ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 02 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 20 Ιανουάριος 2008

ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

α) Εξωτερική θερμομόνωση

Από την 1η Ιανουαρίου 2006 έχει τεθεί σε ισχύ κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφορά τους. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο κτιριακός τομέας ξοδεύει πάνω από το 40% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας στα ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει και κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εξωτερική θερμομόνωση είναι μια μορφή θέρμανσης που συνδυάζει εξοικονόμηση ενέργειας (θερμομονωτικές πλάκες) και προστασία των κτιρίων (σύστημα επιχρισμάτων προστασίας). Η ολοκληρωμένη προσέγγιση του συστήματος, που προστατεύει το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου, είναι στην περίπτωση αυτή επιβεβλημένη, ώστε να εξασφαλιστεί με την απαιτούμενη αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο". Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης είναι η πλήρης εξάλειψη των θερμογεφυρών και η συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων προστασίας ενός κτιρίου, σε ότι αφορά τις επιδράσεις του περιβάλλοντος όπως κρύο ζέστη, ζέστη,υγρασία και παγετός. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός συστήματος εξωθερμικής, τοποθετούνται παράμετροι που αφορούν την αντοχή σε συστολοδιαστολές, μηχανικές καταπονήσεις (κρούσεις), και προφανώς στους ρύπους και την υγρασία.

β) Εφαρμογές:

Το βιοκλιματικό κτίριο της Οmikron.

To κτίριο της Οmikron Group AE βρίσκεται στο Γέρακα, λίγα μόλις μέτρα από τη λεωφόρο Μαραθώνιος. Το κτίριο είναι βιοκλιματικό. Η κατασκευή του ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, και άρχισε να λειτουργεί ως επαγγελματικός χώρος της εταιρείας πριν από ενάμιση χρόνο.

Είναι ένα έξυπνο κτίριο, καθώς διαθέτει σύγχρονα αυτοποιημένα συστήματα όπως ρολά για τον ήλιο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι του εξασφαλίζουν άνετη διαβίωση και παραμονή στο χώρο. Το κτίριο αυτό συνδυάζει αισθητική, λειτουργικότητα και οικονομία. Σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η δημιουργία υδάτινων επιφανειών στη δυτική όψη προς τον κτίριο οι οποίες εντάσσονται στην αγκαλιά που δημιουργείται από την τομή των δύο πτερύγων με το κεντρικό χώρο του συγκροτήματος.Μια νησίδα πρασίνου χωρίζει τα νερά της λίμνης και συνδέει το επίπεδο του δρόμου με το επίπεδο του υπογείου, ενώ η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω γραμμικής ξύλινης γέφυρας. Ένα επιπλέον στοιχείο της σύνθεσης είναι ότι στις τριγωνικές απολήξεις των τραπεζοειδών σχημάτων των πτερύγων τοποθετούνται τα τέσσερα εξωτερικά μεταλλικά Κλιμακοστάσια.

Για το κτίριο η εταιρεία Glasson SA κατασκεύασε θερμομονωτικό και ηχομονωτικό γυάλινο κέλυφος, και υποδομή σε συρματόσχοινα. Η κλίση του περάσματος δημιουργεί αυτοσκίαση, ενώ η χρήση σημειακής ανάρτησης υαλοπινάκων, σε συνδυασμό με χωροδικτύωμα συρματόσχοινων, προσδίδει μεγίστη διαφάνεια και αισθητική.

Το Sol Energy Hellas: το κτίριο που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο κτίριο, το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία ανάγκη από το δίκτυο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, δεν χρειάζεται φυσικό αέριο, δεν διαθέτει χώρο αποθήκευσης πετρελαίου για θέρμανση.

Ο "Προμηθέας Πυρφόρος" όπως έχει ονομαστεί το πενταώροφο κτίριο, είναι οικολογικό, διότι εξοικονομεί ενέργεια, δεν παράγει ρύπους προσφέρει ιδανικές θερμοκρασιακές συνθήκες στους εργαζόμενους και τους ενοίκους του.

Στην ταράτσα του κτιρίου είναι εγκατεστημένο το σύστημα ηλιακού κλιματισμού, οι ηλιακοί συλλέκτες που παρέχουν ζεστό νερό, θερμοκρασίας 70-75 βαθμών, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στο υπόγειο κάτω από τον κήπο. Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει ο κλιματισμός αντικαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες "το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τον ηλιακό κλιματισμό, όταν έχουμε τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ψύξης –τις μεσημεριανές ώρες δηλαδή των ημερών με μεγάλη ηλιοφάνεια και ζέστη – τότε έχουμε και τον περισσότερο ήλιο και το σύστημα δουλεύει με τον πιο αποδοτικό τρόπο "χρησιμοποιείται, δηλαδή, ο καυτός ήλιος για να έχουμε δροσιά.".

Στο κτήριο έχει εγκατασταθεί και ένα εξελιγμένο σύστημα γεωθερμίας. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει σωλήνα μεγάλου μήκους και μικρής διαμέτρου τοποθετημένες μέσα στο έδαφος. Η θερμότητα χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη θέρμανση ή την ψύξη στο κτίριο. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καταναλώνουν το ένα τέταρτο ηλεκτρικού ρεύματος από μια ηλεκτρική αντίσταση και τη μισή ενέργεια από το κλιματιστικό.

Οι βιοκλιματικές εφαρμογές του "πράσινου κτιρίου", ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κρύσταλλα υψηλής ανακλαστικότητας τα οποία δεν αφήνουν τον ήλιο να εισέλθει στο εσωτερικό και να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Έχουν επιλεγεί φωτιστικά υψηλής απόδοσης με ειδικό πλέγμα για τη διάχυση του φωτός, και τα οποία χρησιμοποιούν λάμπες υψηλής απόδοσης. Τέλος η εξωτερική θερμομόνωση έχει πάχος δύο εκατοστών, αφήνοντας τόσο το κρύο όσο και τη ζέστη μακριά.

Στην ανατολική πρόσοψη του κτιρίου της Sol Energy Hellas τοποθετήθηκαν 44 Φ/Β πλαίσια άμορφου πυριτίου, ισχύος 100W έκαστο, διαμορφώνοντας ένα σύστημα συνολικής ισχύος 4,4 ΚW. H οικονομική απόδοση του συστήματος με τιμολόγηση 0,4 ευρώ / ΚWh ανέρχεται στα 1298 ευρώ ανά έτος.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται στο κτίριο συνολικά όπως υπολογίστηκε από τους; Υπεύθυνους της εταιρείας, ανέρχεται στο 85 -90%, με αντίστοιχη εξοικονόμηση χρημάτων που φτάνουν τα 20.000 ευρώ ετησίως.

γ) Ενεργειακός έλεγχος των κτιρίων.

Η ενεργειακή επιθεώρηση ή ενεργειακή αυτοψία είναι η διαδικασία εκτίμησης και καταγραφής των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας, των παραγόντων που τις επηρεάζουν καθώς και των δυνατοτήτων για εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα κτίριο ή κτιριακό συγκρότημα με την υπόδειξη προτάσεων για την βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης των κτιρίων.

Ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίου: Είναι η διαδικασία ελέγχου και διάγνωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κάθε κτιρίου και της πραγματοποιούμενης κατανάλωσης ενέργειας για την κάλυψη όλων των αναγκών, στοιχεία που προκύπτουν μετά από τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων ή ελέγχων.

Ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές: Είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες όπως καθορίζονται από τον κανονισμό ενεργειακών επιθεωρήσεων και σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίοι διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις για την πιστοποίηση του βαθμού ενεργειακής απόδοσης

Ενεργειακή ταυτότητα κτιρίου: Δελτίο Ενεργειακής ταυτότητας κτιρίου (ΔΕΤΑ):

Είναι ειδικό έντυπο στο οποίο περιγράφεται το σύνολο των ενεργειακών χαρακτηριστικών κάθε κτιρίου, είτε σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Κανονισμό Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ), βάσει του οποίου μελετάται και κατασκευάζεται κάθε νέο κτίριο είτε σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ενεργειακού ελέγχου, καθώς επίσης ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης και η ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται (πράσινο ή κόκκινο)

Ο ΚΟΧΕΕ έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από 6 -1-2006 ώστε, σύμφωνα με την οδηγία 2002/91/ΕΚ. Εάν είχε συμβεί θα είχαμε γλιτώσει τόνους πετρέλαιο και τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγές: 1) Οικολόγιο. 2) Περ. Ecotec. 3) Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου {2004/2153(ΙΝΙ)}

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57054225
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.