ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτια Συνάντηση , Τετάρτη, 05 Μάιος 2004

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στην πρόσφατη συνάντηση τους (Ηράκλειο, 18.4.04), οι Οικολογικές Οργανώσεις της Κρήτης συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης με βάση τα εξής:

1. Το χρόνιο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό παγκρήτιο πρόβλημα της περιφέρειας μακριά από τοπικιστικές λογικές. Είναι συμφέρον όλων των κατοίκων να αναζητήσουν από κοινού τις βέλτιστες τεχνικά και περιβαλλοντικά λύσεις αντί να προσπαθούν να μεταφέρουν στην «αυλή» των διπλανών νομών τα ρυπογόνα εργοστάσια. Οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις απ’ όλες τις γωνιές της Κρήτης φιλοδοξούμε να κινηθούμε σ’ αυτή τη λογική και καλούμε όλους τους φορείς κόμματα, επιμελητήρια, συνδικαλιστές να κάνουν το ίδιο.

2. Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της ενεργειακής ζήτησης της τάξης του 8% που δίδει η ΔΕΗ, αν είναι πραγματικοί και δεν συνιστούν κινδυνολογία για την άκριτη αποδοχή της πολιτικής της ΔΕΗ, συνεπάγονται την ανάγκη διπλασιασμού της εγκατεστημένης ισχύος μέσα σε 9 χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο νέους Αθερινόλακκους ή και συνεχή επέκταση των υπαρχουσών μονάδων. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής για τους αρμόδιους, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας για τους πολίτες. Το πρόβλημα της Κρήτης δεν είναι μόνο πρόβλημα ελλειμματικής παραγωγής, αλλά είναι και πρόβλημα πλεονασματικής ζήτησης. Η ορθολογική χρήση της ενέργειας παντού σε δήμους, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, ο περιορισμός των απωλειών στο δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και τα ευρύτατα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να ανακουφίσουν τόσο την οικονομία όσο και το περιβάλλον. Η εξοικονόμηση της ενέργειας είναι η καθαρότερη μορφή ενέργειας. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό πως η σύγχρονη ανάπτυξη δεν μετριέται από την αύξηση των φουγάρων αλλά απ’ τα αειφορικά χαρακτηριστικά της.

3. Είναι απαράδεκτη η εμμονή στους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ιδιαίτερα προσιδιάζουν στην Κρήτη, έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια εφαρμογής ιδίως όταν συνδυαστούν με μικρά υδροηλεκτρικά έργα και αντλησιοταμιευτήρες νερού αναστρέψιμης λειτουργίας. Είναι σκανδαλώδες το ότι οι αντλησιοταμιευτήρες δεν μπαίνουν στην ατζέντα των δυνατών λύσεων παρότι είναι δόκιμες μέθοδοι και έχουν προταθεί από κορυφαίους επιστήμονες, αλλά και στελέχη της ΔΕΗ, παρότι παρέχουν άμεσα καθαρή ενέργεια, παρότι μας απεξαρτούν από τα ρυπογόνα και ακριβά, εισαγόμενα, ορυκτά καύσιμα, παρότι αυξάνουν σημαντικά τα περιθώρια εγκατάστασης των ΑΠΕ.

4. Βελτιώσεις σημαντικές όμως μπορούν να γίνουν, όσον αφορά τον περιορισμό της ρύπανσης τοπικά στους λειτουργούντες σταθμούς. Πέρα από την εισαγωγή Φυσικού Αερίου στην Κρήτη που παρουσιάζει δυσκολίες και αφορά το απώτερο μέλλον έχει προταθεί από έγκυρους επιστήμονες η χρήση του Υγραερίου. Είναι μια πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις.  Ζητάμε να ερευνηθεί η λύση του Υγραερίου.

Οι οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης με το συντονισμό της  δράση μας σ’ όλα τα επίπεδα, π.χ. κοινές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας,  από κοινού παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, κοινές δικαστικές προσφυγές, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε σε μια σύγχρονη, ρεαλιστική και φιλοπεριβαλλοντική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης που θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία. Το χρωστάμε στην Κρήτη, στον πλανήτη, στα παιδιά μας.

Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Μάιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574748
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.