ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 28 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παπούλιας: Λίκνο της δημοκρατίας το περιβάλλον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πλανήτης Γη
ΑΠΕ-ΜΠΕ , Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2007


Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας εξαιτίας των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων, έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως έχουμε φτάσει, ήδη, στην άκρη του γκρεμού. Τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιστροφή της πορείας, που οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προάσπιση του περιβάλλοντος είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα. «Οι ψευδαισθήσεις έχουν τελειώσει. Η καταστροφή είναι εδώ, μπροστά μας: υπερθέρμανση του πλανήτη, ερημοποίηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, ανύψωση της στάθμης του νερού, υποχώρηση των παγετώνων, επικίνδυνη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Σήμερα όλοι συμφωνούν, πολιτικοί όλων των αποχρώσεων και πολίτες όλων των τάξεων, ότι πρέπει κάτι να γίνει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος στην ομιλία του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επιστημονικού Φόρουμ (World Science Forum) που διοργανώθηκε σήμερα στη Βουδαπέστη.

Στο Φόρουμ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ουγγρικής Δημοκρατίας Λάζλο Σολιόμ, μαζί με τον Κάρολο Παπούλια ένωσαν και τη δική τους κραυγή αγωνίας για το Περιβάλλον και οι Πρόεδροι της Κροατίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, που συγκροτούν όλοι μαζί την ομάδα των λεγομένων «Πράσινων Προέδρων». Το πρόβλημα άργησε πολύ να απασχολήσει την παγκόσμια πολιτική τάξη και τις κοινωνίες, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει ήδη στην άκρη του γκρεμού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε το Φόρουμ ως μια «συνάντηση ευθύνης». «Έχουμε ευθύνη, απέναντι στους λαούς που εκπροσωπούμε, απέναντι στις επόμενες γενιές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξελιχθεί η παγκόσμια συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος σε πολιτική πράξη», είπε ο Κάρολος Παπούλιας και επεσήμανε πως «η αγορά δεν μπορεί να είναι ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας».

«Οι περισσότερες περιβαλλοντικές καταστροφές έγιναν στο όνομα του κέρδους και μιας ανάπτυξης χωρίς κανόνες. Μία κοντόθωρη αντίληψη για την οικονομική πρόοδο και το πάθος για την αύξηση του πλούτου, ανεξάρτητα από συνέπειες, σε συνδυασμό με την απάθεια των πολιτικών, δημιούργησαν τις συνθήκες για την έλευση μιας τιμωρίας που δεν διακρίνει ανάμεσα σε υπαίτιους και σε αθώους», τόνισε ο Πρόεδρος.

Στην ομιλία του στη Βουδαπέστη, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε πως το περιβάλλον είναι παγκόσμιο πρόβλημα και συνεπώς παγκόσμια θα πρέπει να είναι και η αντίδραση και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ γίνονται ιδιαίτερα σοβαρές προσπάθειες, οι οποίος θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Επίσης, επεσήμανε ορισμένα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας:

«Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένα μέτρα:

- Ταχύτερη και ευρύτερη προώθηση και χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

- Σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών, με τη συμμετοχή όλων των χωρών, και κυρίως αυτών που ρυπαίνουν περισσότερο, για τη μείωση των εκπομπών αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το πρωτόκολλο του Κιότο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, όμως είναι δυστύχημα ότι δεν συμμετέχουν σ' αυτό οι χώρες με το μεγαλύτερο όγκο ρύπων.

- Αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των στόχων. Δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό που πρέπει, εάν δεν το κάνουμε την ώρα που πρέπει.

- Ουσιαστική αντιμετώπιση του Ταμείου Προσαρμογής από όλους τους εμπλεκόμενους. Εντονότερη προώθηση στον αναπτυσσόμενο κόσμο τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον.

- Αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών. Αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα τα δάση του Αμαζονίου. Σημειώνω επίσης ότι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλει περισσότερο η αποψίλωση των δασών απ' ό,τι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

- Αντιμετώπιση των χωρών με πολιτικές, καταστροφικές για το περιβάλλον κατ' αντιστοιχία με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί το δικαίωμα στο μέλλον είναι ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα.

- Προστασία της βιοποικιλότητας στον πλανήτη».

Ο Κάρολος Παπούλιας στάθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη μιας δραματικής αλήθειας, ότι, δηλαδή, η οικολογική καταστροφή μας αφορά άμεσα και προσωπικά, ότι αγγίζει και απειλεί καθέναν από εμάς». Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η ελληνική εμπειρία δεν είναι μοναδική, αλλά «είναι το συλλογικό πεπρωμένο, εφόσον δεν ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς τον όλεθρο».

Ακολούθως, επεσήμανε: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετη με την ειρήνη, καθώς όλοι φοβόμαστε στο μέλλον πολέμους για την κατανομή αγαθών, όπως το νερό. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας. Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει τους κινδύνους για την οικονομία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθρέφτης της ποιότητας της δημοκρατίας. Οι μη προνομιούχοι, κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών, υφίστανται περισσότερο από όλους τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ταυτόσημη με την έννοια του πολιτισμού. Η ανθρωπότητα επιστρέφει στη βαρβαρότητα όταν σκοτώνει τη ζωή στη φύση».

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των «Πράσινων Προέδρων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «το περιβάλλον είναι η ουσία της Δημοκρατίας, είναι το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, είναι το δικαίωμα της ζωής του ανθρώπου». Ευχαρίστησε δε τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρο Δήμα, ο οποίος «έδωσε και δίνει μάχες για το περιβάλλον μέσα στην Ένωση, με τις γνωστές δυσκολίες τις οποίες ξέρουμε όλοι μας, ενώ είχε το θάρρος να συγκρουσθεί με μεγάλα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών». «Νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκρουσθεί με αυτά τα συμφέροντα για την προστασία του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.ana-mpa.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 91 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56999590
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.