ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 13 Ιανουάριος 2008


Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Αλ Γκορ και στην IPCC (Διακυβερνητική επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές των Ηνωμένων Εθνών), κατέδειξε την σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με το κλίμα του πλανήτη. Η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης της ανθρωπότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη γέννησε πολλά ερωτηματικά στη διεθνή οικονομική κοινότητα.

Στα πλαίσια αυτά στις 30 Οκτωβρίου 2006 δημοσιεύτηκε η περίφημη "Έκθεση Stern", η πιο περιεκτική έκθεση των οικονομικών ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής που έγινε ποτέ. Η έκθεση αυτή είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση της Βρετανίας τον Ιούλιο του 2005 και εκπονήθηκε από το επιτελείο του Sir Nicolas Stern, επικεφαλή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Κυβέρνησης και πρώην ανώτατο Οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η έκθεση αυτή, υπολόγισε ποιο θα είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία αν συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και ποιο θα ήταν αν υλοποιούσαμε τα ενδεδειγμένα μέτρα.. Με απλά οικονομικά μαθηματικά κατέδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος για μια μοναδική παγκόσμια οικονομική ύφεση από την δυσμενή εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών.

Με μια ανατρεπτική θεώρηση της μέχρι σήμερα κρατούσας σχέσης οικονομίας περιβάλλοντος, ο κ. Στέρν έδειξε στους συναδέλφους του οικονομολόγους ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη, θα ωφελούσε την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα έβλαπτε τα συμφέροντα ορισμένων πολυεθνικών που σήμερα κυριαρχούν. Αυτό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ήταν και το πιο δύσκολο σημείο: να πειστεί η οικονομία ότι ενώ μέχρι σήμερα στήριζε την ανάπτυξη "αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον, τώρα έτσι και μόνο έτσι θα προστατεύσει".

H Έκθεση εκτιμά πως το κόστος από την μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι ισοδύναμο με τουλάχιστον 5% και μέχρι 20% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. κάθε χρόνο. Αντίθετα, το κόστος των απαραιτήτων δράσεων γι την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να περιορισθεί σε μόλις 1% του παγκοσμίου Α.Ε.Π. Μάλιστα στο πιο ευνοϊκό σενάριο θα υπάρχει αύξηση του προβλεπόμενου παγκόσμιου Α.Ε.Π ενώ δεν συνυπολογίζονται ενδεχόμενα παράπλευρα οφέλη όπως για παράδειγμα από την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με απλά λόγια ο Στέρν δήλωσε ότι η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να διαλέξει ανάμεσα στην προστασία του κλίματος και την οικονομική ανάπτυξη, γιατί αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς να ακυρώνει το ένα το άλλο. Η πράσινη ανάπτυξη είναι η λύση για τον πλανήτη, τις ανεπτυγμένες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στο δεύτερο μέρος της η Έκθεση εξετάζει τις προκλήσεις που η μετάβαση σε μια κοινωνία μειωμένων εκπομπών θέτει στις εθνικές και διεθνείς πολιτικές. Τρία είναι τα στοιχεία των απαραίτητων πολιτικών προκειμένου αυτές να είναι αποτελεσματικές.

1. Εισαγωγή κόστους στις εκπομπές μέσα από κατάλληλη φορολόγηση, εφαρμογή συστημάτων εμπορίας εκπομπών και/ή ρυθμιστικά πλαίσια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια τιμή εκπομπών (ενός τόνου ισοδύναμου CO2) για όλες τις χώρες και τους τομείς.

2. Τεχνολογική πολιτική που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και εγκατάσταση σε μεγάλη κλίμακα προϊόντων χαμηλών εκπομπών και υψηλής αποδοτικότητας

3. Απομάκρυνση εμποδίων για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού. σχετικά με το τι μπορούν και πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.

Η έκθεση Στέρν ταρακούνησε αρκετά, και όχι μόνο τη βρετανική κυβέρνηση. Δίδοντας έμφαση στην οικονομική πλευρά ενός περιβαλλοντικού προβλήματος, μπορεί με σιγουριά να υποστηριχθεί ότι θα μπορέσει να πείσει ακόμα και χώρες που έφερναν αντιρρήσεις σε εφαρμογή συνθηκών τύπου Κιότο να προβούν πλέον στις απαραίτητες ενέργειες με την δικαιολογία ότι η υιοθέτηση μέτρων περιορισμού εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγούσε σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορεί πλέον να σταθεί.

Ουσιαστικά αυτό που έθιξε ο κ Στέρν είναι αυτό που ως τώρα ήταν το μεγάλο μυστικό της οικονομίας: το "εξωτερικό κόστος". Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες δεν λάμβαναν υπόψη τις συνέπειες τους στο περιβάλλον. Έτσι, είχαμε οικονομική ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Δηλαδή καταναλώνουμε το κεφάλαιο μας και γιΆ αυτό σήμερα κοιτάζουμε την πτώχευση κατάματα. Αυτό το εξωτερικό κόστος υπολόγισε ο κ. Στέρν και μας συγκλόνισε. Γιατί αντίθετα με ότι πίστευε η οικονομική κοινότητα, απέδειξε ότι αν λάβουμε υπόψη μας το εξωτερικό κόστος, η παγκόσμια οικονομία θα ανθίσει.

Μετά από τα παραπάνω οφείλουμε όλοι να μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι μας και στις μετακινήσεις μας. Κάθε φορά που θέλουμε να αγοράσουμε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, να λαμβάνουμε υπόψη μας τις εκπομπές διοξειδίου που απαιτήθηκαν για την Παρασκευή τους Η πλέον σημαντική, ωστόσο, οδός είναι να ασκούμε πίεση στις κυβερνήσεις και να υποστηρίζουμε με την ψήφο μας κόμματα που υπόσχονται δράση στον συγκεκριμένο τομέα.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της έκθεσης Στέρν, είναι ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα, διότι αν αδρανήσουμε τώρα, το μελλοντικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Και όσο περισσότερο καθυστερούμε τόσο περισσότερο αυξάνεται το κόστος. Πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένα πλαίσια διεθνούς πολιτικής, που θα επιτρέπουν τη μείωση των εκπομπών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Είναι ακόμη εφικτό να σταματήσουμε τη συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη, σταθεροποιώντας την ανοδική πορεία της μέσης θερμοκρασίας της Γης σε ένα επίπεδο 3 βαθμών πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Αν είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια 10 ή 20 χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίας. Τώρα, όμως, είναι πολύ αργά πια για να γίνει κάτι τέτοιο, στη βάση μια θετικής σχέσης κόστους – οφέλους. Ωστόσο, αν η ανάληψη δράσης καθυστερήσει για ακόμη 10 ή 20 χρόνια, η στερεοποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε ένα ενδεχόμενο επίπεδο 3 βαθμών πάνω από την προβιομηχανική εποχή – με όλες τις δυσάρεστες, βέβαια, συνέπειες που επιφέρει μια τέτοια αλλαγή. – θα καταστεί ανέφικτη.

Τα απιδιά μας, σύμφωνα με την έκθεση Στέρν, θα γίνουν μάρτυρες θεαματικότερων κλιματικών αλλαγών και ακραίων καιρικών φαινομένων και θα κληθούν να προσαρμοστούν σε αυτές. Ήδη διανύουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Γεγονός που είναι σχεδόν αναπόφευκτο, ακόμη και αν η δράση ξεκινήσει συντονισμένα σήμερα. Ωστόσο, αν κινητοποιηθούμε άμεσα (πράγμα δύσκολο), έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν τα εγγόνια μας και τα παιδιά τους να ζήσουν σΆ ένα εφιαλτικό πλανήτη.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54583861
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.