μόλις είδαμε τον πήχυ να ψηλώνει, ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομαρχία αρχίσαν τον συναγωνισμό στο άλμα εις έρπειν, ποιος θα περάσει πιο χαμηλά απΆ τον πήχυ με τον παλμό της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, που συνολικά η Δημόσια Διοίκησή μας εφαρμόζει επί δεκαετίες με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Το ότι η εξαίρεση από την ΣΠΕ για το νομό μας άρχισε απΆ το Δήμο Ιτάνου καθόλου τυχαίο δεν είναι. Κι αν υπήρχε ένας Δήμος που θα ΅πρεπε οπωσδήποτε να επιδιώξει ΣΠΕ λόγω των αυξημένων πιέσεων που δέχεται αλλά και λόγω της τεράστιας περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ που περιλαμβάνει αυτός θα έπρεπε να είναι ο Δήμος Ιτάνου. Όμως ορισμένοι επείγονταν να κλείσουν τις τρύπες πριν τη δίκη στο συμβούλιο της Επικρατείας στις 14 Μαρτίου 2008, που αφορά στην πολύκροτη επένδυση στο Τοπλού. Αλλά οι χοντροκομμένοι χειρισμοί μεγάλωσαν τις τρύπες και αφήνουν έκθετους τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και τον κ. Νομάρχη.

Γιατί δεν είναι μόνο το χαμένο έγγραφο που ξεκίνησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν έφτασε ποτέ στο Ν.Σ. για να συζητηθεί και που ο κ. Νομάρχης δε μάς φανερώνει σε ποια άλλη υπηρεσία κατέληξε και καταχωνιάστηκε. Είναι και το γεγονός ότι πέρασαν απαρατήρητες οι δημοσιεύσεις σε τοπική και αθηναϊκή εφημερίδα από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας, είναι και η αυθαιρεσία του Νομάρχη να αποφασίσει να παρακαλέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξαίρεση από τη ΣΠΕ χωρίς να πάρει προηγουμένη έγκριση από το Ν.Σ., αλλά και χωρίς να διαβουλευτεί με το Δήμο Ιτάνου, αν εγκρίνει αυτή του την επιλογή.

Αυτό όμως που γελοιοποιεί την όλη μεθόδευση είναι ότι ο κ. Νομάρχης στην απάντηση του στο δημοσίευμά μας, παραδέχεται ότι ο Δήμος Ιτάνου επί Δημαρχίας Περάκη το 2006 είχε συνεργαστεί με τη Νομαρχία και είχε εκπονήσει ΣΠΕ! Τα επιχειρήματα βεβαίως για εκείνη την απόφαση αποσιωπώνται. Σχετίζονται υποθέτω με τις προτεραιότητες που δίνουν τα ΣΠΕ στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, στα διαχειριστικά τους σχέδια, στη θέσπιση φορέων διαχείρισης, θέματα τα οποία ως γνωστόν προωθούσε ο πρώην Δήμαρχος Ιτάνου. Τα υποθέτω γιατί ο κ. Νομάρχης παραθέτει σήμερα μόνον τα επιχειρήματα που στηρίζουν την εντελώς αντίθετη απόφαση. Ένα χρόνο δηλαδή μετά την εκπόνηση της ΣΠΕ από το Δήμο Ιτάνου σε συνεργασία με τη Νομαρχία, μας λέει πόσο αρνητικό είναι να κάνει ΣΠΕ ο Δήμος Ιτάνου αλλά και κάθε Δήμος που έχει ξεκινήσει ΣΧΟΟΑΠ. Στο μεταξύ ο Δήμος Ιτάνου πέταξε κάποιες χιλιάδες ευρώ για εκείνη την ΣΠΕ την οποία το “φιλοπεριβαλλοντικό” ΥΠΕΧΩΔΕ ένα χρόνο επίσης μετά επέστρεψε ως άχρηστη στο Δήμο, προφανώς για ανακύκλωση.

Όσο για την αδυναμία συνεξέλιξης ΣΠΕ και ΣΧΟΟΑΠ για την οποία εκτενώς επιχειρηματολογεί ο κ. Νομάρχης, παραπέμπω σε κείμενο που αποδεικνύει πόσο ευεργετική θα ήταν αυτή η συνεξέλιξη και παρακαλώ τα φιλόξενα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, να το εκθέσουν κάποια στιγμή. Πρόκειται για εισήγηση σε σχετική ημερίδα του ΤΕΕ, Αθήνα 25.4.07, με τίτλο: «Η εφαρμογή της Οδηγίας για την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και τα ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ»/ Κ.Πούλιος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Δ. Έππας, Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης: http://library.tee.gr/digital/m2196/m2196_poulios.pdf

Νομαρχιακή Κίνηση
το Λασίθι στην Πλώρη.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567671
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.