ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 06 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δελτίο Τύπου του ΣΥΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
ΣΥΝ , Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2007


* Φρένο της Κομισιόν στα σχέδια τσιμεντοποίησης των καμένων σε προστατευόμενη περιοχή Natura στη Ζαχάρω!

* Απάντηση Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη: "Η διατήρηση των κατεστραμμένων περιοχών Natura στην αρχική τους κατάσταση, χωρίς αλλαγές στις χρήσεις γης και αποχαρακτηρισμούς" αποτελεί "σημαντικό κριτήριο για την κοινοτική χρηματοδότηση"!

* Δημ. Παπαδημούλης: "Να ακυρωθεί αμέσως η σκανδαλώδης σύμβαση ΚΕΔ - Δήμου Ζαχάρως. Θέτει σε κίνδυνο την κοινοτική συγχρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών."

Η Κομισιόν, με μια απάντηση -κόλαφο για τις προεκλογικές ψηφοθηρικές μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, βάζει φρένο στο σχέδιο τσιμεντοποίησης 2.600 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, τμήμα των οποίων ανήκει στο προστατευόμενο δικτυο Natura 2000. Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, δηλώνει πλήρη άγνοια για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ζητά εξηγήσεις και στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θέτει με έμφαση ως "σημαντικά κριτήρια" για την κοινοτική χρηματοδότηση "την διατήρηση των κατεστραμμένων περιοχών Natura 2000 στην αρχική τους κατάσταση, χωρίς αλλαγές στις χρήσεις γης και αποχαρακτηρισμούς", καθώς και "την κατάρτιση -το συντομότερο δυνατόν- σχεδίων αποκατάστασης των καμένων περιοχών.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν τόνιζε ότι "Δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στον Νομό Ηλείας και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, η Κτηματική Εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε (12.9.07) με Προγραμματική Συμφωνία στον Δήμο Ζαχάρως δύο χιλιάδες εξακόσια στρέμματα δίπλα στη θάλασσα με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Όμως μέρος αυτής της προς «ανάπτυξη» περιοχής και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά και Κακόβατος» συνολικής έκτασης 3.274 στρεμμάτων, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 βάσει της Οδηγίας 92/43. Ήδη πολλές οικολογικές οργανώσεις έχουν προβάλλει την έντονη αντίδρασή τους, τονίζοντας ότι: «πρόκειται για σκανδαλώδη κίνηση καθώς αφορά μια εξαιρετικά σημαντική παράλια ζώνη με μοναδικά οικοσυστήματα όπως οι αμμοθίνες και μοναδικά είδη πανίδας όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα…»"

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητούσε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής και ρωτούσε εάν προκύπτει κίνδυνος για την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια, εξαιτίας αυτών των ενεργειών.

Ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας στην απάντησή του τονίζει ότι: «Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για την κατάσταση που περιγράφει στην ερώτησή του το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Θα απευθυνθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητήσει στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με την εικαζόμενη παραχώρηση εκτάσεων της περιοχής Natura 2000, μετά τις δασικές πυρκαγιές, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.»

Ο Έλληνας επίτροπος καταλήγει υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει έργα αποκατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές και ότι διερευνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχουν οι ποικίλοι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί (Διαρθρωτικά Ταμεία, Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ). Η διατήρηση των κατεστραμμένων περιοχών Natura 2000 στην αρχική τους κατάσταση, χωρίς αλλαγές στις χρήσεις γης και αποχαρακτηρισμούς, καθώς και η κατάρτιση – το ταχύτερο δυνατόν – σχεδίων αποκατάστασης των καμένων περιοχών θα αποτελέσουν σημαντικά κριτήρια στο πλαίσιο των αιτήσεων κοινοτικής χρηματοδότησης.»

Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε:

"Η κατηγορηματική απάντηση του κ. Δήμα αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι στην περιβαλλοντοκτόνα και ψηφοθηρική μεθόδευση της Ν.Δ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει, σήμερα κιόλας, να ακυρώσει τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπέγραψε η ΚΕΔ, κατ' εντολή της, τέσσερεις μέρες προ των εκλογών, με τον Δήμαρχο Ζαχάρως.

Η εμμονή σε αυτά τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τη συνολική κοινοτική χρηματοδότηση του ευρύτερου προγράμματος ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών.

Καλούμε τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ σε συντονισμένη κοινή δράση, μέσα και έξω από την Βουλή, για να αποτρέψουμε το οικολογικό έγκλημα που επιχειρείται."

* Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την δράση του ΣΥΝ στο ευρωκοινοβούλιο στην ιστοσελίδα www.syn-europe.gr

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 148 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55275430
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.