ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνάντηση εργασίας του Αρχιπελάγους και της ηγεσίας τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έ , Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2007
Συνάντηση εργασίας του Αρχιπελάγους, Ι.ΘΑ.ΠΕ.Α. και της ηγεσίας του Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. με στόχο την ανάπτυξης στρατηγικής για την αειφορική διαχείριση του Αιγαίου.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου και η ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν τρεις συναντήσεις εργασίας, στο διάστημα του τελευταίου μήνα, κατά τις οποίες διερευνήθηκαν οι άμεσες ανάγκες ανάπτυξης στρατηγικής για την αειφορική διαχείριση του Αιγαίου και την αντιμετώπιση των παραγόντων που απειλούν τις ελληνικές θάλασσες συνολικά.

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με την επίσκεψη του Υφυπουργού ΥΕΝΑΝΠ κ. Πάνου Καμμένου, στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στην Ικαρία, και συνεχίστηκε με δύο συναντήσεις εργασίας στο Υπουργείο. Στην τελευταία πολύωρη συνάντηση εργασίας στις 31/10/2007, με τον Υπουργό κ. Βουλγαράκη και τον Υφυπουργό κ. Καμμένο, συζητήθηκαν οι κύριες στρατηγικές επιλογές για την προστασία του περιβάλλοντος του Αιγαίου, η δυνατότητα θεσμοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων και η διενέργεια δράσεων για την προστασία των σπάνιων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων του.

Θεωρώντας ότι η άμεση προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθολικό κοινωνικό αίτημα, η πολύχρονη έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού για τη συνολική διαχείριση των ελληνικών θαλασσών εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνική και οικονομική ισορροπία της χώρας μας και ως εκ τούτου η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων κρίνεται επιτακτική.

Το Αρχιπέλαγος, έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμοσμένη επιστημονική περιβαλλοντική έρευνα, καθώς και συνεργασία με μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και επιστημόνων από 14 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, έχει υλοποιήσει πιλοτικά μέτρα διαχείρισης και αποτελεσματικές δράσεις προστασίας, σε άρρηκτη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες που θίγονται άμεσα σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, έθεσε επί τάπητος τις θεματικές που θεωρεί ότι αποτελούν προτεραιότητα για την άσκηση αειφόρου νησιωτικής πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης εργασίας στο Υπουργείο, διενεργήθηκε πολύωρη παρουσίαση για την σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων του Αιγαίου, των παραγόντων που τα υποβαθμίζουν και των κινδύνων που τα απειλούν, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε διάλογος με επίκεντρο σειρά προτεινόμενων μέτρων για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία τεκμηριώνει η επιστημονική έρευνα, απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες και χρήζουν επιτυχούς εφαρμογής σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική σε ανάλογα ζητήματα.

Οι άξονες άμεσης δράσης που διερευνήθηκαν, προτάθηκαν και συζητήθηκαν με οδηγό την κοινοτική και εθνική νομοθετική εναρμόνιση, είναι οι ακόλουθοι:

1. Διαχείριση της διέλευσης των χιλιάδων πλοίων που διαπλέουν το Αιγαίο, με στόχο την ασφαλή ναυσιπλοΐα τους και τη πρόληψη θαλάσσιων ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσουν δραματική οικολογική και οικονομική καταστροφή στις κοινωνίες του Αιγαίου (νησιωτικές & ηπειρωτικές). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περιγραφή των τεχνικών όρων για την εφαρμογή ενός πλάνου ελέγχου της κίνησης των πλοίων (traffic control). Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικά μέτρα που προτάθηκαν είναι:

  • Ο χαρακτηρισμός του Αιγαίου ως ιδιαιτέρως ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή.

  • Η δημιουργία δικτύου ρυμουλκών άμεσης ετοιμότητας.

  • Η δημιουργία δικτύου λιμένων καταφυγής.

  • Η εφαρμογή ζωνών διαχωρισμού κυκλοφορίας.

  • Η δειγματοληψία λυμάτων από όλα τα διερχόμενα πλοία.

  • Η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου (VTS, AIS, VMS κλπ).

2. Θεσμοθέτηση Προστατευόμενων Περιοχών στο Αιγαίο.

3. Η εφαρμογή άμεσων μέτρων για την προστασία των πιο παραγωγικών οικοσυστήματων των Ελληνικών θαλάσσιων, τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία αποτελούν προστατευόμενους οικοτόπους προτεραιότητας.

4. Η άμεση ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond.

5. Η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού πλάνου πολιτικής προστασίας των τελευταίων δασικών εκτάσεων που διασώζονται στο Αιγαίου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η δορυφορική τεχνολογία και η τηλεπισκόπιση.

6. Διαμόρφωση ενός σχεδίου αειφορικής ανάπτυξης για την διαχείριση υδάτινων πόρων, λυμμάτων, απορριμμάτων και του ενεργειακού δυναμικού των νησιών.

Θεωρούμε ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας του Υπουργείου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως ανέκυψε το τελευταίο διάστημα. Η κινητικότητα και η ευαισθητοποίηση του Υπουργείου θέτει νέα δεδομένα στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, που μπορεί να αποδώσει καρπούς εάν μετουσιωθεί σε μακρόχρονο και αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο για το Αιγαίο.

Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 101 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581315
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.