ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Σημασία των Πάρκων της Κοζάνης για τους φτερωτούς επ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αγρια ζωή
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2008


Το σπίτι μου βρίσκεται μπροστά στο πάρκο του ΟΣΕ της Κοζάνης. Τώρα το χειμώνα έχω προσέξει ότι μια ομάδα από εκατοντάδες κόρακες (Corvus corax) επισκέπτεται και κουρνιάζει στο πάρκο πριν από κάθε χιονόπτωση. Μάλιστα, κάθε απόγευμα μετά τη δύση του ηλίου, περνούν ακριβώς πάνω από το σημείο αυτό, έχοντας κατεύθυνση Ν-ΝΔ προς Β-ΒΑ.

Αν και δεν γνωρίζω κάποια επιστημονική ερμηνεία για τη συμπεριφορά αυτή, την αξιοποιώ το χειμώνα σαν οιωνό, αφού γνωρίζω ότι όταν τα κοράκια μένουν στο πάρκο, την άλλη μέρα, η Κοζάνη ντύνεται στα λευκά. Το πάρκο του ΟΣΕ είναι γενικά μια ήσυχη περιοχή, αν εξαιρέσουμε ότι οι ερασιτέχνες ραλίστες της Κοζάνης χρησιμοποιούν τον περιβάλλοντα δρόμο σαν πίστα καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο παραμικρός θόρυβος τρομάζει τα πουλιά και τα αναγκάζει να που πετουν συνεχώς γύρω από τα δέντρα, με αποτέλεσμα, τις χιονοστολισμένες νύχτες να έχουμε μαύρα ιπτάμενα αντικείμενα σε ένα λευκό φόντο. Σκηνή πολύ .. Gothic

Προχτές το βράδυ έγινα μάρτυρας ενός περιστατικού άγριας ομορφιάς. Καθώς πήγαινα στο σπίτι μου άκουσα τους κόρακες να κρώζουν με έναν ιδιαίτερο και επίμονο τρόπο. Παρατήρησα ότι πέταξαν πολύ ψηλά από τα δέντρα, ενώ απομακρύνθηκαν αμέσως σαν κάτι να τα ενόχλησε. Επειδή όταν παρατηρούμε τη φύση, κάθε τι που δεν είναι συνηθισμένο προμηνύει και κάτι το μοναδικό που πρόκειται να συμβεί, είπα να περιμένω για να δω τι επακολουθούσε…

Μετά από ένα λεπτό ακούστηκε μέσα από τα δέντρα ένας ήχος, σαν κάτι να γκρεμίζεται από ψηλά σπάζοντας τα κλαδιά των δέντρων. Τότε ξεπρόβαλε ένα πολύ μεγάλο αρπακτικό. Ήταν ένας Μπούφος (Bubo bubo), ο οποίος είχε γραπώσει στα νύχια του ένα κοράκι και το έσπρωχνε προς το έδαφος. Ο Μπούφος ήταν από τους μεγαλύτερους που έχω παρατηρήσει, με ύψος. πάνω από 70 εκ. Όταν ακινητοποίησε το θύμα του είχε ένα τρομερό ύφος. Στεκόταν πάνω του με μια μοναδική επιβλητικότητα.

Στριφογύρισε το κεφάλι του μερικές φορές και σταμάτησε το βλέμμα του πάνω μου. Πραγματικά, η σκηνή αυτή ήταν συγκλονιστική!

Έπειτα, με ένα σάλτο και έχοντας τη λεία γαντζωμένη στα νύχια του πέταξε με αργές κινήσεις των φτερούγων προς το μέρος με τα λιγότερα φώτα, πίσω από το κτήριο του Σταθμού.

Το πάρκο του ΟΣΕ, αν και μικρό σε έκταση, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της ύπαρξης σιντριβανιού το καλοκαίρι, αποτελεί ένα μικρό οικοσύστημα μέσα την πόλη της Κοζάνης. Για μια τόσο αφιλόξενη για τα άγρια είδη περιοχή, όπως η Κοζάνη, ένα τέτοιο πάρκο θεωρείται μια Νησίδα Βιοποικιλότητας. Όλο το χρόνο και ανάλογα με την εποχή, φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία πουλιών (Ενδεικτικά: Γκιώνης, Κούκος, Μπούφος, Κότσυφας, Δεκαοκτούρα, Αγριοπερίστερο, Σπουργίτης, Κουρούνα, Καρακάξα, Σπίνος, Σκαρθάκια, Φλώρους, Καρδερίνες και δεκάδες άλλα Ωδικά πτηνά). Τα περισσότερα από αυτά σταθμεύουν για λίγες μέρες προσφέροντας σε μας τους ανθρώπους των πόλεων μερικές εμπειρίες επαφής με τη φύση, που τόσο πολύ έχουμε στερηθεί. Δεν θα σβήσω ποτέ από τη μνήμη μου την περίοδο των μετασεισμών το 1995, όταν μέναμε σε σκηνές μέσα στο πάρκο, και κάθε πρωί ακούγαμε στον ύπνο μας το κελάηδισμα του Σπίνου. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν όλο το βράδυ έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Μια πραγματική πανδαισία από φωνές πτηνών.

Παραδείγματα άλλων πιο ανεπτυγμένων χωρών μας υπενθυμίζουν τη σημασία που θα πρέπει να δίνουμε στα αστικά πάρκα, ώστε αυτά να είναι πιο φιλόξενα στα είδη πανίδας και χλωρίδας. Τα φυσικά αστικά πάρκα (όπως ονομάζονται) είναι μια σύγχρονη τάση, την οποία πολλές χώρες της Ευρώπης (βλέπε Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία) έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες. Σφύζουν από κόσμο όλες τις ώρες τις μέρας. Οι κάτοικοι κάνουν περίπατους, μελετούν, ασκούν χόμπι όπως η ορνιθοπαρατήρηση, τα σχολεία οργανώνουν εκπαιδευτικούς περίπατους κλπ.

Στην Ελλάδα πολλές έρευνες Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μαρτυρούν την ύπαρξη εντός αστικών περιοχών μιας τεράστιας βιοποικιλότητας επιγενών ειδών, η οποία μάλιστα αναπτύχθηκε, δίχως να έχει προηγηθεί κανένας σχεδιασμός. Ο αριθμός των ειδών της μικροπανίδας αυξάνεται κατακόρυφα, όταν κατά την ανάπλαση των πόλεων λαμβάνεται υπόψη και ο παράγων αστική βιοποικιλότητα.

Τα αστικά πάρκα της Κοζάνης, παρά την μικρή τους έκτασή, μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο ημιφυσικών νησίδων, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση του πρασίνου σε οδούς, αυλές και ταράτσες σε όλη την πόλη, θα προσφέρουν ποιότητα ζωής στους κατοίκους αλλά και μικρά ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή. Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει να αλλάξουν παλιές νοοτροπίες, σαν εκείνες που θέλουν στο τοπίο να κυριαρχεί ο «Αρχων των σύγχρονων ελληνικών Πόλεων», το Τσιμέντο, δίχως ίχνος φυσικού πράσινου.Κόρακας (Corvus corax): Είναι το μεγαλύτερο στρουθιόμορφο της οικογένειας των Κορακιδών.
Ο αυτοκρατορικός κόρακας, με μήκος πάνω από τα 60εκ. και με μαύρο φτέρωμα, είναι παμφάγο και τρέφεται κυρίως με πτώματα ζώων.
Ο μαύρος κόρακας, πιο μικρός από τον αυτοκρατορικό, ζει σε κοπάδια και είναι παμφάγος. Συνήθως βρίσκεται σε βουνά όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση. Η πτήση τους είναι δυναμική και σε ευθεία γραμμή. Συχνά κάνει ακροβατικά στον αέρα, ιδίως την άνοιξη και φωλιάζει σε προεξοχές κάθετων γκρεμών και σε δέντρα.Μπούφος (Bubo bubo): Είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό νυχτόβιο πουλί με ύψος 70 εκ., που φωλιάζει σε τρύπες βράχων ή κουφάλες δέντρων. Κυνηγάει το σούρουπο και την αυγή μικρά θηλαστικά και πουλιά
   


Είμαστε αισιόδοξοι ότι ποτέ δεν είναι αργά!
Αλλαγή φιλοσοφίας ...τώρα !

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πληροφορίες: Νίτσας Αθ. Λουκάς,
Δασοπόνος, Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
Τηλ: +306979793516 e-mail: l .nitsas@gmail.com 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 60 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562897
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.