ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 13 Ιανουάριος 2008

Α) Θαλάσσια αιολικά πάρκα:

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, των οποίων η χωροθέτηση ευνοείται στις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο, την Νότια Κρήτη, το Βόρειο Ιόνιο καθώς και νοτιανατολικά των Δωδεκανήσων, έχουν πολλά πλεονεκτήματα με εκείνα της στεριάς. Στη θάλασσα πνέουν εντονότεροι άνεμοι και επίσης, δεδομένου ότι η παραγόμενη ενέργεια μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου στον κύβο, εκτιμάται ότι κάθε θαλάσσια ανεμογεννήτρια παράγει αρκετή ενέργεια σΆ ένα χρόνο ώστε να καλύψει τις ανάγκες περίπου 1500 νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει κατά 35.000 τόνους την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος ζωής της που στη θάλασσα είναι μεγαλύτερος κατά 25 χρόνια, προκύπτει η μεγάλη σημασία της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενεργειακή μελέτη για την Ελλάδα έδειξε ότι η χώρα μας μπορεί να καλύψει με 500 μεγάλες ανεμογεννήτριες τουλάχιστον το 10% των ενεργειακών αναγκών της, ενώ τα νησιά του Αιγίου πελάγους, τα οποία έχουν υψηλό δυναμικό, εάν διασυνδεθούν με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο μπορούν να αποτελέσουν αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχους με τους θερμοηλεκτρικούς της ενδοχώρας. Ωστόσο υπολείπονται σήμερα σε αριθμό και δυναμικό αιολικών πάρκων.

Β) Χωροθέτηση:

H ορθή χωροθέτηση ενός αιολικού πάρκου στη θάλασσα, προϋποθέτει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μακρινή απόσταση από την ακτογραμμή και σε μικρά βάθη της θάλασσας, με κριτήρια την οικονομικότητα (κόστος κατασκευής συντηρήσεως), την αποφυγή περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποδοχή από το κοινό, η οποία εξασφαλίζεται με την μεγιστοποίηση της απόστασης του από κατοικημένες παράκτιες περιοχές,από παράκτιες ζώνες αναψυχής, ακτές λουομένων κ.α. Η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα ενός αιολικού πάρκου είναι η ύπαρξη υψηλού και εκμεταλλεύσιμου αιολικού δυναμικού. Το μέγεθος και οι περιοδικές διακυμάνσεις του ανέμου είναι πρωταρχικοί παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την λειτουργία του Θαλάσσιου πάρκου

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/1999 "Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη" (ΦΕΚ 207 Α) .άρθρο 10, τα υποχρεωτικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων στην θάλασσα και τις ακατοίκητες νησίδες είναι τα παρακάτω:

1) Επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που διαθέτουν προϋποθέσεις αιολικής εκμεταλευσιμότητας, και δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης ή δεν αποτελούν ζώνη αποκλεισμού, όπως θεσμοθετημένα ή υποθαλάσσια πάρκα ή βεβαιωμένες γραμμές επιβατικής ναυσιπλοποίας.

2) Ελάχιστες αποστάσεις ανεμογεννητριών για την διασφάλιση της λειτουργικότητας και απόδοσης των αιολικών πάρκων, σύμφωνα με τις διατάξεις του χωροταξικού.

3) Απαγορεύεται η εγκατάσταση Α/Γ σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από οργανωμένες ή διαμορφωμένες ακτές λουομένων ή άλλες αξιόλογες ακτές και παραλίες (π.χ. αμμώδεις).

4) Απαγορεύεται η εγκατάσταση Α/Γ σε μικρούς – κλειστούς κόλπους με εύρος ανοίγματος μικρότερο από 1100 μ.

5) Ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης από περιοχές και στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τις διατάξεις του χωροταξικού.

6) Ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης από οικισμούς,σύμφωνα με τις διατάξεις του χωροταξικού.

7) Πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητα ασφαλούς διασύνδεσης και μεταφοράς της παραγόμενης ηλ.ενέργειας . Μεγίστη απόσταση χερσαίας όδευσης έως τον υποσταθμό διασύνδεσης:20 χλμ.

Γ) Ανάγκη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από παράκτια αιολικά πάρκα.

Τρεις βασικοί λόγοι οδηγούν τα κράτη της Ε.Ε. στη δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων:

α) Μεγαλύτερη δυνατή μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και επομένως συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

β) Έλλειψη διαθέσιμου χώρου στη στεριά, λόγω πολλών χωροταξικών περιορισμών αλλά και περιορισμένης χερσαίας έκτασης σε σχέση με την θαλάσσια περιοχή παγκόσμια.

γ) Μεγαλύτερη απόδοση αιολικών μηχανών μέχρι και 30% στη θάλασσα σε σχέση με την στεριά.

Δ) Ευρωπαϊκές επενδύσεις σε μεγάλα παράκτια αιολικά πάρκα.

Η Γερμανία είναι από τις ελάχιστες χώρες που επενδύουν πάρα πολύ στη παράκτια αιολική ενέργεια, καθώς στόχος είναι έως το 2020 το 30% της παραγωγής ηλεκτρικού να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2008 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα πρώτα αιολικά πάρκα στη Βόρεια και τη Βαλτική θάλασσα.

Στη Βρετανία σχεδιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια αιολικά πάρκα στην περιοχή του Γιορκσάιρ, το οποίο θα περιλαμβάνει 83 τουρμπίνες, οι οποίες θα τροφοδοτούν 195.000 νοικοκυριά με 300 ΜW καθαρής ενέργειας.Επίσης σχεδιάζεται η κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην περιοχή του London Array στην Ακτή Κέντ του Έσσεξ, στην εξωτερική εκβολή του Τάμεση και 12 μίλια από τις ακτές, ενώ θα περιλαμβάνει περισσότερες από 270 τουρμπίνες στη θάλασσα. Η συνολική ενέργεια που θα παράγει θα ξεπεράσει τα 1000 MW. Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2007 αναμένεται να εφαρμοστεί σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων στη Βρετανία τα οποία θα τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό 3.000.000 σπίτια και θα απασχολούν 20.000 εργαζόμενους. Το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 9,76 δις δολάρια και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2008.

Στην Ολλανδία σπανίζει η ελεύθερη γη και επομένως ο μόνος χώρος που κρίνεται κατάλληλος για ανεμογεννήτριες είναι η ανοιχτή θάλασσα. Έξω από τις ακτές της χώρας στη Βόρεια θάλασσα ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από μια σειρά γιγαντιαίων αιολικών πάρκων. Οι Ολλανδοί, που γενικά δεν συμπαθούν τη θέα των τουρμπίνων, μόλις που θα μπορούν να διακρίνουν τις 60 ανεμογεννήτριες του πάρκου Q7, περίπου 20 χλμ. από τις ακτές. Το έργο των 383 εκατ. ευρώ "θα παρέχει ηλεκτρισμό αρκετό για 125.000 νοικοκυριά".Το ευτύχημα για τους μηχανικούς είναι ότι τα νερά έξω από από την Ολλανδία είναι ρηχά και ο βυθός αμμώδης, οπότε η θεμελίωση των πυλώνων σε βάθος 30 μέτρων δεν συναντά μεγάλα εμπόδια.

Γενικά η ανάπτυξη των παράκτιων πάρκων στην Ευρώπη παρουσιάζει ακόμη κάποια προβλήματα. Η τεχνολογία αρχικά, χρειάζεται να ωριμάσει περισσότερο, ώστε να αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι θεμελιώσεις των εγκαταστάσεων αλλά και η συντήρησή τους. Αλλά και οι μηχανές που χρησιμοποιούνται θέλουν άλλου τύπου σχεδίαση. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό παράκτιων περιοχών (από 4.0000 Κwh/m2 Κεφαλονιά, ως 17.000 ΚWh /m2 Νοτιοανατολικό Αιγαίο). Το μοναδικό μειονέκτημα στον Ελλαδικό θαλάσσιο χώρο έναντι των Βόρειων Χωρών, είναι οι απότομες κλίσεις του πυθμένα. Για το σκοπό αυτό αναζητούνται από τους μελετητές παράκτιες περιοχές μα μικρά βάθη.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 333 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57100007
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.