ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει ψήφισμα για τις π Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΜΠΑΧΑΪ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ , Πέμπτη, 29 Νοέμβριος 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει ψήφισμα για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν

Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα εκφράζοντας "βαθιά ανησυχία" για τις "συνεχιζόμενες συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων" στο Ιράν.

Το ψήφισμα που εισήγαγε ο Καναδάς και συν-κηδεμόνεψαν άλλες 41 χώρες, καταγράφει την καταστολή και τη δίωξη που έχει εξαπολύσει η Ιρανική κυβέρνηση εναντίον διαφόρων ομάδων από γυναικείες οργανώσεις και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οργανώσεις εργατών, καθώς επίσης και διάφορες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρανών Μπαχάι.

Το ψήφισμα ενεκρίθη από την Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης με ψήφους 72 υπέρ και 50 κατά. Πενήντα πέντε κράτη μέλη απείχαν από την ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αυτό εξασφαλίζει ουσιαστικά την υπερψήφιση του ψηφίσματος από ολόκληρη την Γενική Συνέλευση σε μια τελική ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη να γίνει το Δεκέμβριο.

Η έγκριση του ψηφίσματος έγινε κατόπιν ενός διαδικαστικού ελιγμού από το Ιράν, γνωστού ως πρόταση "μη δράσης" που όμως καταψηφίσθηκε με ψήφους 78 υπέρ, 79 κατά και 24 αποχές. Αυτή η ψηφοφορία, που έλαβε χώρα την ίδια μέρα, θεωρήθηκε ως μια σημαντική δοκιμασία της βούλησης της Γενικής Συνέλευσης να εξετάζει όταν απαιτείται τα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες χώρες.

"Είμαστε ικανοποιημένοι που η Γενική Συνέλευση δεν αποποιήθηκε της ευθύνες της να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως αυτές προσδιορίζονται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", είπε η Μερβάς Μαάνιαν, εκπρόσωπος Τύπου για την Μπαχάι Κοινότητα της Ελλάδας.

"Εκφράσεις ανησυχίας όπως αυτή από τη διεθνή κοινότητα αποτελεί την σημαντικότερη πηγή προστασίας και ενθάρρυνσης όχι μόνο για τους Ιρανούς Μπαχάι αλλά και για τις άλλες καταδιωκόμενες ομάδες και άτομα στο Ιράν.

"Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι απέτυχαν και πάλι φέτος οι προσπάθειες του Ιράν να αποτρέψει αυτού του είδους ψηφίσματα μέσω του διαδικαστικού ελιγμού", είπε η κα Μαάνιαν. "Η καταψήφιση της επονομαζόμενης πρότασης "μη δράσης" πριν την έγκρισή του ίδιου του ψηφίσματος δίνει ένα ηχηρή μήνυμα για τη σπουδαιότητα των εθνικών ψηφισμάτων όπως αυτό".

Μια πρόταση "μη δράσης" είναι μια διαδικασία που, εάν περάσει, σταματά τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών από κάθε συζήτηση για το συγκεκριμένο ψήφισμα. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να επιτρέπει στις χώρες να αποφύγουν να δώσουν μια θετική ή αρνητική ψήφο για πολιτικώς ευαίσθητα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, και έτσι ξεφεύγουν από τον έλεγχο της διεθνής κοινότητας, εξήγησε η κα Μαάνιαν.

Το ίδιο το ψήφισμα περιγράφει σαφώς μια επιδεινωμένη κατάσταση ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν, εκφράζοντας "σοβαρές ανησυχίες" για "επιβεβαιωμένες περιπτώσεις" "βασανιστηρίων και σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, συμπεριλαμβανομένου και μαστιγωμάτων και ακρωτηριασμών", δημόσιων εκτελέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του λιθοβολισμού και "των συλλήψεων, των βίαιων καταστολών, και της καταδίωξης γυναικών που ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική συγκέντρωση, των εκστρατειών εκφοβισμού ενάντια στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών, και της συνεχιζόμενης διάκρισης κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Το ψήφισμα επίσης τονίζει τις "αυξανόμενες διακρίσεις και άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ενάντια σε άτομα που ανήκουν στις θρησκευτικές, εθνικές, γλωσσικές ή άλλες μειονότητες" συμπεριλαμβανομένων των Αράβων, των Αζέρων, των Μπαλούτς, των Κούρδων, των Χριστιανών, των Εβραίων, των Σούφι και Σουνί Μουσουλμάνων και των Μπαχάι.

Όσον αφορά τους Μπαχάι, το ψήφισμα τονίζει ιδιαίτερα ότι υπάρχουν "επιθέσεις από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίων των Μπαχάι και την πίστη τους, αυξανόμενες αποδείξεις προσπαθειών του Κράτους να καταγράψει και να παρακολουθήσει τους Μπαχάι, παρεμπόδιση των Μπαχάι από την φοίτηση στα πανεπιστήμια και την οικονομική τους επιβίωση, καθώς και αύξηση περιπτώσεων αυθαίρετων συλλήψεων και φυλακίσεων".

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στους "τρέχοντες, συστηματικούς και σοβαρούς περιορισμούς της ελευθερίας των ειρηνικών συγκεντρώσεων και συναναστροφών, και της ελευθερίας της άποψης και της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης και στα συνδικάτα, και την αυξανόμενη παρενόχληση, τον εκφοβισμό και τη δίωξη των πολιτικών αντιπάλων και υποστηρικτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, από όλους τους τομείς της Ιρανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων και της βίαιης καταστολής των συνδικαλιστών, των εργατών που συγκεντρώνονται ειρηνικά και των σπουδαστών".
Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν ήταν το αντικείμενο ενός ψηφίσματος που εγκρίθηκε από επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΜΠΑΧΑΪ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την
κα Μερβάς Μαάνιαν, τηλ. 693-2277939,
mehrvash@hol.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 29 Νοέμβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 162 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58156964
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.