ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η όλυμπιακή κατάντια του Σκινιά-Μαραθώνα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
W.W.F. Hellas , Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2004

Μόλις 107 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Σχοινιάς, τόπος φιλοξενίας των αγώνων κανό - κωπηλασίας, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας του.

Η μεγάλης οικολογικής και ιστορικής αξίας περιοχή του Σχοινιά - Μαραθώνα, που παρά τις διεθνείς αντιδράσεις επελέγη για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας, έχει πλέον υποστεί δύσκολα αναστρέψιμη υποβάθμιση. Κάθε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος επισκέπτης της περιοχής μπορεί να μετρήσει τις ανοιχτές πληγές του «ολυμπιακού» Σχοινιά από κοντά:

  • Ο χώρος του κωπηλατοδρομίου, που αρχικά φιλοξενούσε το αεροδρόμιο και σημαντικό τμήμα του υγροτόπου, καταλαμβάνεται από άσφαλτο, τσιμέντο, τις υδάτινες πίστες κωπηλασίας και κάποια ξεραμένα δεντράκια που φυτεύτηκαν για τον «εξωραϊσμό» του χώρου. Επιπλέον, το περίφημο κανάλι της Μακαρίας πηγής, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έπρεπε να διατηρηθεί ως είχε, εγκιβωτίστηκε και έχει αλλάξει ροή, ενώ η βλάστησή του καταστράφηκε.
  • Το σπάνιο δάσος κουκουναριάς, είναι γεμάτο σκουπίδια και έ ει μεταβληθεί σε πίστα μότο κρος και 4Χ4. Μόνο θετικό σημείο είναι η εγκατάσταση συστήματος δασοπυρόσβεσης.
  • Ο υγρότοπος, εκτός από το κωπηλατοδρόμιο, τα πολλά σκουπίδια και τις δραστηριότητες μότο κρος που φιλοξενεί, ποτέ δεν αναπλάστηκε. Παρά τις πομπώδεις υποσχέσεις των αρμόδιων, η εγκαταλειμμένη βάση δεν έχει απομακρυνθεί και τα υποβαθμισμένα τμήματά του ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν.

Η σημαντικότερη όμως απειλή είναι ο οικοδομικός οργασμός. Τόσο μέσα στο δάσος όσο και στον υγρότοπο και στα όριά του ξεφυτρώνουν συνέχεια δεκάδες οικοδομές, κυρίως για παραθεριστικές κατοικίες. Το γεγονός αυτό δυστυχώς επαληθεύει τον ισχυρισμό των τεσσάρων οργανώσεων (WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) πως οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις λειτουργούν ως πόλοι άγριας ανάπτυξης και όχι προστασίας της φύσης.

Δυστυχώς, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς όλων των αρμόδιων φορέων, ο Σχοινιάς - Μαραθώνας υπο αθμίστηκε και καθόλου δεν ωφελήθηκε από την επιλογή του ως ολυμπιακή περιοχή. Οι ευθύνες βαραίνουν και τον «φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά», ο οποίος ιδρύθηκε το 2000 για να δώσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό χρώμα σε ένα αντιπεριβαλλοντικό έργο.

Και όμως, στα χαρτιά ο Σχοινιάς - Μαραθώνας εξακολουθεί να διαφημίζεται σαν περίπτωση οικολογικής αναβάθμισης μιας υποβαθμισμένης περιοχής. Στην προγραμματισμένη μάλιστα διεθνή συνάντηση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Ελλάδα παρουσιάζει σαν παράδειγμα αειφόρου παρέμβασης τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δίνοντας έμφαση στον Σχοινιά!

Eστω και την ύστατη στιγμή, οι τέσσερις οργανώσεις καλούν τους αρμόδιους φορείς (Αθήνα 2004 και ΥΠΕΧΩΔΕ) να προχωρήσουν σε υλοποίηση των έργων προστασίας του εναπομείναντος βιοτόπου και να δεσμευτούν δημόσια πως μετά τους αγώνες θα αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και θα επαναφέρουν μέρος του υγροτόπου σε καλή οικολογική κατάσταση.

WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210-3314893, fax: 210-3247578, e-mail: support@wwf.gr

ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ , 2004-12-23 21:58:02
Nα δωθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τις φιλοπριβαλλοντικές οργανώσεις και με μεγαλύτερο σθένος να απαιτήσουν το αυτονόητο , την προστασία του χώρου στον οποίο ζούμε.Πρσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος από την δράση οργανώσεων που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Περίμενα δυναμικές κινητοποιήσεις, μεγάλη καμπάνια με ντοκουμέντα για την τωρινή και προτέρα κατάσταση του Σχοινιά με αδιάσειστα στοιχεία και εξάντληση των όλων νομίμων οδών για την εφαρμογή επιτέλους των νόμων.Έχουμε βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων και η όποια διεκδίκηση για την προστασία και περιβαλλοντικά αποδεκτή ανάδειξη της περιοχής θα είναι πολύ δύσκολη διότι ήδη έχουν ριζώσει τα γνωστά συμφέροντα. Όλη αυτή η υποβάθμιση λόγων οικονομικών συμφερόντων μου θυμίζει την Πεντέλη η οποία από ένα δασωμένο βουνό κατάντησε να είναι ένα <<βραχωμένο>> βουνό και έντονα τσιμεντοποιημένο.Όλα λοιπόν στον βωμό του χρήματος!Αυτός είναι ο σύγχρονος πολιτισμός μας που αυταρέσκεται να δηλώνει ότι είναι πολύ ανώτερος πολλών άλλων που προυπήρξαν. Πλανάται οικτράν.
Μαργαρίτα Γιανν , 2004-12-23 21:58:45
Συμφωνώ ότι είναι ντροπή η σημερινή κατάσταση της παραλίας του Σχοινιά και φοβάμαι ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι χειρότερα. Μόνο η παρέμβαση κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που βιώνουν την υποβάθμιση του τοποίου θα είχε αποτέλεσμα. Ευχαριστώ για την φιλιξενία.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 253 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55125051
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.