ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 20 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ Α Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Νομικά θέματα
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2007


Με καθυστέρηση 32 ετών, μετά από τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975, εκπληρώνεται ...εκτός απροόπτου η Συνταγματική επιταγή για Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Χωροταξικό σχεδιασμό, εξ΄αρχής αποδυναμωμένο, καθορισμένο από αναπτυξιακό προγραμματισμό που «αναγνωρίζει» το ΕΣΠΑ και τη στρατηγική της Λισαβώνας, και «ξεχνάει» τις υπόλοιπες δραστηριότητες που ασκούνται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των περιοχών της χώρας, που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία τους. Χωροταξικό σχεδιασμό που αναγνωρίζει την ανάγκη σύνδεσής του με τη Διοικητική Οργάνωση της χώρας, αλλά δεν την περιλαμβάνει, διστάζοντας φαίνεται να δεσμευτεί για τον χρονικό ορίζοντα της δεκαπενταετίας, που το Γενικό Πλαίσιο έχει ως ορίζοντα, αφού αγαπημένο σπορ του πολιτικού συστήματος είναι οι διαρκείς μεταβολές, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για το ασαφές και ασταθές περιβάλλον που αυτές οι διαρκείς μεταβολές διαμορφώνουν.

Αειφόρο ανάπτυξη που βασίζεται σε ευχές αφού οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που υπογράφουν την ΚΥΑ για την αναγκαιότητα Στρατηγικής Περιαλλοντικής Εκτίμησης Σχεδίων και Προγραμμάτων, φρόντισαν εξ΄αρχής να εξαιρέσουν από την υποχρέωση αυτή το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Ανεξάρτητα όμως κι απΆ αυτό, το Γενικό Πλαίσιο ούτε την κλιματική αλλαγή λαμβάνει υπ΄όψη, ούτε άλλες εκθέσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον. Επίσης, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τους ευαίσθητους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, δεν δεσμεύεται ποιοτικά και ποσοτικά για τους φυσικούς πόρους, ενώ στο χάρτη για τις προστατευόμενες περιοχές εμφανίζει πίνακα μόνο με τις περιοχές όπου έχουν ήδη εκπονηθεί Διαχειριστικά Σχέδια και έχουν συσταθεί Φορείς Διαχείρισης σε διάσταση με τις προθέσεις που δηλώνονται στο κείμενο.

Προσανατολισμένο στην Ανταγωνιστικότητα και όχι στη Συνοχή, βασίζεται σε «πόλους, δίπολα πόλεων και άξονες ανάπτυξης», σε μεγάλο βαθμό ήδη διαμορφωμένους, που ταυτίζονται και νομιμοποιούν τα μεγάλα οδικά έργα που έγιναν στη χώρα με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Έτσι «...η κατάταξη αυτή, χωρίς καθορισμένα κριτήρια, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ένα τέτοιο ανταγωνισμό των ελληνικών πόλεων, ο οποίος να απειλήσει την αστική οικονομική και κοινωνική συνοχή, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να διακυβεύεται αλλά οφείλει να αποτελεί και πρωταρχική στοχοθεσία του Γενικού Πλαισίου», όπως πολύ σωστά επισημαίνει το Ιστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Εθνικό Χωροταξικό: Μια πρώτη προσέγγιση Αθήνα 31 Αυγούστου 2007), τονίζοντας, παράλληλα, ότι τα αστικά κέντρα θα πρέπει ορθότερα να αντιμετωπιστούν σαν «δίκτυα πόλεων». Ευχολόγιο αποτελεί και πρόθεση που δηλώνεται για περιορισμό της εκτός σχεδίου και της αυθαίρετης δόμησης αφού δεν προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα ούτε και σχέδιο που να οδηγεί συγκεκριμένα σε εκπλήρωση αυτών των «στόχων».

Το «πολυπολικό σύστημα ανάπτυξης των νησιών» αποτελεί άλλοθι για να κρατήσει τα νησιά ασύνδετα από την υπόλοιπη χώρα, μια «τρύπα» όπως χαρακτηριστικά διαπιστώθηκε στο Συνέδριο των Νησιωτικών Τμημάτων του ΤΕΕ (Ηράκλειο 22-25 Νοεμβρίου 2007), όπου με τη μοναδική εισήγηση κυβερνητικού εκπροσώπου που έγινε, δηλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να παραπέμψει την άσκηση πολιτικής για τη νησιωτικότητα στην ...επόμενη, μετά το 2013, προγραμματική περίοδο!

Ειδικά για την Κρήτη, το Γενικό Πλαίσιο απλά «περιγράφει» τον ήδη «ανεπτυγμένο» βόρειο άξονα και το εκπορευόμενο από λογική πολιτικών ισορροπιών δίπολο Ηράκλειο – Χανιά, επιφυλάσσοντας τριτεύοντα ρόλο για τους Νομούς Ρεθύμνης και, κυρίως, Λασιθίου, που βρίσκεται εκτός επιρροής του παραπάνω «δίπολου».

Για το Νομό Ηρακλείου «ξεχνάει» να τοποθετήσει στο χάρτη το νέο διεθνές αεροδρόμιο, δυναμιτίζει την ανάπτυξη του Νότου, σύμφωνα με τη φυσιογνωμία του, επιδιώκοντας να χωροθετήσει «εξιδεικευμένο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων» στο νοτιοκεντρικό αλλά ενδεχομένως και στο νοτιοανατολικό (ανύπαρκτο) άξονα, εμπλέκοντας στην προοπτική αυτή και το Νομό Λασιθίου και συσκοτίζει το μέχρι σήμερα θεωρούμενο στρατηγικό ρόλο του λιμανιού Ηρακλείου ως κύριας πύλης για την Κρήτη για όλες τις δραστηριότητες, αφού μεταξύ της επιβατικής - τουριστικής δραστηριότητας που του αποδίδει και της δραστηριότητας της διαμετακόμισης από την οποία προσπαθεί να το απαλλάξει, «ξεχνάει» την κλασσική, διαχρονική εμπορευματική του δραστηριότητα!

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.

Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 107 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54655617
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.