ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2007

α) Κλιματικές αλλαγές και πλημμύρες.

Σύμφωνα με επιστήμονες–κλιματολόγους, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι οι κλιματικές αλλαγές δημιουργούν ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα. Οι ειδικοί, αναγνωρίζουν τον "ανθρώπινο δάκτυλο"στις κλιματικές αλλαγές και προσθέτουν ότι οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες πλημμύρες στις παραλιακές περιοχές και τις όχθες ποταμών όπου ζουν πολλοί φτωχοί άνθρωποι.. Αναμένουμε μεγάλα προβλήματα στη γεωργία που ίσως οδηγήσουν σε ανεπάρκεια τροφίμων. Οι άνθρωποι με τις λίγες δυνατότητες θα βρεθούν στη πρώτη γραμμή των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές.

Μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται οι καταστροφικές πλημμύρες που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες, ενώ έχουν σοβαρές επιπτώσεις τουλάχιστον για 500 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αν και οι θάνατοι έχουν μειωθεί χάρη στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, οι οικονομικές επιπτώσεις στους τομείς της στέγασης, της υγείας και των υποδομών είναι καταστροφικές. Οι σοβαρές πλημμύρες δεν περιορίζονται μόνο στη Νότια Ασία, αλλά έχουν πλήξει όλες τις ηπείρους.

Τα ερώτημα που μπαίνει στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και σε ιδιώτες είναι: αν μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις αυτών των καταστροφών εφόσον γνωρίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε σίγουρα πιο έντονα κλιματολογικά φαινόμενα.

Από το 2004 μέχρι το 2006 ο αριθμός των φυσικών καταστροφών αυξήθηκε από 200 στις 400 ετησίως. Στις φυσικές καταστροφές περιλαμβάνονται επίσης τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες. Στο ίδιο διάστημα οι καταστροφικές πλημμύρες αυξήθηκαν από 60 στις 100 κάθε χρόνο. Από τις αρχές του 2007 έχουν καταγραφεί 70 σοβαρές πλημμύρες, στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Μυανμάρ, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Κίνα, την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κολομβία.

Στην Ελλάδα έχουμε καταστροφικές πλημμύρες, κυρίως σε παραποτάμιες περιοχές οι οποίες το καλοκαίρι υπήρξαν και πυρόπληκτες. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν είχαμε στη χώρα μας φονικές πλημμύρες, αλλά οι ζημιές που προκάλεσαν ειδικά στη Ροδόπη και την Αρκαδία σε περιουσίες είναι ανυπολόγιστες.

Οι ξαφνικές πλημμύρες στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών διαταραχών που συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, με μεγάλα ποσά βροχής σε σύντομο διάστημα. Οι ξαφνικές πλημμύρες προκαλούνται από καταιγίδες που κινούνται πάνω από την ίδια περιοχή. Στην ζώνη των τροπικών προκαλούνται από τυφώνες ή από τροπικούς κυκλώνες. Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε μια ξαφνική πλημμύρα όπως: η ένταση της βροχής και η διάρκειά της, η τοπογραφία, οι ανωμαλίες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών καθώς και η αστικοποίηση. Τα μπαζωμένα ρέματα είναι ένας βασικός παράγοντας πλημμυρών σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα.

β) Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη ζωή μας:

Από επιστημονικής πλευράς ακραία καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζονται τα μετεωρολογικά εκείνα φαινόμενα στα οποία παρατηρούνται οι μέγιστες ή ελάχιστες τιμές μετεωρολογικών παρατηρήσεων ασυνήθιστων ή και πολύ σπάνιων που συμβαίνουν σε μια περιοχή.

Πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων είναι δυνατή πλην όμως τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση ακριβώς τέτοιων φαινομένων θεωρούνται πολύ δαπανηρά για την συνέχιση διατήρηση και ετοιμότητα τους.

Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, όταν συμβούν, ανήκει σε ειδικές συντονιστικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε κάθε χώρα, που συγκροτούνται από διάφορα υπουργεία, των επί μέρους διευθύνσεων και άλλων υπηρεσιών τους όπου και κινητοποιούν τα διάφορα κλιμάκια με τα αντίστοιχα διαθέσιμα μέσα και υλικά, κατά περίπτωση.

Σε μεγάλης έκτασης τέτοιων συμβάντων δεν είναι σπάνιες ακόμη και διακρατικές συνεργασίες συντονιστικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Κάθε χρόνο πάνω από 250.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα φυσικών καταστροφών όπως ξηρασία, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι: ακραία καιρικά φαινόμενα υπεύθυνα για υλικές ζημίες 50 έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μεγέθη αυτά δημοσιεύονται από την Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία τον οργανισμό που μελετά τις κλιματικές αλλαγές και τα παγκόσμια μετεωρολογικά φαινόμενα.

Αναφορικά με τις πλημμύρες μεταξύ 1990 και 1999 περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών οι οποίες προκάλεσαν ζημίες ύψους 243 δις. Δολαρίων.

Σήμερα τα πλέον επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα οποία συνοδεύονται από σφοδρούς ανέμους, καταιγίδες, αλλά κυρίως πλημμύρες είναι: οι κυκλώνες, οι τυφώνες, οι ανεμοστρόβιλοι και οι θύελλες.

Οι πλημμύρες επηρεάζουν τις ζωές ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων, ενώ η ξηρασία και η πείνα ευθύνονται για τους μεγάλους αριθμούς θανάτων. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι καταστροφές έχουν γίνει συχνότερες και έχουν αποκαλύψει το πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος και πόσο απροετοίμαστος στις ταχείες αλλαγές του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι εθνικές μετεωρολογικές και υδρο-γεωλογικές υπηρεσίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη με την κατάλληλη προετοιμασία ενάντια στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την πρόληψη ή καταστολή των καταστροφικών τους επιπτώσεων.

γ) Πρόγνωση και πρόληψη πλημμυρών:

Οι επιστήμονες βρίσκονται πλέον σε θέση να παρακολουθούν το ύψος των υδάτων στους ποταμούς  όλου του κόσμου, γεγονός που θα βοηθήσει όχι μόνο να προβλεφθούν πλημμύρες όπως αυτές που έπληξαν πρόσφατα πολλές περιοχές προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, αλλά και να διαπιστωθεί εάν αυτές οφείλεται και στις κλιματικές αλλαγές.

Οι δορυφόροι μετρούν το ύψος της επιφάνειας των ποταμών χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται "υψομετρικό ραντάρ", το οποίο υπολογίζει το χρόνο που κάνει να επιτρέψουν οι ακτίνες που αποστέλλει και ανακλώνται στην επιφάνεια της Γης.

Η ελπίδα είναι ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα καταστήσουν δυνατή τη διάκριση μεταξύ των συγκυριακών πλημμυρών και εκείνων που οφείλονται σε κλιματικές αλλαγές. Η καθηγήτρια Φιλίπα Μπέρι, του πανεπιστημίου De Monfort, υπολογίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια.

Για την πρόληψη των πλημμυρών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο επιβάλλει από το 2006 στα κράτη μέλη την υποχρέωση να υιοθετήσουν προσέγγιση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τον περιορισμό των κινδύνων πλημμυρών, σε τρία στάδια, ως εξής:

1. Μέχρι το 2011, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν προβεί σε προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων των πλημμυρών για τις λεκάνες απορροής και τις αντίστοιχες παράκτιες περιοχές της επικράτειάς τους.

2. Στις περιπτώσεις όπου υφίσταται πραγματικός κίνδυνος ζημιών από πλημμύρες, θα οφείλουν να εκπονήσουν, μέχρι το 2013, χάρτες επικινδυνότητας και χάρτες κινδύνου πλημμυρών.

3. Τέλος, το αργότερο το 2015, πρέπει να έχουν καταρτισθεί σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμυρών για τις συγκεκριμένες περιοχές. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν μέτρα με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας να σημειωθούν πλημμύρες και των δυνητικών συνεπειών τους. Θα καλύπτουν όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης των κινδύνων πλημμυρών, εστιαζόμενα ιδίως στην πρόληψη, την προστασία και την ετοιμότητα.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567569
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.