ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 27 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Μαύρη τρύπα" η Ελλάδα για τα δικαιώματα των προσφύγων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πρόσφυγες - Μετανάστες
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2007

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή την έκθεση του Pro-Asyl και της Ομάδας Δικηγόρων Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Η τελευταία έκθεση για τους βασανισμούς προσφύγων, τις θαλάσσιες επαναπροωθήσεις και τις άθλιες συνθήκες κράτησης στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ακόμη μία συνηθισμένη καταγγελία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συγκροτημένο σώμα καταγγελιών οι οποίες υπερβαίνουν τις 100 μεταξύ των οποίων και στοιχειοθετημένα βασανιστήρια από το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις απαράδεκτες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, την βιαιότητα των αστυνομικών, κακομεταχειρίσεις και βασανισμούς, για διακρίσεις και ταπεινωτική συμπεριφορά. Η πληθώρα πλέον των καταγγελιών δημιουργούν βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μαύρη τρύπα στα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών καθώς οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, αν δεν ενθαρρύνονται, τους επιτρέπεται να συνεχίζουν ατιμώρητοι και να παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ελλάδα χρησιμοποίησε και εκμεταλλεύτηκε τους μετανάστες και πρόσφυγες στη πλάτη των οποίων κτίσθηκε η μεγάλη ιδέα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, και σήμερα η κυβέρνηση δια μέσω της κ. Μπακογιάννη με κυνικό τρόπο διαμηνύει ότι "η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες" ευθυγραμμιζόμενη έτσι πλήρως με την ξενοφοβική εθνικιστική προπαγάνδα του ΛΑ.ΟΣ.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι, πιστεύουμε ότι η ανισοκατανομή του πλούτου, οι πόλεμοι και η περιβαλλοντική καταστροφή στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές. Κανείς άνθρωπος ποτέ και πουθενά δεν παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς αν δεν έχει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Αυτό άλλωστε το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς οι Έλληνες, αφού στο παρελθόν έχουμε αναγκαστεί για διάφορους λόγους (πολιτικούς, οικονομικούς κλπ) να αναζητήσουμε καλύτερη τύχη μεταναστεύοντας νόμιμα ή όχι σε άλλες χώρες

Ως Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση από την πλευρά της χώρας μας να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.
 
Τα διεθνή πρότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συνήθως εν κρυπτώ. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διευκολύνεται η πρόσβαση σε κέντρα κράτησης εθνικών και διεθνών ΜΚΟ και οι σχετικές εκθέσεις τους να λαμβάνονται από τα αρμόδια υπουργεία σοβαρά υπόψη, όχι ως καταγγελίες και κατηγορίες ενάντια στη χώρα μας αλλά ως συμβουλές από εξειδικευμένους ανεξάρτητους φορείς που στόχο έχουν να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών/ λιμενικών, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν και να σέβονται τα διεθνή πρότυπα.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν:

- ¶μεση οργάνωση χώρων υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών/στριών, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο, σε συνδυασμό με την άμεση χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής (ροζ κάρτα). Γενναιόδωρη χορήγηση ασύλου και όχι "με το σταγονόμετρο", όπως ισχύει σήμερα. Θεωρούμε ότι εκτός από την αυτονόητη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου ή μεγάλων οικολογικών καταστροφών, πρέπει να δίνεται άσυλο και στις περιπτώσεις ανθρώπων που προέρχονται από χώρες, όπου υφίστανται διωγμοί για λόγους θρησκείας, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτικής δράσης.
- Λειτουργία υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης προς όλους/ες τους πρόσφυγες και μετανάστες/στριες, νομιμοποιημένους/ες και μη, για πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, βοήθεια στην εξεύρεση στέγης και εργασίας, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, επανένωση οικογενειών. Παρουσία διερμηνέων στις δημόσιες υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των προσφύγων και μεταναστών/στριών και αντίστοιχα δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων για τις διαδικασίες που τους/τις αφορούν.
- Αυτόματη παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Παραχώρηση "διπλής υπηκοότητας" σε όσους ξένους/ες διαμένουν στη χώρα μας για χρόνια και παραχώρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε συνδικαλιστικό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
- Στήριξη του πανευρωπαϊκού αιτήματος για ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε όλους τους μετανάστες που συμπληρώνουν συγκεκριμένο χρόνο νόμιμης παραμονής.
- Αφαίρεση των ναρκών κατά προσωπικού στα σύνορα.

Επιπλέον, επειδή οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουν ότι οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες πλούτο και όχι απειλή για μια χώρα, ζητούν:

- Αναγνώριση της πραγματικότητας ότι τα σύγχρονα σχολεία είναι πολυπολιτισμικά, προσαρμογή της εκπαίδευσης στις νέες ανάγκες, αλλά και δημιουργία ευκαιριών γνωριμίας των πολιτισμών μεταξύ τους

- Στήριξη προγραμμάτων, διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, στους κοινόχρηστους χώρους μιας πόλης με στόχο το δημιουργικό διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών.

- Διευκόλυνση της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν δικούς τους χώρους λατρείας και πολιτιστικά κέντρα. Ειδικά για τους/τις Μουσουλμάνους/ες, υποστηρίζουμε αποκεντρωμένα τζαμιά στις περιοχές, όπου κυρίως μένουν.

Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ως τέτοιες πιστεύουμε ότι θα πρέπει αποδοθούν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίες συστηματικά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποίησαν τους πρόσφυγες και μετανάστες για την ανάπτυξη της χώρας, θεσμοθέτησαν δρακόντειους και αποτρεπτικούς νόμους για τη διαμονή και την προστασία ευάλωτων ομάδων του προσφυγικού πληθυσμού και ενθάρρυναν κάθε υποψήφιο βασανιστή να αισθάνεται ασφαλής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γκιόκα Πολύνα, τηλ. 6932 623566
Τσούχλης Δημήτρης, τηλ. 6978019016
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58153712
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.