ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ Α |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Νομικά θέματα
|
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
,
Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2007
|
Με καθυστέρηση 32 ετών, μετά από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975, εκπληρώνεται ...εκτός απροόπτου η Συνταγματική επιταγή για Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Χωροταξικό σχεδιασμό, εξ΄αρχής αποδυναμωμένο, καθορισμένο από αναπτυξιακό προγραμματισμό που «αναγνωρίζει» το ΕΣΠΑ και τη στρατηγική της Λισαβώνας, και «ξεχνάει» τις υπόλοιπες δραστηριότητες που ασκούνται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των περιοχών της χώρας, που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία τους. Χωροταξικό σχεδιασμό που αναγνωρίζει την ανάγκη σύνδεσής του με τη Διοικητική Οργάνωση της χώρας, αλλά δεν την περιλαμβάνει, διστάζοντας φαίνεται να δεσμευτεί για τον χρονικό ορίζοντα της δεκαπενταετίας, που το Γενικό Πλαίσιο έχει ως ορίζοντα, αφού αγαπημένο σπορ του πολιτικού συστήματος είναι οι διαρκείς μεταβολές, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για το ασαφές και ασταθές περιβάλλον που αυτές οι διαρκείς μεταβολές διαμορφώνουν.
Αειφόρο ανάπτυξη που βασίζεται σε ευχές αφού οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που υπογράφουν την ΚΥΑ για την αναγκαιότητα Στρατηγικής Περιαλλοντικής Εκτίμησης Σχεδίων και Προγραμμάτων, φρόντισαν εξ΄αρχής να εξαιρέσουν από την υποχρέωση αυτή το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Ανεξάρτητα όμως κι απΆ αυτό, το Γενικό Πλαίσιο ούτε την κλιματική αλλαγή λαμβάνει υπ΄όψη, ούτε άλλες εκθέσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον. Επίσης, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τους ευαίσθητους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, δεν δεσμεύεται ποιοτικά και ποσοτικά για τους φυσικούς πόρους, ενώ στο χάρτη για τις προστατευόμενες περιοχές εμφανίζει πίνακα μόνο με τις περιοχές όπου έχουν ήδη εκπονηθεί Διαχειριστικά Σχέδια και έχουν συσταθεί Φορείς Διαχείρισης σε διάσταση με τις προθέσεις που δηλώνονται στο κείμενο.
Προσανατολισμένο στην Ανταγωνιστικότητα και όχι στη Συνοχή, βασίζεται σε «πόλους, δίπολα πόλεων και άξονες ανάπτυξης», σε μεγάλο βαθμό ήδη διαμορφωμένους, που ταυτίζονται και νομιμοποιούν τα μεγάλα οδικά έργα που έγιναν στη χώρα με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Έτσι «...η κατάταξη αυτή, χωρίς καθορισμένα κριτήρια, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ένα τέτοιο ανταγωνισμό των ελληνικών πόλεων, ο οποίος να απειλήσει την αστική οικονομική και κοινωνική συνοχή, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να διακυβεύεται αλλά οφείλει να αποτελεί και πρωταρχική στοχοθεσία του Γενικού Πλαισίου», όπως πολύ σωστά επισημαίνει το Ιστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Εθνικό Χωροταξικό: Μια πρώτη προσέγγιση Αθήνα 31 Αυγούστου 2007), τονίζοντας, παράλληλα, ότι τα αστικά κέντρα θα πρέπει ορθότερα να αντιμετωπιστούν σαν «δίκτυα πόλεων». Ευχολόγιο αποτελεί και πρόθεση που δηλώνεται για περιορισμό της εκτός σχεδίου και της αυθαίρετης δόμησης αφού δεν προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα ούτε και σχέδιο που να οδηγεί συγκεκριμένα σε εκπλήρωση αυτών των «στόχων».
Το «πολυπολικό σύστημα ανάπτυξης των νησιών» αποτελεί άλλοθι για να κρατήσει τα νησιά ασύνδετα από την υπόλοιπη χώρα, μια «τρύπα» όπως χαρακτηριστικά διαπιστώθηκε στο Συνέδριο των Νησιωτικών Τμημάτων του ΤΕΕ (Ηράκλειο 22-25 Νοεμβρίου 2007), όπου με τη μοναδική εισήγηση κυβερνητικού εκπροσώπου που έγινε, δηλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να παραπέμψει την άσκηση πολιτικής για τη νησιωτικότητα στην ...επόμενη, μετά το 2013, προγραμματική περίοδο!
Ειδικά για την Κρήτη, το Γενικό Πλαίσιο απλά «περιγράφει» τον ήδη «ανεπτυγμένο» βόρειο άξονα και το εκπορευόμενο από λογική πολιτικών ισορροπιών δίπολο Ηράκλειο – Χανιά, επιφυλάσσοντας τριτεύοντα ρόλο για τους Νομούς Ρεθύμνης και, κυρίως, Λασιθίου, που βρίσκεται εκτός επιρροής του παραπάνω «δίπολου».
Για το Νομό Ηρακλείου «ξεχνάει» να τοποθετήσει στο χάρτη το νέο διεθνές αεροδρόμιο, δυναμιτίζει την ανάπτυξη του Νότου, σύμφωνα με τη φυσιογνωμία του, επιδιώκοντας να χωροθετήσει «εξιδεικευμένο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων» στο νοτιοκεντρικό αλλά ενδεχομένως και στο νοτιοανατολικό (ανύπαρκτο) άξονα, εμπλέκοντας στην προοπτική αυτή και το Νομό Λασιθίου και συσκοτίζει το μέχρι σήμερα θεωρούμενο στρατηγικό ρόλο του λιμανιού Ηρακλείου ως κύριας πύλης για την Κρήτη για όλες τις δραστηριότητες, αφού μεταξύ της επιβατικής - τουριστικής δραστηριότητας που του αποδίδει και της δραστηριότητας της διαμετακόμισης από την οποία προσπαθεί να το απαλλάξει, «ξεχνάει» την κλασσική, διαχρονική εμπορευματική του δραστηριότητα!
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
. ecocrete.gr . |