ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της Κ.Ο. ΛΑΣΙΘΙΟΥ του ΚΚΕ ΣΗΤΕΙΑ - 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008
Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η τουριστική επένδυση ύψους 1,2 δις ευρώ στο Β.Α. άκρο του Νομού Λασιθίου, στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, σε έκταση 25.914 στρεμμάτων με φορέα την αγγλική εταιρεία MINOAN GROUP που "παραχώρησε" για τα επόμενα 80 χρόνια στο ίδρυμα φάντασμα ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστική αποικία – ΓΚΕΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ, αποτελεί οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ενδεχόμενη υλοποίηση της θα συνοδευτεί με καταστροφή του περιβάλλοντος στην πιο παρθένα περιοχή της Α. Μεσογείου, σε μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της γης από άποψη βιοποικιλότητας κι φυσιογνωμίας.
Πρόκειται για περιοχή μοναδικού αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου, ενώ αποτελεί τμήμα του δικτύου NATURA και το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί Ζώνη Ειδικής προστασίας.
Βασική επιδίωξη της επένδυσης είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομιλών, η ενίσχυση της τάσης συγκεντροποίησης των επιχειρηματιών του κλάδου, η προώθηση του λεγόμενου «ποιοτικού τουρισμού» με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με ανυπολόγιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στον εσωτερικό τουρισμό.
Οι οικονομικές επιπτώσεις και όχι μόνο, αφορούν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, αφού η επένδυση θα απορροφήσει στη διάρκεια της τρέχουσας 15ετίας πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς, δεδομένου ότι υπάγεται στο Ν. 2687/1953 περί προστασίας ξένων κεφαλαίων και στους αναπτυξιακούς νόμους που προσφέρουν πακτωλό χρημάτων σε ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ, όπως τον ονομάζουν για το εθνικό συμφέρον και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του τουρισμού (!!!).
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει οφέλη (νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ) είναι ψεύτικο.
Προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στους κατοίκους στην περιοχή, για να τους κάνει συνενόχους σε αυτό το έγκλημα. Το παράδειγμα Διόνυσος (επιχειρήσεις Τροχανά με τη μορφή της χρονομίσθωσης) είναι πρόσφατο που έγινε με ανάλογες τυμπανοκρουσίες και σήμερα μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.
Το επιχείρημα ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αν αυστηροποιηθεί, μπορεί να συγκρατήσει τη ζημιά που θα υποστεί η περιοχή και οι κάτοικοι, είναι σιωπηρή συμφωνία στην επένδυση.
Εδώ οι ευθύνες του ΣΥΝ είναι μεγάλες γιατί ενώ λέει ότι διαφωνεί στην επένδυση, την ίδια στιγμή στηρίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας στον Τουρισμό, αποδέχεται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις «ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού» και στις δημόσιες τουριστικές υποδομές που αποκλειστικά ανήκουν μόνο στο λαό.
Βεβαίως η Νομαρχία και οι αντίστοιχοι Δήμοι μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο εγχείρημα της κυβέρνησης και πρέπει να το ξανασκεφτούν όλοι αυτό, όσοι μιλούν για «κοσμογονία»!
Την ίδια στιγμή βοούν οι ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές στα χωριά και οι αγρότες βλέπουν τους μεγαλέμπορους να απαξιώνουν την τιμή των προϊόντων τους, (λάδι, κρασί, σταφίδα κλπ), ενώ οι καταναλωτές εργαζόμενοι μαστίζονται από την ακρίβεια και την ανεργία.
• Είναι τυχαίο που δεν προχώρησε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που αφορούσε το σύνολο της εν λόγω περιοχής και δεν καθορίστηκαν οι χρήσεις γης;
• Είναι τυχαίο που δεν έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης της περιοχής NATURA;
• Ποιος νομιμοποίησε τη μεταβίβαση της έκτασης αυτής από τη Μονή Τοπλού στο ίδρυμα – εταιρεία φάντασμα;
• Γιατί ακολουθείται πολιτική συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και αφανισμού των αγροτών;
• Γιατί η δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών εδώ και δεκαετίες είναι στο γύψο;
• Γιατί δεν έχει προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης, με βάση και τα νέα επιστημονικά δεδομένα, στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας;
• Γιατί η αντιπλημμυρική προστασία και η αντιπυρική θωράκιση ακόμα και στο μοναδικό φοινικόδασος, παρουσιάζει εγκληματικές ελλείψεις;
Τα παραπάνω ερωτήματα και τόσα άλλα είναι αυταπόδεικτα πια, για να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, ποιος είναι με ποιον και ότι η συγκεκριμένη Τουριστική Επένδυση εξυπηρετεί την πιο βάρβαρη εκδοχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προσπαθούν να προωθήσουν στην Κρήτη. Αυτή η τουριστική επένδυση είναι το μοντέλο "της πράσινης τουριστικής ανάπτυξης" (!!!) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν πιστά, διαχρονικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μαζί κυβέρνηση ΝΔ – αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ προωθούν αυτή την επένδυση. Παραδίδουν τη γη που ανήκει στο λαό, τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά στους εμπόρους των τουριστικών θερέτρων για να κερδοσκοπούν, επιφυλάσσοντας για το λαό το ρόλο του «δουλικού προσωπικού» της διεθνούς πλουτοκρατίας.
Το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικά ΟΧΙ στην επένδυση και καλεί το Λασιθιώτικο λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να την ματαιώσει. Σε αυτό όμως απαιτείται η συνεργασία και η κοινή δράση όλων των νομών του νησιού των εργαζομένων, δεν είναι ένδειξη αλληλεγγύης μόνο, είναι ζήτημα ζωής για όλη την Κρήτη και περα απΆ αυτήν. Έχει να κάνει με τις γενιές που έρχονται και σε τι "κόσμο" θα ζήσουν.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα από την εμπειρία συνολικά της ζωής τους.
Αιτία όλων των προβλημάτων που βασανίζουν την αγροτική – λαϊκή οικογένεια, είναι η εξουσία του κεφαλαίου και υπεύθυνες οι κυβερνήσεις που διαχρονικά την υπηρετούν και σχεδιάζουν μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέρα τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει στην πορεία.
Να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμη του και να την επιβάλει.
Να διεκδικήσει όλο τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό του, ώστε να μπει μπροστά η σχεδιασμένη οικονομία που θα απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες του.
Σήμερα είναι ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλα τα επίπεδα, κλιμακώνοντας την πάλη του σε αυτή την προοπτική. Χρειάζεται ενιαία λαϊκή απάντηση απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε (εισοδηματική πολιτική, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία κλπ).
Τι προτείνει το ΚΚΕ:
1. Παραγωγικές επενδύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και των φτωχών αγροτών, των μικροΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων στον τομέα του Τουρισμού (ενοικιαζόμενα δωμάτια).
2. Ένταξη Μελετών και Έργων για την προστασία του περιβάλλοντος (χλωρίδα, πανίδα, διαχείριση υδρολογικής ισορροπίας της λεκάνης του Βάι...) και των αρχαιολογικών χώρων σε χερσαίο και θαλάσσιο επίπεδο απαιτείται διεπιστημονική σύσκεψη … Αξιοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, χρηματοδότηση από το κράτος ερευνητικών προγραμμάτων και στήριξη της λειτουργίας των εργαζομένων σε αυτό.
3. Προώθηση εναλλακτικών μορφών εσωτερικού τουρισμού ήπιας μορφής, επιδοτούμενα προγράμματα από το κράτος ειδικά για τους νέους και τις νέες της χώρας (περιήγηση, ταξίδια εκπαιδευτικά, επισκέψεις σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς).
4. Δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, με έμφαση στην υγεία, πρόνοια, παιδεία και τον πολιτισμό.
|