ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η παρέμβασή μας σε τρία θέματα από το πρόσφατο ΝΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Το Λασίθι στην Πλώρη - Νομαρχιακή Κίνηση , Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2008

25.1.08: 1η συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου 2008

Ο θεσμός της Νομαρχίας συρρικνώνεται μέσΆ τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος. Χωρίς όραμα, χωρίς πνοή, με κύρια έγνοια την τυπική διεκπεραίωση, αποφεύγοντας την ουσία των προβλημάτων που μας ζώνουν.

Εμείς αντιστεκόμαστε σΆ αυτή τη συρρίκνωση ήρεμα και σθεναρά. Καταθέτουμε επιμέρους προτάσεις και προβάλλουμε το όραμά μας, "ένα ακμάζον Λασίθι σε μια ακμάζουσα Κρήτη". Αναζητούμε επίμονα τη Λασιθιώτικη συνεννόηση, μέσα και από ένα σοβαρό συνέδριο με ορίζοντα 20ετίας.

Μόνος του κανείς δεν μπορεί. Δεν έχουμε τέτοια έπαρση, κι όσοι την έχουν βλάπτουν. Επιζητούμε τη σοβαρή συζήτηση και είμαστε έτοιμοι για προωθητικές συμφωνίες που θα βελτιώνουν τα πράγματα στον τόπο μας. Παράλληλα αποβλέπουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών. Να τονώσουμε συλλογικότητες και πολίτες που υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο και την ποιότητα.

Θα αναδεικνύουμε τα θέματα των ΝΣ που δυστυχώς διεξάγονται ερήμην της Λασιθιώτικης κοινωνίας, η εμμονή στις μεσημεριάτικες συνεδριάσεις οξύνει το πρόβλημα. Συχνά απουσιάζουν και τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία με την ευκαιρία τα καλούμε να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Μετά από κάθε συνεδρίαση θα μεταφέρουμε στην κοινωνία τη στάση μας και θα επιζητούμε την κρίση της.
 

Παραθέτουμε την παρέμβασή μας σε τρία θέματα από το πρόσφατο ΝΣ:

1. Περίεργη απώλεια εγγράφου.

Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (α.π. 134655 EYΠE) που εστάλη στη Νομαρχία από 4.12.07 για να ενημερωθεί το ΝΣ δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της, παρόλο που δημοσιεύτηκε και στον τύπο. Αφορά την εξαίρεση του Δήμου Ιτάνου από την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ). Πρόκειται για την εφαρμογή ενός χρήσιμου θεσμού, που ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωματώθηκε καθυστερημένα στη νομοθεσία μας. Η ΣΠΕ εξετάζει μια περιοχή συνολικά ως προς τη φέρουσα ικανότητά της να δεχτεί δραστηριότητες, που τώρα αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, ξενοδοχείο-ξενοδοχείο, λατομείο-λατομείο, γεώτρηση-γεώτρηση, προβλήτα-προβλήτα... Είναι θεσμός που αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον ανακαλύψουμε κι όχι τώρα που μας δίνεται η δυνατότητα να τον εφαρμόσουμε εμείς να ζητάμε εξαίρεση. ΣΆ αυτή τη "χαμένη" απόφαση γίνεται αναφορά σΆ έγγραφο της Νομαρχίας Λασιθίου (α.π. 54699) σταλμένο στο ΥΠΕΧΩΔΕ τις 6.11.07 όπου ο κ. Νομάρχης παρακαλεί για την εξαίρεση του Δήμου Ιτάνου από τη ΣΠΕ. Γι αυτή του την απόφαση ο κ. Νομάρχης δεν διαβουλεύτηκε με το Δήμο Ιτάνου ο οποίος προσανατολίζεται σε νέα μελέτη για την επάρκεια των νερών στην ευρύτερη περιοχή επιζητώντας να διασταυρώσει τα πορίσματα της μελέτης που διενήργησαν οι Εγγλέζοι επενδυτές. Σημειώνουμε ότι η επάρκεια των νερών αποτελεί βασικό αντικείμενο έρευνας της ΣΠΕ.

Ζητήσαμε από το Νομάρχη

 •να ερευνήσει πως χάθηκε το έγγραφο (περιμένουμε εξηγήσεις)

 •να εισηγείται στο ΝΣ τέτοιες αποφάσεις που σχετίζονται με θέματα που πολλάκις μας έχουν απασχολήσει (μας είπε ότι δεν είναι υποχρεωμένος)

 •να διαβουλεύεται προηγουμένως με τους εμπλεκόμενους Δήμους (μας είπε ότι έλαβε υπόψη παλαιότερες αποφάσεις 2002-2005 του Δήμου Ιτάνου)

 •να εφαρμόσει τις ΣΠΕ για όλο το Νομό (μας είπε ότι θα το σκεφτεί)

Τέλος ρωτήσαμε αν δέχτηκε πιέσεις δεδομένου ότι η εξαίρεση αυτή βοηθά αντικειμενικά την πλευρά των ¶γγλων Επενδυτών στο Τοπλού στην δικαστική διαμάχη ενώπιον του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι προέχει η προάσπιση των συμφερόντων του τόπου από τα συμφέροντα μεμονωμένων επενδυτών. Αρνήθηκε ότι υπήρξαν πιέσεις.

2. Να ξέρουμε τι ψηφίζουμε.

Φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν είναι πάντοτε. Στο τελευταίο ΝΣ ήρθε προς ψήφιση η 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2008. Ένας πίνακας με νούμερα και κωδικούς που αφορούσαν εκατομμύρια ευρώ και κανείς δεν ήξερε τι σημαίνουν. Αρνούμαστε να ψηφίζουμε πράγματα που κανείς δεν καταλαβαίνει και κανείς δεν εξηγεί. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπονοούμε τίποτε μεμπτό. Απλώς επιζητούμε την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του ΝΣ. Οι εισηγήσεις σε τέτοια ζητήματα πρέπει να διασαφηνίζουν ποια κονδύλια αφορούν σε ανελαστικές δαπάνες και ποια σε δαπάνες όπου το ΝΣ έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτική, να συζητήσει προτεραιότητες και να κάνει επιλογές.

3. Βόρειος Οδικός ¶ξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Είναι γνωστή η γενικότερη άποψή μας για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Λασιθιώτικο αίτημα αλλά ως Παγκρήτιο.

Εν όψει του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) για το οδικό δίκτυο Κρήτης ζητήσαμε από το Νομάρχη να υποστηρίξει τα εξής:

Ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ μέχρι το 2013, έτος λήξης του 4ου ΚΠΣ, με χρηματοδότηση και από εθνικούς πόρους.

Παύση κάθε συζήτησης για άλλους άξονες (ΚΟΑΚ) γιατί λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

Ο ΒΟΑΚ πρέπει να ξεκινάει από το Καστέλι Κισσάμου και να φτάνει τουλάχιστον ως τη Σητεία με τις ίδιες προδιαγραφές.

Να δοθεί προτεραιότητα στα τμήματα που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε μέση ωριαία ταχύτητα.

Να λειτουργήσει στην Περιφέρεια Κρήτης ένα παρατηρητήριο παρακολούθησης του ΒΟΑΚ με συμμετοχή των Νομαρχιών και του ΤΕΕ το οποίο ανά εξάμηνο θα ενημερώνει υπεύθυνα την κοινωνία για την πορεία και τα προβλήματα του έργου.

Ο κ. Νομάρχης χαριτολογώντας εξέφρασε την έκπληξή του γιατί αντιγράψαμε τις σκέψεις του πριν τις δημοσιοποιήσει. Χαιρόμαστε όταν συμπίπτουν οι απόψεις μας και είμαστε έτοιμοι να τον συγχαρούμε δημοσίως αν καταφέρει τα παραπάνω να γίνουν αποφάσεις του ΠΣ.

Το Λασίθι στην Πλώρη - Νομαρχιακή Κίνηση


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 60 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567562
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.