ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το ζήτημα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ , Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2007

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ζήτημα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα σχολικά βιβλία

Η αναφορά του νέου βιβλίου Βιολογίας της Γ' Γυμνασίου στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης και την «θέση» που φαίνεται να παίρνει το βιβλίο.

Η ΠΕΒ επισημαίνει τα εξής:- Η διαμόρφωση απόψεων σε ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και αφορούν στα ζητήματα γονιδιακής θεραπείας, στους διαγονιδιακούς οργανισμούς, στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της κτηνοτροφίας και γεωργίας, ΠΡΟ απαιτεί σύγχρονες γνώσεις των εξελίξεων της λειτουργικής γονιδιωματικής, της περιβαλλοντικής βιολογίας και της οικολογίας.

Η απόπειρα διαμόρφωσης απόψεων χωρίς γνώση των σύγχρονων δεδομένων ή η επιμεριστική αξιοποίηση των ευρημάτων των παραπάνω γνωστικών πεδίων και εφαρμογών τους, στερείται επιστημονικής εγκυρότητας και ελλοχεύει κινδύνους που αφορμώνται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα που αποσκοπούν μόνο στο κέρδος.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης Γ.Τ.Ο. (και όχι μεταλλαγμένων όπως συνήθως αναφέρεται) στο φυσικό περιβάλλον και τις συνέπειες των προϊόντων τους στους οργανισμούς δεν υπάρχουν προς το παρόν ασφαλή ή έστω επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένα επιβαρυντικά στοιχεία, παρότι κυκλοφορούν ήδη για αρκετό διάστημα. Δεν γνωρίζουμε όμως τις μακροχρόνιες και αλληλοσυνδεόμενες επιδράσεις και θα πρέπει, μέχρι την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων από την επιστημονική έρευνα, να τηρούνται οι σχετικοί κανόνες ασφαλείας (Οδηγία ΕΕ 2001/18, κανονισμοί ΕΕ αρ. 1829/2003, 1830/2003, πρωτόκολλο της Καρθαγένης για την βιοασφάλεια).

Η παρουσίαση του θέματος των ΓΤΟ στο σχολικό βιβλίο της Γ' Γυμνασίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα μπορούσε να οδηγήσει τους μαθητές σε λανθασμένες εντυπώσεις. Συγκεκριμένα στο σχετικό εδάφιο (σελ 124) αναφέρονται αποκλειστικά οι ωφέλειες από τις καλλιέργειες ΓΤΟ, ενώ δεν αναφέρεται κανένας πιθανός κίνδυνος από τη χρήση τους. Βέβαια, στην αμέσως επόμενη υποενότητα, υπάρχει αντίστοιχης έκτασης προβληματισμός για τις επιδράσεις των ΓΤΟ στο περιβάλλον στο όποιο απελευθερώνονται, όπως επίσης στις επόμενες σελίδες των ερωτήσεων και δραστηριοτήτων υπάρχουν εργασίες στις όποιες οι μαθητές ερευνούν το θέμα αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές πληροφόρησης.

Γνωρίζουμε επίσης ότι σε αυτό το σοβαρό ζήτημα τον κύριο ρόλο παίζει ο εκπαιδευτικός, ο οποίος οφείλει να εφοδιάσει τους μαθητές και μελλοντικούς καταναλωτές με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες, αλλά, κύρια, οφείλει να τους βοηθήσει να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ενεργητική στάση και συμπεριφορά. Είναι σε όλους γνωστά τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών που προσπαθούν να προωθήσουν τους ΓΤΟ σε βάρος των τοπικών ποικιλιών με την αποκλειστική διάθεση των σπόρων, ελέγχοντας έτσι την παγκόσμια αγορά. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε τον υπαρκτό και πολλαπλά αποδεδειγμένο κίνδυνο των κάθε είδους φυτοφαρμάκων τα οποία εδώ και χρόνια βάζουμε στο πιάτο μας και για τα οποία υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες για τις καταστροφικές τους επιδράσεις στα οικοσυστήματα. Ούτε βέβαια να αγνοούμε ότι, πίσω από όλη αυτή τη χημική βιομηχανία, κρύβονται επίσης τεράστια οικονομικά συμφέροντα που, για προφανείς λόγους, αντιτίθενται στους ΓΤΟ.

Οποιαδήποτε μονομερής και μονοδιάστατη ανάδειξη των κινδύνων της μιας πλευράς λειτουργεί, ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις, υπέρ των οικονομικών συμφερόντων της άλλης.

Η ΠΕΒ, μακριά από κάθε είδους και μορφής συμφέροντα, τάσσεται υπέρ της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος μέσα από την συνεχή και αυστηρά επιστημονική τεκμηρίωση των όποιων παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα θέτει, κάτω από επιστημονικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια, τον έλεγχο της κάθε προτεινόμενης λύσης που αποβλέπει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ανεπτυγμένου κόσμου και συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη της φτώχειας και του υποσιτισμού που μαστίζει τα 2/3 του πλανήτη Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών και στον τομέα των ΓΤΟ με σκοπό την ολόπλευρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΔΣ της ΠΕΒ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 123 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55117471
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.