ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Παρασκευή 12 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2007

Το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό που είναι ταυτόχρονα πηγή ζωής, περνά μια έντονη παρατεταμένη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Κρίση ποιότητας και ποσότητας, η οποία εμφανίζεται σε κάποιες χώρες έντονα και τραγικά και σε άλλες κατά περίπτωση και ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Η Διεθνής Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου 40% του συνολικού πληθυσμού της Γης εμφανίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης νερού. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα η ρύπανση από βιομηχανικές, γεωργικές και αστικές ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνεται συνεχώς, με συνέπεια τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την απειλή στη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν σχέση με τη ρύπανση του νερού. Το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό και θείο δώρο, κατασπαταλείται, ρυπαίνεται, μολύνεται και μαζί του καταστρέφονται το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και απειλείται η δημόσια υγεία.

Μεγάλη σημασία δίδεται παγκόσμια στα διασυνοριακά θέματα υδάτινων πόρων, όπως είναι τα διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, οι λίμνες και τα παράκτια νερά. Τα φυσικά αυτά υδροσυστήματα που είναι ταυτόχρονα πηγή ζωής και σημαντικά οικοσυστήματα δεν γνωρίζουν πολιτικά σύνορα. Η ανάπτυξη τους και η διατήρηση της ποιότητάς τους αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων, όπου η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Για τις χώρες της Βαλκανικής, όπου για πολλά χρόνια στο παρελθόν το περιβάλλον και η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός έργων υποδομής, όπως η ύδρευση –αποχέτευση-παραμελήθηκαν ή καταστράφηκαν από τον πόλεμο, τέτοιες δράσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και άμεση ανάγκη. Το νερό από αντικείμενο αντιπαλότητας και διαμάχης μεταξύ των κρατών είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί ως παράγων προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Αυτή είναι η πρόκληση και το στοίχημα που έβαλε το Διεθνές Δίκτυο Κέντρων Υδάτων – Περιβάλλοντος για τα Βαλκάνια, το οποίο συστήθηκε στη συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1999.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ποταμοί και οι λίμνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του παγκόσμιου ταμείου της Φύσης (WW), η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αέναη κατασκευή φραγμάτων και η κλιματολογική μεταβολή που συντελείται στις ημέρες μας είναι πολύ πιθανό να καταστρέψουν τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ποτάμια του πλανήτη καταδικάζοντας σε λειψυδρία, πολλές περιοχές και προκαλώντας τον αφανισμό δεκάδων ειδών του γλυκού νερού. Αυτό είναι το εφιαλτικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι διεθνείς περιβαλλοντικοί οργανισμοί.

Μόνον 21 από τα 177 μεγαλύτερα ποτάμια του πλανήτη μας ρέουν ανεμπόδιστα από την πηγή τους ως τη θάλασσα. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τεχνητά φράγματα και κάποια άλλα ανθρώπινα έργα καταστρέφουν τους βιότοπους διαφόρων και μοναδικών ειδών.

Ειδικότερα όμως η τελευταία έκθεση του WWF, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στη μελέτη δέκα πιο γνωστών ποταμών του κόσμου., αυτών που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει "τυπικά δείγματα". Αυτοί οι δέκα ποταμοί είναι ο Δούναβης στην Ευρώπη, ο Ρίο Γκράντε στη βόρεια Αμερική, ο Λα Πάλμα στη Νότιο Αμερική, Ο Γιανγκτσέ, ο Μεκόνκ, ο Σαλουίν, ο Ινδός και ο Γάγγης στην Ασία, ο Νείλος στην Αφρική και ο Μάρεϊ Ντάρλιγκ στην Αυστραλία.

Ο Δούναβης χαρακτηριστικά που διασχίζει τη Γερμανία από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, έχει απολέσει το 80% των βαλτότοπων που τον περιέβαλαν λόγω της κατασκευής εξαιρετικά πολλών τεχνητών φραγμάτων.

Ο Ρίο Γκράντε,πάλι, που διατρέχει τα σύνορα ΗΠΑ–ΜΕΞΙΚΟΥ αποτελεί τη βασική πηγή πόσιμου ύδατος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των δύο χωρών. Όμως η ευαίσθητη ισορροπία του κινδυνεύει από την υπερβολική άντληση ύδατος που γίνεται κατά κύριο λόγο για να αρδευτούν τα χωράφια της περιοχής. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ανάγκες σε πόσιμο νερό των κοινοτήτων που ζουν στις παρόχθιες περιοχές, καθώς αυξάνεται διαρκών ο πληθυσμός τους. Οι πιέσεις που ασκούνται στα 69 είδη ψαριών που αποκλειστικά στο Ρίο Γκράντε είναι ασφυκτικές .

Ο Νείλος που δίνει απλόχερα πόσιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους θα έχει σχεδόν αποξηρανθεί μέχρι το 2025, αναφέρει η έκθεση του WWF. Η κατάσταση, όμως είναι καλύτερη ούτε στην Ασία. Ο κινεζικός Γιανγκτσέ παραδείγματος χάρη "αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πρόβλημα ρύπανσης, αποτέλεσμα της αλόγιστης ανάπτυξης σε βιομηχανικό και οικιακό επίπεδο".

Στην Ελλάδα τα περισσότερο ρυπασμένα και μολυσμένα ποτάμια, είναι αυτά που διασχίζουν και άλλα κράτη, όπως ο Νέστος, ο Έβρος, και ο Αξιός. Επίσης υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως νιτρικών και φωσφόρου παρατηρούνται στις περιοχές με έντονες καλλιεργητικές δραστηριότητες, όπως η πεδιάδα της Θεσσαλίας με τον ποταμό Πηνειό, η πεδιάδα των Σερρών με τον Στρυμόνα και της Απολλωνίας με τον Αξιό.

Από τα οκτώ μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, τον Έβρο, τον Νέστο, τον Στρυμόνα, τον Αξιό, τον Αλιάκμονα, τον Πηνειό, τον Αχελώο και τον Λούρο που καλύπτουν το 78% των ποτάμιων απορροών της χώρας, τα τέσσερα πρώτα ανήκουν σε λεκάνες που η κύρια έκτασή τους βρίσκεται σε γειτονικές χώρες. Ο περισσότερο επιβαρυμένος ποταμός από αυτούς είναι ο Έβρος και ακολουθεί ο Αξιός. Οι απορροές των διασυνοριακών νερών κατέχουν το 56,5% ως προς αυτές των ελληνικών ποταμών. Έρευνα του ΙΓΜΕ έδειξε ότι ο Αξιός κατεβαίνει στη χώρα μας εμπλουτισμένος με μόλυβδο από τα τοξικά εργοστάσια γειτονικής χώρας. Ο Νέστος επίσης φέρνει τόνους σκουπιδιών από την Βουλγαρία κάθε φορά που βρέχει. Είναι φανερό ότι η κατάσταση της ποιότητας του νερού των ποταμών της χώρας μας εξαρτάται κατά πολύ από τα γειτονικά κράτη και μόνο εφόσον υπάρξουν συμφωνίες που τηρούνται εκατέρωθεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση, αλλά και διατήρηση της ποιότητας των υδάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα των υδατικών πόρων διασυνοριακών και μη, δεν θα βρουν βιώσιμη λύση, παρά όταν τα γειτονικά κράτη και οι πολίτες τους συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αλλαγής τρόπου ζωής και από την καταναλωτική κοινωνία και την περιφρόνηση προς το περιβάλλον υιοθετήσουν τον σεβασμό προς το περιβάλλον και το πολύτιμο αυτό αγαθό που είναι το νερό.

Πηγές :1) LAROUSSE: Γνώσεις του 21ου αιώνα. 2) Εφημερίδες :Βήμα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή. 3) Διαδίκτυο : Google.gr, watersave.gr, in.gr

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 227 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54583658
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.