ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 10 Νοέμβριος 2007

 
Μέσα στους επόμενους μήνες η Επιτροπή Ατομικής ενέργειας των Η.Π.Α. αναμένεται να δεχθεί αιτήσεις για τη δημιουργία 12 νέων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στον επόμενο χρόνο οι νέες αιτήσεις αναμένεται να υπερβούν τις 15 στη χώρα. Ανάλογες αλματώδεις εξελίξεις παρατηρούνται και σε πολλά άλλα "προηγμένα" κράτη με 31 πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή ανά τον κόσμο και πολλούς περισσότερους στο στάδιο σχεδιασμού. Ταυτόχρονα μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Μitsupisi, ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη τη δραστηριοποίησή τους στη σχετική αγορά και μεγάλες συγκεντρώσεις κεφαλαίου εισρέουν με φρενήρη ρυθμό στα πυρηνικά για ειρηνικούς σκοπούς. Είναι φανερό ότι, μετά από 20 χρόνια σχετικής απραξίας λόγω του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ και λόγω τεράστιου κόστους κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, η πυρηνική βιομηχανία παρουσιάζει ξανά εκρηκτική ανάπτυξη και επανέρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το παγκόσμιο εμπόριο και ο πληθυσμός αυξήθηκαν γρηγορότερα από ποτέ άλλοτε, όπως και η κατανάλωση ενέργειας, η οποία αυξήθηκε περισσότερο από δέκα φορές, με μια σημαντική μετατόπιση από τις "παραδοσιακές" πηγές προς το πετρέλαιο. Η αύξηση των τιμών όμως του πετρελαίου, το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οφείλεται στην καύση των ορυκτών καυσίμων, το πεπερασμένο των αποθεμάτων, οδηγούν στη μείωση της εξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα.

Ζούμε επομένως σε μια εποχή, όπου "είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στις συμπληγάδες του πετρελαίου και των πυρηνικών;" Η απάντηση είναι όχι. Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί οργανισμοί, οραματίζονται ένα μέλλον, όπου θα εξαλειφθεί σταδιακά η χρήση των ορυκτών καυσίμων και η πυρηνική ενέργεια από την παγκόσμια ενεργειακή αλυσίδα. Αυτό είναι εφικτό, αλλά και απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μέλλον περιβαλλοντικά ακέραιο, ασφαλές και ειρηνικό.

Είναι επίσης γεγονός ότι η επεξεργασία των πυρηνικών πρώτων υλών που προέρχονται από εξόρυξη, η λειτουργία σταθμών πυρηνικής ενέργειας, η μεταφορά και η διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και η τελική επανεπεξεργασία τους μπορούν να προκαλέσουν ασύλληπτη και μη ανατρέψιμη οικολογική καταστροφή.

Το τραγικό ατύχημα του Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986 που προκλήθηκε από βλάβη σε πυρηνικό αντιδραστήρα και της Τακαιμουρα της Ιαπωνίας το 1999, αποδεικνύουν περίτρανα πόσο μοιραία μπορεί ν΄ αποβεί η πυρηνική ενέργεια και πόσο τεράστια τοξική κληρονομιά μπορεί ν' αφήσει στην ανθρωπότητα.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας της Ε.Ε., λειτουργούν 149 πυρηνικοί σταθμοί. Στους περισσότερους υπάρχει ανεπαρκής ή και καθόλου μέριμνα για τον παροπλισμό και τη διαχείριση των αποβλήτων, γεγονός που εγκυμονεί σημαντικότατους κινδύνους ραδιενεργής μόλυνσης του περιβάλλοντος, των περιοίκων και των εργαζομένων στις μονάδες αυτές.

Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των εξαρτημένων από πυρηνική ενέργεια χωρών, με ποσοστό εξάρτησης 76,3%, με αποτέλεσμα τον πολύ σημαντικό περιορισμό διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά της. Ακολουθεί η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, Η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Ελβετία.

Σύμφωνα με το WWF, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι αειφόρος πηγή ενέργειας για τους παρακάτω λόγους.

- Στο σύνολο της, η αλυσίδα 1) Επεξεργασίας πυρηνικών πρώτων υλών που προέρχονται από εξόρυξη, 2) Λειτουργίας σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, 3) Μεταφοράς και διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων και 4) Τελικής επανεπεξεργασίας
είναι γεμάτη διαρροές και αφήνει μιας εξαιρετική τοξική κληρονομιά.

- Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από πυρηνικά δημιουργεί ένα μείζων περιβαλλοντικό πρόβλημα στη θέση κάποιου άλλου. Είναι σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με τα ατυχήματα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986 και στην Τοκαιμούρα της Ιαπωνίας το 1999.

- Εκτός από αυτούς τους εγγενείς κινδύνους θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τους οικονομικούς λόγους που εμποδίζουν την πυρηνική ενέργεια να γίνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών:

- Οι επενδύσεις σε προγράμματα πυρηνικής ενέργειας μπορεί να απορροφήσουν πόρους που είναι απολύτως απαραίτητοι σε προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο ειδικό κόστος για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια.

- Η πυρηνική τεχνολογία δεν δημιουργεί κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για τεχνολογία βασικού φορτίου, της οποίας η ενεργειακή παραγωγή δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένη ζήτηση από μεριάς καταναλωτών και βιομηχανίας.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι αμέσως μετά τη δεύτερη ενεργειακή κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η διεθνής κοινότητα άρχισε να αναγνωρίζει το πεπερασμένο των παγκοσμίων αποθεμάτων των συμβατικών πηγών ενέργειας (κάρβουνο, πετρέλαιο, ουράνιο κ.λ.π.) σε σύγκριση με την ανεξέλεγκτη αύξηση των ρυθμών κατανάλωσης ενέργειας ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας και η προσπάθεια ελέγχου της πυρηνικής σύντηξης έδωσαν προσωρινά κάποιες ελπίδες για τη συνέχιση των υφιστάμενων ρυθμών ανάπτυξης. Δυστυχώς η αναμενόμενη όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων κυρίως από τη διάθεση των ραδιενεργών καταλοίπων και η πιθανότητα μείζονος ατυχήματος, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος προστασίας από την ραδιενέργεια, έθεσε σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα αντίστοιχα προσπαθειών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα που πηγάζουν από τη χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας, αρκετοί ειδικοί πρότειναν την αξιοποίηση των ήπιων ή ανανεώσιμων ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα: η υδροηλεκτρική ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η βιομάζα, η θαλάσσια ενέργεια καθώς και η γεωθερμική ενέργεια.

Φυσικά,οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι δυνατόν τη στιγμή αυτή να επιλύσουν το συνολικό ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας, τουλάχιστον με τα σημερινά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. Εάν όμως η αξιοποίηση τους συνδυασθεί με τη προσπάθεια εξοικονόμησης των συμβατικών πηγών ενέργειας και με την ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων ενεργειακών πόρων, είναι δυνατή η σταδιακή απομάκρυνση του εφιάλτη της ανθρωπότητας, δηλαδή του επερχόμενου ενεργειακού χειμώνα.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.
.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 322 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57099309
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.