ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣτΕ: Φρένο στις «τουριστικές» απαλλοτριώσεις, αντισυν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
e , Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2008


Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο προσφυγών ιδιοκτητών οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων τους στην περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας, φαίνεται ότι ο νόμος 2545/97 που δίνει τη δυνατότητα του χαρακτηρισμού έκτασης ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) θα κριθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου. Διαβάστε παρακάτω τα σχετικά δημοσιεύματα:


Το δημοσίευμα στα Νέα:

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΣτΕ
Στοπ σε αναγκαστική απαλλοτρίωση στη Μεσσηνία

ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 17,5 στρεμμάτων, που αποτελούν μέρος έκτασης 260 στρεμμάτων- η οποία απαλλοτριώθηκε για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ)- στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας, προχωρεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση εφάπτεται με περιοχή η οποία είναι καταφύγιο σπάνιων πουλιών, ενώ είναι τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα και για τους λόγους αυτούς ελέγχεται ως προς την καταλληλότητά της για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι δύο ιδιοκτήτες των επίδικων ακινήτων, ζητώντας να ακυρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση- όσον αφορά το μέρος που τους ανήκει - η οποία κηρύχθηκε με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2004. Η Ολομέλεια του ΣτΕ ωστόσο, έκρινε σε διάσκεψησύμφωνα με πληροφορίες- ότι η διάταξη του νόμου 2545/97, η οποία δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως ΠΟΤΑ κατ΄ εξαίρεση σε οποιαδήποτε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος.

Κατά την εκτίμηση των δικαστών του ΣτΕ, πριν από τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως «ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης», πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν η ΠΟΤΑ εγκαθίσταται σε παράκτιες, δασικές ή άλλες αξιόλογες περιβαλλοντικά περιοχές. Κι αυτό γιατί οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από τις εγκαταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα καταστήσουν μάλλον αδύνατο τον μεταγενέστερο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό.


Το δημοσίευμα στο Βήμα:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Φρένο στις «τουριστικές» απαλλοτριώσεις
Αντισυνταγματικοί οι ανεξέλεγκτοι χαρακτηρισμοί εκτάσεων ως ΠΟΤΑ

Αντισυνταγματικός θα κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 2545/97 που δίνει τη δυνατότητα του χαρακτηρισμού έκτασης ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου πραγματοποίησε διάσκεψη μετά την κατάθεση δύο προσφυγών ιδιοκτητών οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων τους στην περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας, συνολικής έκτασης 17,5 στρεμμάτων.

Τα 17,5 στρέμματα είναι μόνο ένα μικρό μέρος συνολικής έκτασης περίπου 260 στρεμμάτων που απαλλοτριώθηκαν με δαπάνες τουριστικής επιχείρησης και κατόπιν αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης (Οκτώβριος 2004), προκειμένου να δημιουργηθεί ΠΟΤΑ στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η δημιουργία γηπέδου γκολφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια έκρινε ότι για να καθοριστεί η ΠΟΤΑ πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός, ιδίως όταν πρόκειται για αξιόλογες περιβαλλοντικά περιοχές, δασικές, παράκτιες κτλ. Και αυτό διότι από τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων είναι πιθανόν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση της συγκεκριμένης ΠΟΤΑ γειτνιάζει με περιοχή που είναι «υποψήφια» για ένταξη στο οικολογικό δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, καθώς φιλοξενεί σημαντική ποικιλία πτηνών, ενώ είναι τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες.


Το δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία:

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις περιοχές τουριστικής ανάπτυξης

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού μιας περιοχής, ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου, ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) χωρίς να έχει προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η διάταξη του νόμου 2545/97 παραβιάζει το Σύνταγμα, καθώς προβλέπει τον κατ' εξαίρεση χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως ΠΟΤΑ, υπό την προϋπόθεση να έχουν εγκριθεί, απλώς, κάποιες γενικές κατευθύνσεις τουριστικής πολιτικής σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει ευρύτερη χωροταξική μελέτη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Κατά την άποψη της Ολομέλειας, ειδικά όταν ο καθορισμός δημιουργίας ΠΟΤΑ γίνεται σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (είναι παράκτιες, δασικές) μπορεί από τις σχετικές εγκαταστάσεις να προκληθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες θα είναι δύσκολο ή αδύνατον να αντιμετωπιστούν.

Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αποτέλεσε προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου στη Μεσσηνία, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους, αίτημα που γίνεται δεκτό. Με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2004 είχε κηρυχθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων (μεταξύ αυτών και των προσφευγόντων) συνολικού εμβαδού 260 στρεμμάτων υπέρ τουριστικής επιχείρησης για τη δημιουργία ΠΟΤΑ.

e


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 128 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55088022
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.