ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ |
|
|
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. -
Ενεργειακό
|
Μανόλης Βουτυράκης
,
Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008
|
α) Δήλωση Μανουελ Μπαρόζο (Προέδρου Ε.Ε.)
Ενθουσιασμένος παρουσιάσθηκε την Τετάρτη το βράδυ (23-1-2008) ο πρόεδρος της επιτροπής Χοσέ Μανουελ Μπαρόζο, ανακοινώνοντας μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα είπε: "Η δέσμη μέτρων αντιμετωπίζει την πρόσκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εκείνη της ενεργειακής ασφάλειας και επίσης δίνει μια ευκαιρία να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αν δεν αναλάβουμε δράση, τότε κάθε πολίτης θα επιβαρύνεται ετησίως με ένα κόστος της τάξης 1.500 έως 3.000 ευρώ."
β) Τα νέα μέτρα:
Μείωση των ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, ποσοστό που θα αυξηθεί σε 30% αν υπάρξει παγκόσμια συναίνεση. ΄
Έως το 2020, το ποσοστό παραγωγής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσει το 20% από 8,5% που είναι σήμερα.
Τα βιοκαύσιμα θα πρέπει θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 10% των καυσίμων κίνησης έως το 2020
Επέκταση της εμπορίας ρύπων (ΣΕΡ) και σε άλλες βιομηχανίες, όπως εκείνη των χημικών και του αλουμινίου. Το 20% των χρημάτων που θα προκύπτουν από το εμπόριο ρύπων θα καταλήγει υποχρεωτικά στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την πράσινη τεχνολογία.
Οι στόχοι για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθούν για όλες τις χώρες, πάνω ή κάτω από το 20% ανάλογα με τη δυνατότητα της καθεμιάς.
Θα θεσπισθούν αυστηρά κριτήρια ώστε η παραγωγή βιοκαυσίμων να παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και η παραγωγή τους να μην βλάπτει το περιβάλλον.
Θέσπιση κανόνων και οικονομικών κινήτρων γι τη συγκέντρωση, μεταφορά και υπόγεια αποθήκευση των ρύπων του άνθρακα από διάφορες δραστηριότητες
Το κόστος και τα οφέλη από τη νέα στρατηγική της Ε.Ε έχουν υπολογιστεί ως κάτωθι.
Το συνολικό ετήσιο κόστος υλοποίησης των σχεδίων φτάνει τα 60 δις. ¤ (0,5 του ΑΕΠ)
Το κέρδος από την μείωση των εισαγωγών ενέργειας θα ανέλθει σε 50 δις ¤ ετησίως.
Θα αποτραπούν οι οικονομικές ζημίες από τις κλιματικές αλλαγές που υπολογίζονται σε 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ
Οι προτάσεις της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν από τον κ Μπαρόζο, παρουσία και του κ. Δήμα, αλλά και άλλων αξιωματούχων αφορούν πέντε τομείς. 1) Τροποποιήσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων. 2) Αλλαγές στον ενεργειακό τομέα κτιρίων 3) Στην εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές σε ένα νέο πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. 4) Στη προώθηση των Α.Π.Ε. 5) Στην παγίδευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Η νέα πολιτική της Ε.Ε. για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και έχει ως στόχο να προωθήσει τη δραστηριότητα επιχειρήσεων που ρυπαίνουν λίγο, ενώ παράλληλα να μην πλήξει τις παραδοσιακές ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως εκείνη του χάλυβα.
γ) Δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε.:
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Jose Manuel Barroso, στη τελετή εξαγγελίας του Ενεργειακού Πακέτου, δήλωσε:
"Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Ε.Ε. Η ενεργειακή πολιτική αποτελούσε βασικό τομέα όταν άρχισε να οικοδομείται η Ευρώπη. Πρέπει τώρα να την επαναφέρουμε στο παρασκήνιο. Οι προκλήσεις που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές, η αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγωγείς και η αύξηση των τιμών ενέργειας, αποτελούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. Απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για να εξασφαλιστεί αειφόρος, ασφαλής και ανταγωνιστική ενέργεια.. Πρέπει να ενεργήσουμε σήμερα για να διαμορφώσουμε τον κόσμο του αύριο".
O επίτροπος, υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική, Αndris Piebalgs ίδια τελετή είπε: "Από τη φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική αγορά, να προωθήσουμε μια καθαρή και αποδοτική σύνθεση ενεργειακών πηγών και να κάνουμε τις σωστές επιλογές στην έρευνα και ανάπτυξη, θα εξαρτηθεί αν θα διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο σ΄αυτό το σενάριο ή αν θα ακολουθούμε τους άλλους".
Ο επίτροπος για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, δήλωσε:
Οι κλιματικές αλλαγές είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές για τον πλανήτη μας. Η αντίδραση απέναντι στις κλιματικές αλλαγές είναι επιτακτική. Καλώ τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο να μας ακολουθήσει και να ευθυγραμμισθεί με τους περιορισμούς των εκπομπών μας".
δ) Κλιματικές αλλαγές και η κρίση του νερού.
Στο Νταβός μπροστά σε 2500 προσωπικότητες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και επιχειρηματίες, ο Μπάν Γκι Μούν, ανακοίνωσε ότι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών είναι πολυδιάστατο. Μεταξύ των παραγόντων που επιδεινώνουν το πρόβλημα αυτό είναι η κακοδιαχείριση η υπερκατανάλωση και η ρύπανση του νερού.
Οι κλιματικές αλλαγές και οι κρίσεις που σχετίζονται με τα υδάτινα αποθέματα δημιουργούν "υψηλό βαθμό συγκρούσεων" για ένα μπλοκ 46 χωρών με συνολικό πληθυσμό 2,7 δισεκατομμυρίων. Επιπρόσθετα, η έρευνα κατέληξε πως 56 χώρες πληθυσμού 1,2 δις, βρίσκονται για τους ίδιους λόγους στα "πρόθυρα βίαιων συγκρούσεων"
Χώρες όπως το Σουδάν, η Σομαλία, το Τσάντ, το Ισραήλ, η Νιγηρία, η Κολομβία και τα Παλαιστινιακά εδάφη πλήττονται τα τελευταία χρόνια από ξηρασία, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα φτώχεια και συμβάλει στη δημιουργία ανθρωπιστικών κρίσεων. Ο Μπάν Γκι Μουν κάλεσε, κορυφαίους επιχειρηματίες όπως της Coca-Cola, της Dow Chemical, και της Νεστλέ να συμβάλλουν στην επίλυση της "κρίσης του νερού" και της αντιμετώπισης τα ων κλιματικών αλλαγών, μέσω των προγραμμάτων εταιρικής ευθύνης και δια μέσου των project που εκπονεί ο Ο.Η.Ε.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.
. ecocrete.gr . |