ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Π.Κ.Τμήμα Μηχ. Περιβάλλοντος - ΕΑΒΕΣ , Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2007

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ


6 Νοεμβρίου 2007
Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Δ.Κρήτης, Νεάρχου 23 - Χανιά


Με επιτυχία oλοκληρώθηκε η εκδήλωση «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δ. Κρήτης, στα Χανιά και εστίασε σε θέματα που αφορούν την Ενσωμάτωση των Φωτοβολταϊκών σε Κτίρια. Η εκδήλωση -την οποία παρακολούθησαν πάνω από 90 μηχανικοί, σπουδαστές, αρχιτέκτονες, τεχνικοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και τοπικών αρχών- διοργανώθηκε από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Τμήματος Δ. Κρήτης του TEE, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PURE (Πρόγραμμα Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Ενέργειας και Μεταφορών) για την προώθηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο αστικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξειδικευμένοι επιστήμονες, ερευνητές και φορείς, από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μετέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους σε θέματα που αφορούν τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο αστικό και δομημένο περιβάλλον, με έμφαση τις δυνατότητες ενσωμάτωσής τους στα κτίρια.

Χαιρετισμό για την εκδήλωση και συγχαρητήρια για τη δημιουργία του κόμβου επίδειξης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο χώρο του Πολυτεχνείου Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος PURE απεύθυνε με επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρης Σιούφας.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξαν ο κ. Αντώνης Πιτταριδάκης, Προέδρος ΤΕΕ Δ.Κρήτης και ο Καθηγητής Νικόλαος Βαρότσης, Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Α. Πιτταριδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης κινήτρων για τη διείσδυση των ΑΠΕ τόσο στον οικιακό τομέα όσο & σε επαγγελματικούς χώρους, στην υστέρηση της Ελλάδας στη ένταξη των Φ/Β στα κτίρια, στην ανάγκη λήψης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, αλλά και στο μεγάλο δυναμικό για ΑΠΕ στην Κρήτη και στην προοπτική αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στην Κρήτη, σε αιολικά και Φ/Β συστήματα.

Ο κ. Ν. Βαρότσης μίλησε για τα πλεονεκτήματα που παρέχουν οι ΑΠΕ και η Φ/Β τεχνολογία τόσο στην οικονομία και την ενέργεια όσο και στο περιβάλλον. Παρουσίασε τις δράσεις και τα τμήματα του Πολυτεχνείου, καθώς και τις ειδικότητες στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά του. Ο κ. Βαρότσης, με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του, εστίασε στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος αναφερόμενος στην καινοτόμα και υψηλού επιπέδου ερευνητική δράση του σε θέματα σχετικά με την διαχείριση, ποιότητα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Εστίασε στην προσφορά του τμήματος στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, καθώς και στο εκπαιδευτικό του έργο το οποίο στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών ικανών να συμβάλλουν στην μέτρηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια ο Δρ. E. Roman από την Robotiker-Tecnalia Energia (Ισπανία) ανέπτυξε τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την ενσωμάτωση των Φ/Β συστημάτων σε κτίρια και παρουσίασε επιτυχημένες πρακτικές από την Ισπανία. Διευκρίνισε ότι ένα Φ/Β σύστημα θεωρείται ενσωματωμένο μόνο όταν η χρήση των Φ/Β πάνελ έχει ενταχθεί στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αποτελούν δομικό υλικό για το κέλυφος του κτιρίου και η τοποθέτηση τους γίνεται παράλληλα με την κατασκευή του οικοδομήματος.

Ο κ. E. Roman αναφέρθηκε στα τεχνικά προβλήματα για την ανάπτυξη των ενσωματωμένων σε κτίρια Φ/Β (έλλειψη τυποποίησης τους ως οικοδομικά υλικά, μειωμένη ενεργειακή απόδοση και μεγάλες απώλειες) και σημείωσε ότι μόνο το 60% από τις στέγες και το 20% των προσόψεων των υπαρχόντων κτιρίων είναι κατάλληλες για ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τεκμηρίωσε όμως ότι η ενσωμάτωση των Φ/Β στα κτίρια θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια καθώς θα ενισχυθεί από:

• το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Εθνική νομοθεσία

• την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων και οικονομικότερων υλικών καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογών αυξημένης αισθητικής

• τη βελτίωση της απόδοσης (μείωση απωλειών και μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας) και της διαθεσιμότητας

Ο κ. J. R. Lopez (EVE - Ente Vasco de la Energía, Ισπανία), μίλησε για την Ευρωπαϊκή πολιτική και τις οδηγίες που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα των χωρών («Λευκή βίβλος για την Ευρωπαϊκή πολιτική και το σχέδιο δράσης. Ενέργεια για το μέλλον: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», «Πράσινη Βίβλος για την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού», «2001/77/EΚ για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές») οι οποίες θέτουν στις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών τους παρακάτω στόχους ως το 2010:

• συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα των χωρών σε ποσοστό 12%

• εγκατάσταση 10.000 Φ/Β συστημάτων

• εγκαταστημένη ισχύ 3 GWp σε Φ/Β

• 1.000 MWp/έτος βιομηχανική υποδομή

• Αύξηση του μεριδίου καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από 14% σε 22%

Ο κ. Lopez εστίασε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91/EΚ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, η οποία στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα νοικοκυριά και τα δημόσια ή επαγγελματικά κτίρια μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των συστημάτων και την προώθηση των εφαρμογών ανανεώσιμων ενεργειακών συστημάτων. Η Οδηγία αυτή θέτει ως βασικές απαιτήσεις από κάθε χώρα:

• Εφαρμογή μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια

• Εφαρμογή συγκεκριμένων ελάχιστων απαιτήσεων για νέες οικοδομές και ανακαινίσεις/αναπαλαιώσεις

• Έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για κτίρια

• Τακτική επιθεώρηση καυστήρων και συστημάτων κλιματισμού

Τέλος ο κ. Lopez αναφέρθηκε ακόμα σε παραδείγματα εφαρμογής της οδηγίας σε Ευρωπαϊκές χώρες και παρουσίασε επιτυχημένες πρακτικές από τη χώρα του.

Oι κ.κ. J. Rousek (Υπηρεσία Ενεργειας Σλοβακίας) και P. Melo (Περιφέρεια Σαβόνας, Ιταλία) παρουσίασαν τον επιδεικτικό σταθμό που θα δημιουργηθεί στη χώρα τους στα πλαίσια του προγράμματος PURE

Ο επ. Καθηγητής κ. Θ. Τσούτσος μίλησε για τη συμβολή των Φ/Β στο περιβάλλον και την ενέργεια, για τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και το Φ/Β δυναμικό της Κρήτης, ενώ παρουσίασε εφαρμογές Φ/Β συστημάτων από την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Παλιάς Αγοράς των Χανίων και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ημιπερατού Φ/Β στην οροφή του κτιρίου, σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Θ. Τσούτσος παρουσίασε ακόμα τις δραστηριότητες του προγράμματος PURE, καθώς και το νέο χώρο επίδειξης φωτοβολταϊκών συστημάτων (Photovoltaic Demo Relay Node, PV-DRN) που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το PV-DRN, θα αποτελέσει ένα μόνιμο εκθεσιακό χώρο για την προώθηση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως σημείο επίδειξης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ανοικτό στους σπουδαστές και στο κοινό. Eργαστήρια, θεματικά σεμινάρια για επαγγελματίες και εκπροσώπους της αγοράς καθώς και εκπαιδευτικές ημερίδες για σπουδαστές/μαθητές θα μπορούν να διοργανωθούν στο χώρο αυτό, ενώ παράλληλα θα παρέχεται οπτικοακουστικό και ενημερωτικό υλικό για:

• την αρχιτεκτονική ενσωμάτωση των Φ/Β σε κτίρια οικιακής ή εμπορικής χρήσης

• παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών

• νέες, καινοτόμες τεχνολογίες και κατασκευαστικές λύσεις

Ο κ. Γ. Ανεμοδουράς, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) παρουσίασε στοιχεία για τη δυναμική της διεθνούς αγοράς φωτοβολταϊκών που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη με ρυθμό περίπου 50%. Η Γερμανία κατέχει τα σκήπτρα σε επίπεδο εγκατεστημένων συστημάτων (έχοντας εγκαταστήσει συνολικά 3.063 MWp, 1.153 MWp μόνο το 2006). Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία, κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή φωτοβολταϊκών. Αναμένεται πτώση τιμών των Φ/Β πλαισίων η οποία μπορεί να φτάσει και το 30% στην επόμενη τριετία λόγω της αύξησης παραγωγής πυριτίου, των τεχνολογιών thin film (που χρειάζονται λίγο ή και καθόλου πυρίτιο) και της εντυπωσιακής αύξησης των πωλήσεων διεθνώς. Σχετικά με την Ελληνική αγορά ο κ. Ανεμοδουράς παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα, με καθυστέρηση, ακολουθεί πλέον τις εξελίξεις -από τον Ιούνιο του 2006, καθώς η νέα νομοθεσία για τις ΑΠΕ παρέχει σημαντικές ενισχύσεις για τα Φ/Β πάρκα. Ο εθνικός στόχος αφορά εγκατάσταση τουλάχιστον 840 MW φωτοβολταϊκών ως το 2020, (σήμερα η εγκατεστημένη ισχύ είναι μόλις 6,7 MW -η πλειοψηφία τους σε αυτόνομα συστήματα. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ επενδυτικά σχέδια συνολικής ισχύος 2,6 GWp.

Κλείνοντας ο κ. Ανεμοδουράς παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΕΦ για την υγιή ανάπτυξη των Φ/Β στην Ελλάδα και την αύξηση της χρήσης των ενσωματωμένων σε κτίρια Φ/Β, οι οποίες συνοψίζονται ως:

• ¶μεση διευκρίνιση των πολεοδομικών-χωροταξικών εκκρεμοτήτων και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης

• Διευκρίνιση για την ισχύ της αρχικής τιμής της ηλιακής κιλοβατώρας κατά τη δεύτερη δεκαετία του συμβολαίου αγοροπωλησίας ρεύματος στη ΔΕΗ για να διασφαλιστεί το επενδυτικό περιβάλλον

• Δεδομένου ότι ο αρχικός στόχος των 840 MWp θα καλυφθεί ως το 2010-2012, να σχεδιαστεί έγκαιρα η συνέχεια του προγράμματος, όπως έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία, Ισπανία)

• Να ληφθούν μέτρα για την προώθηση των Φ/Β στον οικιακό τομέα (να απαλλαχθεί ο οικιακός παραγωγός από τήρηση βιβλίων και να δοθούν κίνητρα πχ απαλλαγή ΦΠΑ και φόρων στο εισόδημα)

• Να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση Φ/Β σε συγκεκριμένα νέα εμπορικά κτίρια σύμφωνα με το παράδειγμα της Ισπανίας

• Να υπάρξει δέσμη μέτρων για εφαρμογή κανόνων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα (φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών σε νέα κτίρια, παρεμβάσεις σε κτίρια του δημοσίου, κλπ.)

Κατά το 2ο μέρος της εκδήλωσης οργανώθηκε πάνελ με θέμα συζήτησης την Ελληνική πραγματικότητα στην αγορά των Φ/Β συστημάτων και τις εφαρμογές Φ/Β στον κτιριακό τομέα. Ομιλητές της ενότητας αυτής ήταν επιστήμονες και ειδικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο (οι κ.κ. Ηλίας Ρόβλιας – Μέλος ΔΕ ΤΕΕ Δ. Κρήτης, Καθ. Γιώργος Σταυρακάκης - Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιάννης Καλλιγέρης - Αρχιτέκτων, Γεώργιος Ανεμοδουράς - Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών), οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους, σκιαγράφησαν τις εξελίξεις στην ελληνική σγορά Φ/Β, αντάλλαξαν απόψεις και απάντησαν στις ερωτήσεις & τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων.

Τα σημαντικότερα θέματα της συζήτησης που ακολούθησε εστίασαν:

• Στις δυνατότητες αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης των Φ/Β, χωρίς συμβιβασμούς στην αισθητική, την άνεση και την οικονομία. Τα Φ/Β αποτελούν ιδανικό υλικό για βιοκλιματικά κτίρια, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μπορούν να ενσωματωθούν στα κτίρια με πολλούς τρόπους: στις στέγες, στην πρόσοψη ή ως σκίαστρο. Μπορούν να αποτελέσουν τμήμα του τοίχου παρέχοντας αδιάβροχο κέλυφος ή να τοποθετηθούν έτσι ώστε να παρέχουν σκιά, να ενσωματωθούν σε στέγες και εξωτερικούς τοίχους, να αντικαταστήσουν τα κεραμίδια ή τις πλάκες σε μια τυπική στέγη. Οι ημιπερατές συστοιχίες μπορούν να αντικαταστήσουν πολλά κοινά οικοδομικά υλικά με διαφορετικές διαπερατότητες (διπλά/τριπλά τζάμια, υαλινες προσόψεις, φεγγίτες), διαχέοντας το φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του κτιρίου. Η πιο εύκολη εφαρμογή σήμερα στην Ελλάδα αφορά την ενσωμάτωση τους στις στέγες. Τα Φ/Β συγκρινόμενα με αρκετά οικοδομικά υλικά είναι οικονομικότερα, ενώ παράλληλα παρέχουν προστασία – σε κάποιο βαθμο - από καιρικές συνθήκες, ηχοπροστασία, προστασία από θερμότητα, σκίαση, αισθητική κλπ.

• Στα οφέλη που προκύπτουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα Φ/Β τόσο στην οικονομία (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντικατάσταση οικοδομικών και διακοσμητικών υλικών) όσο και στο περιβάλλον (βελτίωση ποιότητας αέρα, συνεισφορά στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κλπ)

• Τη σημαντική έλλειψη τεχνογνωσίας και πεπειραμένων εγκαταστατών στη χώρα μας στην εγκατάσταση και στην ανάγκη επιμόρφωσης τεχνικών

• Τη συνεργασία αρχιτεκτόνων και λοιπών μηχανικών για τη σωστή –σε όρους ενεργειακής απόδοσης- ενσωμάτωση Φ/Β συστημάτων σε κτίρια και την καθιέρωση υποχρεωτικής μελέτης για το σχεδιασμό τέτοιων συστημάτων

• Το θεσμικό πλαίσιο και οι κανονισμοί της ΡΑΕ για τη σταδιακή και συντονισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του δικτύου

• Την αναγκαιότητα θέσπισης μέτρων και κινήτρων για την ενίσχυση χρήσης Φ/Β στον οικιακό τομέα, ιδιαίτερα των ενσωματωμένων στα κτίρια, καθώς και της εναρμόνισης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτιρίων και την αξιοποίηση εμπειριών και επιτυχημένων πρακτικών από άλλες χώρες

• Τη δημιουργία μελέτης για το πραγματικό δυναμικό ΑΠΕ της Κρήτης και τις προοπτικές αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί.


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ


Για περισσότερες πληροφορίες: Επικ. Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης -  theocharis.tsoutsos@enveng.tuc.gr ή στην ιστοσελίδα του έργου www.pure-eie.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 42 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186098
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.