ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Πλανήτης Γη
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ , Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2007

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που συνέρχεται στο διάστημα 3 έως 14 Δεκεμβρίου 2007 στο Μπαλί.

Στο Ηράκλειο, περιβαλλοντικές κινήσεις και κινήματα πόλης, συνδικάτα, φορείς, πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών μαζί με ενεργούς πολίτες ετοιμάζονται για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ στις 8 Δεκέμβρη και ώρα 1μ.μ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που καταστρέψανε 3.000.000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη. Ειδικά η Κρήτη είναι από τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, καθώς κινδυνεύει άμεσα από την μείωση των βροχοπτώσεων, από την ερημοποίηση και από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει σήμερα επιτέλους να βάλουμε τον πλανήτη και τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των ρυπογόνων βιομηχανικών και των εταιριών παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και νΆ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ, δεν εφαρμόζει ούτε τις, έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς, δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο. Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ τα μέσα μεταφοράς παραμένουν ακριβά και δυσλειτουργικά. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι προωθούνται έστω και δειλά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όμως τα περισσότερα αιολικά πάρκα σήμερα χωροθετούνται με μοναδικό κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τις ανοχές των τοπικών οικοσυστημάτων.

Ενώ η επάρκεια και η ποιότητα του νερού απειλείται από το εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο, τη σπατάλη, τις διαρροές των δικτύων (πάνω από 50% στο Ηράκλειο), και τις χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις κι ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται με την κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή του γίνεται σπασμωδικά με επικίνδυνα, καταστροφικά και άστοχα μεγάλα έργα όπως το φράγμα στον Αποσελέμη, η εκτροπή των νερών του Οροπεδίου Λασιθίου, το φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο, η εκτροπή του Πλατύ ποταμού κ.ά.

Τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες μένουν απροστάτευτα και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες ή παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα την υποβάθμισή και την καταστροφή τους. Οι προστατευόμενες περιοχές του νησιού μας γίνονται εύκολη λεία στα χέρια «μεγαλοεπενδυτών» που επιδοτούνται για να τις γεμίσουν με χιλιάδες βίλες και γήπεδα γκολφ.

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.

Όλοι οι ενεργοί πολίτες και τα κινήματα που δίνουμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.

Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στα Λιοντάρια του Ηρακλείου, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής και διεκδικούμε για μας και τις επόμενες γενιές:

•    Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας στην κατανάλωση. Να εφαρμοστούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης των κτιρίων. Να υποστηριχτούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα. Η Κρήτη μπορεί και πρέπει να καλύψει το 100% των ενεργειακών αναγκών της με Ανανεώσιμες Πηγές.

•    Να απορριφθεί κατηγορηματικά κάθε ιδέα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο. Καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης, αποθήκευσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

•    Να ληφθούν άμεσα αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, να εφαρμοστούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για να περιοριστεί η μόλυνση του νερού και του αέρα.

•    Να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου με την δραστική ενίσχυση των δημοσίων μέσων μεταφοράς και του ποδήλατου. Δημιουργία χώρων στάθμευσης μακριά από τα κέντρα των πόλεων κοντά στους συγκοινωνιακούς κόμβους.

•    Να εφαρμοστεί σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων με πολιτικές μείωσης, διαρκή ενημέρωση, αμφισβήτηση του καταναλωτικού πρότυπου που παράγει διαρκώς σκουπίδια και συμμετοχή των πολιτών για ανακύκλωση στην πηγή. Να κλείσουν οριστικά και να αποκατασταθούν οι ΧΥΤΑ και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου καύσης στην Κρήτη.

•    Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό με απλά συστήματα εμπλουτισμού και προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα. Να καταπολεμηθούν οι διαρροές των δικτύων στις πόλεις και η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους. Να σταματήσουν τα φαραωνικά έργα με τις εκτροπές και τα μεγάλα φράγματα.

•    Να μη γίνει καμία οικοπεδοποίηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Να μη γίνει αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι. Να διατηρηθούν και να πολλαπλασιαστούν οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Να προστατευτούν αποτελεσματικά με φορείς διαχείρισης και ενημέρωση οι προστατευόμενες περιοχές και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών χωρίς να καταστρέφονται με γήπεδα γκολφ και πολυτελή ξενοδοχεία.

•    Να στηριχτεί ουσιαστικά η γεωργία χωρίς χημικά φυτοφάρμακα λιπάσματα και να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η Κρήτη μπορεί να περάσει σε μια καθολική εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας. Να ενεργοποιηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) από την γεωργία και την διατροφή μας.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ • ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Δεκέμβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 119 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085752
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.